Απόφαση εκτέλεσης δύο Αυστραλών διακινητών ναρκωτικών πήρε η Ινδονησία – Έντονες διαμαρτυρίες

Στην εκτέλεση δύο Αυστραλών, οι οποίοι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών «Μπαλί Εννέα» και είχαν συλληφθεί το 2005 για διακίνηση 8 κιλών ηρωίνης, αναμένεται να προχωρήσουν μέσα στο μήνα οι αρχές της Ινδονησίας, όπως δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος, αγνοώντας της εκκλήσεις για αποφυγή της θανατικής ποινής από την Αυστραλία.

Ο Μιούραν Σουκουμαράν και ο Άντριου Τσαν είναι μεταξύ οκτώ κρατουμένων που πρόκειται να εκτελεστούν καθώς ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντότο έχει εφαρμόσει μια ιδιαίτερα σκληρή πολιτική αντιμετώπισης για τα αδικήματα

που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ινδονησίας Αρμανάθα Νασίρ «το αίτημα για μη εκτέλεση της θανατικής ποινής έχει απορριφθεί για τους δύο Αυστραλούς από τον πρόεδρο της χώρας και η ποινή θα εκτελεστεί τον Φεβρουάριο του 2015 και έχουμε ενημερώσει την αυστραλιανή πρεσβεία για το θέμα.»

Τον περασμένο μήνα , η Ινδονησία εκτέλεσε έξι κρατουμένους, με τη χρήση εκτελεστικού αποσπάσματος για αδικήματα ναρκωτικών , μεταξύ των οποίων πέντε αλλοδαποί από τη Βραζιλία , το Μαλάουι , την Ολλανδία , τη Νιγηρία και το Βιετνάμ .

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, για τις εκτελέσεις υπήρξαν αντιδράσεις από την Βραζιλία και την Ολλανδία που ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στην Ινδονησία , ενώ η Νιγηρία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ινδονησίας στην Αμπούτζα ζητώντας εξηγήσεις . Αντιδράσεις υπάρχουν και τώρα από την αυστραλιανή κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Ινδονησίας.

Από την πλευρά της Ινδονησίας ο Αρμανάθα Νασίρ απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης της Αυστραλίας, είπε ότι «Αυτό δεν είναι ένα πολιτικό ή διπλωματικό ζήτημα. Είναι θέμα τήρησης του νόμου μας για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από αυτά τα άτομα . Δεν είμαστε ενάντια σε κανένα συγκεκριμένο έθνος».

Keywords
Τυχαία Θέματα