Απόδημος ελληνισμός: Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την άρση των περιορισμών.

Όλοι εναντίον όλων στην αντιπαράθεση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, καθώς συζητάται σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει άρση των περιορισμών. Η εφαρμογή του νομοσχεδίου απαιτεί 200 ψήφους, οι οποίοι δεν αναμένεται να συγκεντρωθούν, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τη δική του πρόταση ενώ με τις ρυθμίσεις που παρουσίασε το υπουργείο Εσωτερικών διαφωνούν ΚΚΕ

και ΜέΡΑ 25. Θυμίζουμε πως μόλις δύο χρόνια πριν και με ευρεία πλειοψηφία είχε περάσει νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, υπό την προϋπόθεση να έχουν διετή παραμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση μέσα στην τελευταία διετία.

O υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από την πλευρά του σημείωσε πως «είχα πει στην επιτροπή ότι είμαι διατεθειμένος ακόμα και να αποσύρω το συζητούμενο νομοσχέδιο, προκειμένου να βρεθεί συγκλίνουσα λύση για να επιτευχθεί ο στόχος διευκόλυνσης άσκησης εκλογικού δικαιώματος υπό δύο προϋποθέσεις: Πρώτον, να μην υπάρχει κανένας περιορισμός. Δεύτερον, η ψήφος των αποδήμων να είναι ισότιμη με όλων των εκλογέων και να προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα». Συνέχισε λέγοντας πως «η αρνητική απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ να προσμετράται η ψήφος των αποδήμων όπως των υπόλοιπων Ελλήνων σημαίνει ότι συνεχίζουμε και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».

Ένας αναγκαίος συμβιβασμός

Στο πλευρό του Μάκη Βορίδη στάθηκε και ο εισηγητής του νομοσχεδίου Γιώργος Κουμουτσάκος, που ανέφερε πως ο προηγούμενος νόμος 4648 του 2019 αποτελούσε έναν αναγκαίο συμβιβασμό προκειμένου να επιτευχθούν οι 200 ψήφοι που προβλέπει το Σύνταγμα. Συνέχισε λέγοντας πως ο συμβιβασμός εκείνος είχε επιβληθεί από τον πολιτικό ρεαλισμό. Ήταν αναγκαίος αλλά όχι ικανοποιητικός. Δεν ανταποκρινόταν ούτε στις φιλοδοξίες της κυβέρνησης ούτε στα αιτήματα των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ύφος και ήθος τηλεπαραθύρων

Για υποκρισία και για προσπάθεια εξαπάτησης των αποδήμων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «το νομοσχέδιο φέρνει στη Βουλή το ύφος και ήθος των τηλεπαραθύρων». Όπως είπε, «εσάς, στην κυβέρνηση δεν σας νοιάζει να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης και επιλογής οι απόδημοι. Το κόμμα σάς νοιάζει. Εξακολουθείτε να παίζετε τα κομματικά σας παιχνίδια με τους ομογενείς». Παράλληλα από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κώστας Ζαχαριάδης υπενθύμισε πως ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων ψηφίστηκε το 2019 και παρά το ότι δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, η κυβέρνηση ανοίγει ξανά το θέμα. «Αντί να δουλέψουμε για να εφαρμοστεί ο νόμος που όλοι μαζί ψηφίσαμε, έρχεστε και τον υπονομεύετε» σημείωσε, ασκώντας έντονη κριτική στον υπουργό Εσωτερικών. Συνέχισε λέγοντας, «εμείς τιμάμε την ψήφο μας του 2019» και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για αλλαγή στάσης.

Πολιτικά πυροτεχνήματα και πολιτικός τυχοδιωκτισμός

Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ -τον οποίο κατηγόρησε για πολιτικά πυροτεχνήματα- εξαπέλυσε από το Κίνημα Αλλαγής η Ευαγγελία Λιακούλη. Από το βήμα της Βουλής άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως ήθελε τους κόφτες στην ψήφο των αποδήμων. Για να συνεχίσει την κριτική λέγοντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, «άλλα λέγατε στο εσωτερικό και άλλα λέγατε στην ομογένεια». Για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας, λέγοντας πως τα δυο κόμματα αντιμετωπίζουν τους απόδημους ως «κουκιά». Συνέχισε αναφέροντας «ποιος είναι ο λόγος να συζητάμε ένα νομοσχέδιο, όταν υπάρχει πρόσφατος νόμος. Θα έπρεπε να συζητάμε αλλά θέματα. Θα έπρεπε να συζητάμε ζητήματα εφαρμογής αυτού του νόμου» και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε γραφειοκρατικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες.

Από την Ελληνική Λύση, ο Κωνσταντίνος Χήτας κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκριτική στάση και είπε πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κερδίσει τις εντυπώσεις και τις επόμενες εκλογές. «Το μυαλό το δικό μας είναι στις επόμενες γενιές, το μυαλό το δικό σας στις επόμενες εκλογές» είπε, απευθυνόμενος στην πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Τέλος, από το ΜέΡΑ 25 η Φωτεινή Μπακαδήμα είπε πως «στερούμε ένα βασικό δικαίωμα από τους αποδήμους, αυτό της σταυροδοσίας», ενώ καυτηρίασε τη στάση τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα