Απόδημος Ελληνισμός: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προώθηση σε όλες τις εστίες του ομογενειακού Ελληνισμού των δράσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το 2021 αποτελεί έτος εθνικού εορτασμού για όλο τον Ελληνισμό, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

του 1821. Σε όλη τη διάρκεια του έτους, πλήθος φορέων και οργανισμών συμμετέχουν στους εορτασμούς αυτής της σημαντικής επετείου μέσα από ποικίλες δράσεις. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κεντρικός πυλώνας προώθησης της Ελλάδας στο εξωτερικό και παράλληλα, συνδετικός κρίκος και σημείο αναφοράς με τον Απόδημο Ελληνισμό, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες μιας τέτοιας επετείου – ορόσημο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας υπέγραψε με την Τράπεζα Πειραιώς, Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προώθηση σε όλες τις εστίες του ομογενειακού Ελληνισμού, του Προγράμματος Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τον εθνικό εορτασμό της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις, συνέδρια, ομιλίες, εκδόσεις τα οποία διοργανώνονται και υλοποιούνται σε συνεργασία με ποικίλους φορείς. Οι πρωτοβουλίες όμως δε σταματούν εδώ. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, αρωγός στην προσπάθεια του Πολεμικού Μουσείου να αναδείξει την εξωστρεφή πολιτική του, συμμετέχει στις δράσεις του «συστήνοντας» στην ελληνική ομογένεια τα νέα ψηφιακά προϊόντα του Μουσείου, με αφορμή τον εθνικό εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Απόδημος Ελληνισμός: Εκδηλώσεις και δράσεις από διάφορους φορείς

Παράλληλα, παρακολουθεί και συλλέγει υλικό από εκδηλώσεις και δράσεις που διοργανώνονται από διάφορους φορείς (Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, Οργανώσεις, Δήμους, ακόμη και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται και υλοποιούνται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης), το οποίο και αποστέλλεται ηλεκτρονικά στις ομογενειακές εστίες. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποιες από τις εκδηλώσεις αυτές:

Δράσεις διαφόρων φορέωνΒουλή των Ελλήνων – Ψηφιακή Βιβλιοθήκη όπου συγκεντρώνονται πηγές γύρω από το 1821, ως θεματοφύλακας ποικίλων τεκμηρίων, σπάνιων, πολύτιμων και σημαντικών, όπως προεπαναστατικά συνταγματικά κείμενα, προεπαναστατικός Τύπος, εκδόσεις απομνημονεύματα κ.α. ΕΔΩΕΡΤ: «Το ’21 μέσα από κείμενα του ’21» το οποίο αφορά σε 365 μονόλεπτα αφιερωμένα στην Ελληνική Επανάσταση από την ΕΡΤ.

«Λύκειον των Ελληνίδων»: έκθεση «ΜΥΡΙΑ ΟΣΑ [γ]ραμμένα, ἕν πανίον. 1821-2021». Η Έκθεση «με σημείο αναφοράς το ένδυμα», παρουσιάζει «τους μετασχηματισμούς του, τη συμβολική του διάσταση, αλλά και τις  πολιτικές και άλλες χρήσεις του από την εποχή της Επανάστασης έως σήμερα», σε 12 αυτοτελή επεισόδια, «το καθένα από αυτά με διαφορετικό σενάριο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και συντελεστές».

Μουσείο Ι. Καποδίστρια – ψηφιακό αρχείο, «Ο Ιωάννης Καποδίστριας, οι Επτανήσιοι και η Επανάσταση του 1821», που στόχο έχει την ανάδειξη της συμβολής των Επτανησίων στην Ελληνική Επανάσταση. Σχετικά links: ΕΔΩΜουσείο Μπενάκη: Διαδικτυακή εκδήλωση «1821 Πριν και Μετά», Η επετειακή έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. “Xίλια διακόσια (1200) αντικείμενα σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, για οκτώ μήνες (3 Μαρτίου– 7 Νοεμβρίου 2021).Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργ,  Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης: «The anniversary of the 25th of March 1821».

Keywords
Τυχαία Θέματα