«Απέναντι» στην Τουρκία η Ευρώπη – Ανησυχούμε για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ.

Μετά τις απαράδεκτες παράνομες ενέργειες που πλέον χαρακτηρίζονται ως πολύ επικίνδυνες, οι ηγέτες καταδίκασαν την παράνομη συμπεριφορά της Άγκυρας στη Μεσόγειο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει

την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι 28 στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης.

Στα συμπεράσματα επίσης «υπενθυμίζεται η υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εκφράζεται ακόμη η «σοβαρή ανησυχία» των 28 για τη «συνέχιση της κράτησης πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία», μια έμμεση αναφορά στο ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Το κείμενο αυτό έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να αμβλυνθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Νέο παραλήρημα Κιλιτσντάρογλου για το Αιγαίο

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένο να γίνει την 26η Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας ανάμεσα στον Ερντογάν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σκοπός είναι να καθησυχαστεί η Άγκυρα για τη συνέχιση της υπεσχημένης ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας εντός των ορίων της αμφιλεγόμενης διμερούς συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, τον Μάρτιο του 2016.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ζητώντας τη στήριξη και της πολιτικής οικογένειας των Σοσιαλιστών στο ζήτημα.

Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει η Ευρώπη να αντιμετωπίζει την υπόθεση στο Σάλισμπερι, με τρόπο προσεκτικό και υπεύθυνο.

Όπως υπογράμμισε, η αποφασιστική καταδίκη του γεγονότος είναι δεδομένη, χωρίς όμως να φτάνουμε σε ακραία ένταση με Ρωσία. Η θέση αυτή έχει τη σημασία της αφού ο κ. Τσίπρας έθεσε τα κρίσιμα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Η Ρωσία είναι από τις λίγες χώρες που έχουν στενή συνεργασία με την Τουρκία και αν υπάρχει μια χώρα που θα μπορούσε να παρέμβει ουσιαστικά, αυτή είναι η Ρωσία.

Για το ζήτημα των δύο στρατιωτικών, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε παρέμβαση κατά την οποία σε αυστηρό ύφος προειδοποίησε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, ζητώντας παράλληλα την απελευθέρωσή τους.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι πάγιο αίτημά μας και αυτό περιλαμβάνει και τους δύο Έλληνες στρατιώτες, είπε ο Ταγιάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής.

Τσίπρας: Ζήτησα στήριξη για τους 2 αξιωματικούς μας

Τέλος, από την ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη η παρέμβαση Πάιατ για τους Έλληνες στρατιωτικούς, ο οποίος όπως τόνισε δεν πρόκειται να παίξει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου για το ζήτημα.

Η ελληνική πλευρά παρότι υποστηρίζει ότι η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών είναι ένα διμερές θέμα, απευθύνεται στα αρμόδια θεσμικά όργανα και μάλιστα σε ανώτερο επίπεδο ώστε να λάβει στήριξη και να εξασφαλίσει την γρήγορη και θετική διευθέτηση του θέματος.

Το άρθρο «Απέναντι» στην Τουρκία η Ευρώπη – Ανησυχούμε για τους Έλληνες στρατιωτικούς εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα