“Μαϊμού” αποδείξεις – μπόνους: «Δώρο» σε όσους καταγγέλλουν επωνύμως

Μπόνους θα λαμβάνουν από την ΑΑΔΕ οι πολίτες που θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ” Αppodixi”. Όπως ανακοίνωσε ο  υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για την νέα ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών της ΑΑΔΕ, οικονομικό όφελος θα

έχουν όσοι πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω της εφαρμογής Αppodixi, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν.
Όλες οι σχετικές λεπτομέρειες το οικονομικό όφελος (μπόνους) θα περιλαμβάνονται σε διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχέδιο με τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα παρουσιαστεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.

Μόλις 2 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώΥπενθυμίζεται πως τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ  έδειξαν πως  μόλις 2 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 9.100 ευρώ . Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο εισόδημα ενός εργαζομένου ιδιωτικού τομέα ο οποίος παίρνει 650 ευρώ καθαρά το μήνα για 14 μήνες.Από 100 έως 3.000 ευρώ το μπόνους για όσους «καρφώνουν» τις μαϊμού αποδείξεις

Η αμοιβή θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την αξία της συναλλαγής. Θα ξεκινάει από τα 100 ευρώ και μπορεί να φθάνει έως και το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 3.000 ευρώ.

Η εφαρμογή e-appodixi

Η εφαρμογή e-appodixi στο χρονικό διάστημα που είναι σε λειτουργία (έχουν γίνει 215.000 download) έχει προσελκύσει 133.000 καταγγελίες και έχει οδηγήσει στον εντοπισμό επιχειρήσεων- φοροφυγάδων. Κάποιοι δε είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Οι φορολογούμενοι, έχοντας τη σχετική εφαρμογή στο κινητό τους, μπορούν, μέσω της κάμερας του κινητού, να σκανάρουν τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

■ Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτήν ελέγχεται αν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο -μικρότερο- ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

■ Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτήν αναφέρονται η ημερομηνία και η ώρα, πέραν της οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από αυτό το χρονικό σημείο, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

■ Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτήν υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Για να αναφέρει την απόδειξη, ο κάθε πολίτης μπορεί να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

• τραβάει φωτογραφία της απόδειξης
• εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής)
• προσθέτει όποιες παρατηρήσεις θέλει
• επιλέγει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία

Keywords
Τυχαία Θέματα