Απειλή για πολλά είδη η κλιματική αλλαγή

Κίνδυνος για πολλά είδη στον πλανήτη αποτελεί η αργή βιολογική εξελικτική διαδικασία τους, σε σχέση με την ταχεία κλιματική μεταβολή που αναμένεται μέσα στον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με μία μελέτη οικολόγων του πανεπιστημίου της Αριζόνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Ecology Letters.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 540 είδη σπονδυλωτών, θηλαστικών, ερπετών, πτηνών και αμφίβιων. Συνέκριναν αυτά τα στοιχεία με το ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη, και συμπέραναν πως κάποια είδη θα έπρεπε να επιταχύνουν 10.000 φορές τον

εξελικτικό τους ρυθμό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο θερμό κλίμα που θα επικρατεί γύρω στο 2100, όπου η μέση αύξηση της θερμοκρασίας υπολογίζεται στους 4 βαθμούς Κελσίου. Αλλιώς, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες βασίστηκαν σε γενετικά στοιχεία τα οποία δείχνουν πότε έγινε κάποιος διαχωρισμός μεταξύ των ειδών, προσπαθώντας να καλύψουν 17 βασικές κατηγορίες έμβιων όντων. Στη συνέχεια συνέκριναν την εξέλιξη του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν αυτά τα είδη, βρίσκοντας πως σε όλες τις κατηγορίες υπάρχουν όντα που θα κινδυνέψουν σύντομα με εξαφάνιση.

Περισσότερα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα