Απελπιστική η κατάσταση με τους πρόσφυγες κυρίως στην Ειδομένη – Άσχημες καιρικές συνθήκες και κίνδυνος για επιδημίες

Εφιαλτικές είναι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων κυρίως στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη. Οι εθελοντές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό αλλά ο αγώνας κατά των μολυσματικών ασθενειών και της κακοκαιρίας είναι πολύ δύσκολος.

Οι πρόσφυγες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς καθημερινά παλεύουν για τα στοιχειώδη, όπως φάρμακα και τρόφιμα, τα οποία λιγοστεύουν όσο φθάνουν νέοι πρόσφυγες. Τόσο στην Ειδομένη, όσο και στον Πειραιά

υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση σε τουαλέτες και καθαρό νερό για πλύσιμο. Οι εθελοντικές ομάδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτές οι ελλείψεις φουντώνουν τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών.

Την ίδια στιγμή οι άσχημες καιρικές συνθήκες δυσκολεύουν το έργο των ελληνικών αρχών. Καθημερινά στήνονται σκηνές αλλά αρκετοί πρόσφυγες κοιμούνται στο ύπαιθρο με κουβέρτες και σκεπάσματα με αποτέλεσμα αρκετοί να κινδυνεύουν με αρρώστιες.

Την πολύ άσχημη κατάσταση παραδέχθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ειδικότερα για την Ειδομένη ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι «ξανα-υπήρξε άσχημη κατάσταση στην Ειδομένη και όταν φτιάχτηκαν οι δομές η κατάσταση βελτιώθηκε. Θα το αντιμετωπίσουμε αυξάνοντας την υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες και προσπαθώντας να βοηθήσουμε στην παροχή τροφής και λέγοντας ότι υπάρχουν στα δύο χιλιόμετρα πιο πέρα χώροι για τη φιλοξενία τους. Δεν έχουμε σκοπό να διευθετήσουμε την κατάσταση με βίαιους τρόπους».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, το πρωί της Πέμπτης φιλοξενούνταν 2.501 άτομα στα τέσσερα hotspots, 8.647 στις τέσσερις ανοιχτές δομές φιλοξενίας (Σχιστό, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο), 720 στον Ελαιώνα, και 5.290 στους τρεις χώρους στο Ελληνικό. Στην Ειδομένη η εκτίμηση είναι ότι βρίσκονταν 10.000 άτομα και στον Πειραιά 1.800 άτομα. Επίσης, 490 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις Θερμοπύλες και στα Λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα.

Χθες ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο διάδρομο Προσγείωσης Αθύρων στα Γιαννιτσά, όπου εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν περίπου 500 σκηνές και η συνολική δυναμικότητα θα είναι 4.000. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη διαμόρφωση των χώρων στα hot spot της Μόριας (κατασκευή του 4ου σταθμού καταγραφής), της Σάμου (τοποθέτηση οικίσκων) και της Κω (συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής υποδομών). Στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης φάσης, ενώ στον Ελαιώνα έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες προκειμένου να γίνει η επέκταση.

Ακόμη 15.000 θέσεις φιλοξενίας

Η δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας, αλλά και η συνολική διαχείριση των προσφυγικών ροών τίθενται στο επίκεντρο του νέου Συντονιστικού Κέντρου, που δημιουργεί η κυβέρνηση και απαρτίζουν έξι υπουργεία.

Το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης απαρτίζεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών – Μεταφορών – Δικτύων, Ναυτιλίας και Μακεδονίας – Θράκης. Σε αυτό, θα συμμετέχουν και άλλα υπουργεία, ανάλογα με τα θέματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Πολιτικός συντονιστής είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Επιτελικό όργανο θα είναι το διευρυμένο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου (ΕΣΚΕΣΜΑ).

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των υποχρεώσεών της χώρας απέναντι στην Ευρώπη και «μετά τις απαράδεκτες αποφάσεις ορισμένων χωρών δημιουργείται μια νέα κατάσταση, ότι εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από τις λίγες δεκάδες που εξέρχονται. Την κατάσταση αυτή έρχεται να καλύψει η διυπουργική ομάδα».

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ενεργοποιεί τη δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, αυτή της αναζήτησης προσωρινών κέντρων φιλοξενίας. Ήδη λειτουργούν τα δύο νέα κέντρα φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο Κιλκίς, ενώ από χθες αξιοποιείται και η δομή φιλοξενίας που ετοίμασε η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.

Συγχρόνως, γίνεται συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να υποδείξει και άλλα κέντρα φιλοξενίας. Στόχος είναι να διαμορφωθούν άλλες 15.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα σε χώρους «που μπορούν να διαμορφώνονται γρήγορα», σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας. Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος, το σύνολο σχεδόν των χώρων φιλοξενίας που λειτουργούν σήμερα είναι μη χρησιμοποιούμενα στρατόπεδα του στρατού και τώρα γίνονται προτάσεις που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, «τις οποίες εξετάζουμε και αν είναι ικανοποιητικές τις αποδεχόμαστε».

Ημερομηνία – ορόσημο, θα αποτελέσουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 7 Μαρτίου. «Με βάση τις αποφάσεις αυτές θα αναπροσαρμοστεί όλη μας η τακτική», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, χαρακτήρισε το νέο συντονιστικό κέντρο «μια σοβαρή προσπάθεια επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, γιατί η κρίση ήταν ξαφνική, την περιμέναμε, αλλά ένα μήνα αργότερα». Όπως πρόσθεσε, «υπήρξε ένα ξάφνιασμα» για τις αποφάσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. «Θεωρούσαμε ότι ήταν πολύ πιθανό να κλείσει το πέρασμα στην Ειδομένη. Λάβαμε, όμως, μια διαβεβαίωση που μας έδινε 20 ημέρες. Όπως το βιώνω εγώ, μας κλάπηκαν 20 ημέρες και πριν από αυτό δύο μήνες. Τα σχέδια όμως υπήρχαν και γι’ αυτό το λόγο κατορθώνουμε σήμερα να χτίζουμε 10.000 – 15.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας την εβδομάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα