Αρχαιοκάπηλοι: Δύο συλλήψεις στην Ηλεία

Είχαν βγάλει «στο σφυρί» τον… Ερμή, και άλλα σπουδαία αρχαία αντικείμενα για 170.000 ευρώ! Αναζητούσαν αγοραστή, αλλά το μυστικό έγινε γνωστό στο Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής. Ομάδα αστυνομικών ταξίδεψε στην Ηλεία, όπου είχαν γίνει οι λαθρανασκαφές και κατάφεραν, παρουσιαζόμενοι σαν ενδιαφερόμενοι «συλλέκτες- αγοραστές», να συλλάβουν επ’ αυτοφώρω δύο από τα μέλη της σπείρας αρχαιοκαπήλων ενώ αναζητούν άλλα δύο. Τις ίδιες στιγμές ανακτήθηκαν η, προς πώληση, μαρμάρινη ερμαϊκή στήλη με κεφάλι Ερμή, άλλα αντικείμενα,

αλλά και ασημένια νομίσματα της «Αχαϊκής Συμπολιτείας»! Όλα μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι να εκτεθούν στο Κοινό, όταν γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση συνελήφθησαν, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών, δύο ημεδαποί, ηλικίας 38 και 52 ετών, «μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιείτο στην κατοχή και διάθεση προς πώληση σπουδαίων αρχαίων κινητών μνημείων. Αναζητούνται δύο, επιπλέον, μέλη της οργάνωσης». «Συγκεκριμένα» αναφέρει η Αστυνομία, «η εν λόγω οργάνωση συγκέντρωνε παρανόμως ανασκαμμένες αρχαιότητες, από την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, τις οποίες αφού αποθήκευε – απέκρυπτε, εν συνεχεία αναζητούσε αγοραστές, για να τις διακινήσει, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων χρηματικών ποσών». Έτσι, κλιμάκιο Αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, μετέβη σε περιοχή της Ηλείας, όπου εντόπισε τους εμπλεκόμενους.

Τα κατασχεθέντα

Αναφέρει ακόμη η Αστυνομία: «Ο 38χρονος κατηγορούμενος, είχε μεταβεί στο σημείο με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, όπου σε γενόμενο έλεγχο βρέθηκαν οι ακόλουθες αρχαιότητες:

α) Ακέραιη μαρμάρινη Ερμαϊκή στήλη, με κεφάλι Ερμού με κυματοειδή κόμμωση, στο άνω τμήμα, η οποία στο μέσο του ύψους φέρει ανάγλυφο φαλλό και είναι πεσόμορφη, ρωμαϊκής εποχής προερχόμενη από επαρχιακό εργαστήριο, ύψους 71 εκ. και πλάτους 18 εκ. (Προέρχεται από αρχαία οδό και χρησίμευε ως οδοδείκτης)

β) Ακέραιη πήλινη μελαμβαφή λήκυθο, «Ηλειακού Τύπου» , φέρει εγχάρακτη διακόσμηση φυτικών κοσμημάτων, ύψους 18,5 εκ. και πλάτους 8 εκ., ελληνιστικής εποχής,

γ) Πήλινο μελαμβαφές πινάκιο , σωζόμενο κατά το ήμισυ, με εγχάρακτους δακτυλίους γύρω από τον πυθμένα και οπή ανάρτησης στην περιφέρειά του, σωζόμενης διαμέτρου 21 εκ., ελληνιστικής εποχής,

δ) Πήλινη, δίωτη, καστανοβαφή, άποδη κύλικα, με γραπτή διακόσμηση μαύρων στιγμών σε ζώνη που περιτρέχει το αγγείο στο ύψος γένεσης των λαβών, ελλιπές κατά τη μία πεταλοειδή λαβή, με διάμετρο χείλους 9,5 εκ. και ύψους 5 εκ., κλασικής εποχής. (Τα ανωτέρω πήλινα αγγεία, φέρουν χωμάτινες επικαθήσεις και προέρχονται από αρχαίο νεκροταφείο)

ε) Δεκατρία ασημένια νομίσματα, τριόβολα, εκ των οποίων δώδεκα Αχαϊκής Συμπολιτείας, «Ηλειακού Τύπου» και ένα Αρκαδικού Κοινού, άπαντα ελληνιστικής εποχής.(Τα οποία αποτελούν υποσύνολο θησαυρού της εποχής τους).

Έδειχναν φωτογραφίες

Οι ανωτέρω είχαν αναλάβει, για λογαριασμό της εγκληματικής οργάνωσης, κατά περίπτωση, την ανεύρεση αρχαιοτήτων, τη διακίνηση φωτογραφιών, την πιστοποίηση σε αγοραστές της κατοχής αρχαιοτήτων, τη διαπραγμάτευση χρηματικού ποσού και την πώληση αυτών. Τα δύο αναζητούμενα μέλη, ήταν επιφορτισμένα με την κατοχή και φύλαξη των αρχαιοτήτων. Οι αρχαιότητες, παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Η διερεύνηση για τους τελικούς αποδέκτες των αρχαίων αντικειμένων συνεχίζεται.

 Τι ήταν οι ερμαϊκές στήλες

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τα σύμβολα αυτά, σε διάφορες μορφές, οι Έλληνες τα κληρονόμησαν από τους Πελασγούς, ειδικά εκείνα που είχαν επάνω τους ως σύμβολα φαλλούς και αιδοία.  Στη συνέχεια, πάντως, οι Ερμές πήραν, κατά πάσα πιθανότητα, την ονομασία τους από τον θεό Ερμή, που προτού θεωρηθεί προστάτης του εμπορίου και της επικοινωνίας συνδεόταν με τον Διόνυσο και την ερωτική ορμή ή τη δύναμη. Οι Ερμές ήταν σύμβολα που οι Έλληνες θεωρούσαν ότι προστάτευαν την περιουσία τους, τους έφερναν καλή τύχη και απέτρεπαν σαν ξόρκια το κακό και τους εχθρούς τους. Συνάμα ήταν και σημεία λατρείας προς μια θεότητα -συνήθως τον Ερμή- γι’ αυτό και συχνά απέδιδαν στο σύμβολο μικρές θυσίες, κατά κανόνα αφιερώνοντας σύκα και άλλα φρούτα.

Στην Αττική, πολλές Ερμές τοποθέτησε ο Πεισιστρατίδης Ίππαρχος, σαν οδοδείκτες, για να μετρώνται με ακρίβεια οι αποστάσεις και να αναγράφονται οι διευθύνσεις, με χρήση δηλαδή ανάλογη των σημερινών οδικών πινακίδων. Επάνω σε αυτές είχε δώσει εντολή να αναγράφονται διάφορες προτροπές όπως «μη φίλον εξαπάτα».

Keywords
Τυχαία Θέματα