Απορρίπτουν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος τις παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας

Συνεχίζει την προκλητική της στάση η Τουρκία στο θέμα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της. Αυτή τη φορά ήταν ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού επιτελείου ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πράξει το τουρκικό ναυτικό σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπο με ελληνικά ή ισραηλινά πολεμικά πλοία στην περιοχή, δήλωσε: «Το γραφείο του πρωθυπουργού παρέδωσε στο γενικό επιτελείο τους κανόνες εμπλοκής και το γενικό επιτελείο στο πολεμικό ναυτικό. Σε

περίπτωση που χρειαστεί, θα λειτουργήσουμε βάσει των κανόνων εμπλοκής».

Ο τούρκος ναύαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκικού έθνους, με 158 πολεμικά πλοία, 50 αεροπορικά μέσα, αμφίβια ταξιαρχία πεζοναυτών, δυνάμεις υποβρυχίων καταστροφών και 50.000 έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό.

Ερωτηθείς σχετικά με την ένταση στην Κύπρο και τις έρευνες του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Barbaros, ανέφερε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προστατεύει και υποστηρίζει εκ του σύνεγγυς το ερευνητικό σκάφος.

Παράλληλα, παρακολουθεί τις κινήσεις του γεωτρύπανου που έχει ενοικιάσει η Κύπρος.

Τα τελευταία 24ωρα, μετά την τριμερή διάσκεψη (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος) στο Κάιρο, όπου αποφασίστηκε η οριοθέτηση της ΑΟΖ των τριών χωρών, η Άγκυρα προσπαθεί να ανεβάσει την ένταση, ενώ ζητά να σταματήσουν οι έρευνες γενικά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ζητεί από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα την απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. Όπως είναι φυσικό η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας, και από την κυπριακή και από την ελληνική, αλλά και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα