Από τα προαπαιτούμενα στην… Εθνική Συνεννόηση

Πολιτικό περιβάλλον συναίνεσης και διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων του «ευρωπαϊκού τόξου» καλλιεργεί εδώ και μέρες το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Αλέξη Τσίπρα να προαναγγέλλει την έναρξη «εθνικού διαλόγου» για όλα τα μείζονα θέματα, προβάλλοντας ως πιο σημαντικά κυρίως τέσσερα ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το προσφυγικό και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να βγάλει την κυβέρνηση από το καθεστώς «πολιτικής απομόνωσης» και να «κόψει» εν τη γενέσει τους σενάρια περί

συγκρότησης «οικουμενικής κυβέρνησης».

Είναι ενδεικτικό ότι κυβερνητικές πηγές σχεδόν αμέσως μετά τη διακίνηση αυτών των σεναρίων έσπευδαν να τα χαρακτηρίσουν «ευσεβείς πόθους» συγκεκριμένων κέντρων για τα περί «οικουμενικής» κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση διαθέτει την κοινοβουλευτική και κοινωνική στήριξη που χρειάζεται, για να υλοποιήσει τον άμεσο και τον μακροπρόθεσμο πολιτικό της σχεδιασμό, χωρίς κανενός είδους υπαναχωρήσεις.

Ήδη, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, ανακοινώνοντας ότι θα καλέσει στο γραφείο του για διάλογο τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ και ότι θα επιδιώξει συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου.

«Σύμμαχος» του Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που πιστεύουν ότι το θέμα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση, που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τα σενάρια περί εκλογών, που είχαν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι είναι αδιανόητο ένα τέτοιο ενδεχόμενο – πρόωρων εκλογών – αφού ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Κατά κάποιες άλλες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παραπέμψει τη συνεννόηση στο μέγιστο δυνατό επίπεδο, δηλαδή ζητώντας την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρώντας με αυτό τον τρόπο ότι αν κάποιος πολιτικός αρχηγός ήθελε να απορρίψει μία τυχόν πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για διάλογο στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ήταν πολύ δύσκολο να κάνει το ίδιο αν η πρόσκληση προερχόταν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει με νέα δεδομένα στην τελευταία ανηφορική στροφή πριν την τελική αξιολόγηση και την ψήφιση τόσο του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων όσο και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ίσως για αυτό τον λόγο, το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει να κρατήσει πολύ σκληρή στάση σε όσους εκ των έσω αμφισβητούν το κυβερνητικό έργο, με βασικό επιχείρημα ότι «όλοι γνώριζαν τι έχουν να αντιμετωπίσουν». Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει και η άποψη πως η πλειοψηφία των 153 μπορεί να αποτελέσει «κολώνα» της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος, απαλλαγμένο, πλέον από φωνές αντιφρονούντων, που προκαλούσαν ενδοιασμούς, εντάσεις και δεύτερες σκέψεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός έχει προκρίνει για τα κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού, την εθνική συνεννόηση, γεγονός που φούντωσε τα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποκλείσει ότι υπάρχουν τέτοιοι σχεδιασμοί, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις σημειώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη στη Βουλή με σαφή αναφορά στην Ένωση Κεντρώων και τον Βασίλη Λεβέντη, αλλά και τις συζητήσεις που ακούγονται όλο και πιο έντονα στους διαδρόμους για μελλοντική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή σωτηρίας δεν είναι αυτή τη στιγμή στις βλέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του και τον ίδιο να εκτιμούν πως αν η πλειοψηφία αντέξει στα δεύτερα προαπαιτούμενα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μπορέσει να προχωρήσει ως έχει. Με αυτά τα δεδομένα, η ψήφιση του προϋπολογισμού στις 5 Δεκεμβρίου, αποτελεί σημαντικό «κρας τεστ» συνοχής αφού έτσι και αλλιώς έχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Τί θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τους πολιτικούς αρχηγούς;

Βασική του επιδίωξη είναι να καταδείξει την ανάγκη εθνικής συναίνεσης στα κρίσιμα θέματα για την ελληνική οικονομία, που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπό τον φόβο και νέων διαφοροποιήσεων, να δείξει ότι κατανοεί το πρόβλημα και αναλαμβάνει πρώτος την πρωτοβουλία για να συνομιλήσει με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς (εκτός της Χρυσής Αυγής), προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών και να διαμορφώσει κλίμα συνεργασίας για μελλοντική συνύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της κεντροαριστεράς στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση στόχος του πρωθυπουργού είναι να συμφωνήσουν όλοι οι αρχηγοί στην ανάγκη διαλόγου και, στη συνέχεια, να πάρει την «σκυτάλη» ο Αλέξης Τσίπρας, με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εκ των πραγμάτων, πάντως, η κυβέρνηση καλείται να έχει έτοιμο ένα «plan B» στην περίπτωση, που εμφανιστούν και νέα «ρήγματα» στον κυβερνητικό συνασπισμό στις δύσκολες ψηφοφορίες, που ακολουθούν στη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα