Αρχαιοκάπηλοι: Λαθρανασκαφή στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Οι μύθοι, από στόμα σε στόμα, που αφορούν το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, τόσο από την εποχή της αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων όσο και από την τουρκοκρατία, ώθησαν τρεις «Ιντιάνα Τζόουνς» να προχωρήσουν σε ανασκαφές στα έγκατα της γης για την ανακάλυψη θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενώ με όλα τα διαθέσιμα σύνεργα της λαθρανασκαφής είχαν ξεκινήσει το «έργο», στα ίχνη τους μπήκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσαν, «στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για παράνομη ανασκαφή σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, εντόπισαν και συνέλαβαν τρεις ημεδαπούς ηλικίας 53, 55 και 58 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Ειδικότερα, αναφέρει ακόμη η Αστυνομία, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε βραδινές ώρες, σε ορεινή περιοχή του Πανοράματος, κατελήφθησαν οι παραπάνω να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο εντός του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένας ανιχνευτής μετάλλων, ένα ζεύγος ακουστικά, ένα πριόνι, ένα φτυάρι, ένα σκεπάρνι, δύο ραβδοσκοπικά, μία γεννήτρια συχνοτήτων, ένα μαγνήτη και μία πυξίδα. Επιπλέον, σε σημείο όπου έγιναν αντιληπτοί νωρίτερα οι συλληφθέντες, διαπιστώθηκε επιφανειακή ανασκαφή. Έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, σε οικία ενός εκ των συλληφθέντων (53χρονος), βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Δύο χάλκινα νομίσματα τα οποία, σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δύο κεφαλές ανιχνευτή μετάλλων και ένα ζεύγος ακουστικών.

Η περιοχή του Πανοράματος

Για την περιοχή του Πανοράματος, οι ειδικοί γράφουν στα δοκίμιά τους ότι «η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή Πλατανάκια των οκτώ βυζαντινών νερόμυλων και υδραυλικών κατασκευών οι οποίοι λειτουργούν με υδρομυλικό σύστημα χάρη στη μεγάλη κλίση του εδάφους και αποτελούν τυπικό «βιοτεχνικό συγκρότημα» αποτελούν ένα πολύτιμο τεκμήριο για τη βιομηχανική αρχαιολογία. Το Πανόραμα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας κατοικούνταν τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα από μουσουλμάνους. Το αρχικό του όνομα ήταν Αρσακλί ή Ακσακλί. Διοικητικά υπαγόταν στο ναχιγιέ της Καλαμαριάς. Το νέο χωριό ιδρύθηκε το 1914 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας».

Οι «Ιντιάνα Τζόουνς των Χριστουγέννων»

Η προηγούμενη επιχείρηση της Αστυνομίας, στο ίδιο αντικείμενο, αφορούσαν τους «Ιντιάνα Τζόουνς των Χριστουγέννων», οι οποίοι, επίσης, έπεσαν στα χέρια της Αστυνομίας. Στη Φθιώτιδα εκείνοι, εξοπλισμένοι με ανιχνευτές μετάλλων, φτυάρια, κασμάδες, σκεπάρνια και καλέμια, επιβιβάστηκαν, τότε, σε αυτοκίνητο και κατευθύνονταν σε χώρο, όπου είχαν βάσιμες ελπίδες ότι θα βρουν τουλάχιστον αρχαία νομίσματα. Τους ακολούθησαν οι αστυνομικοί της ασφάλειας Λαμίας, στους οποίους είχαν περιέλθει σχετικές πληροφορίες και τους συνέλαβαν, λίγο αφότου, παραμονή της ημέρας των Χριστουγέννων, ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της « ανασκαφής», αφού πρώτα βεβαιώνονταν με τους ανιχνευτές μετάλλων, ότι «κάτι χτυπάει» κάτω από τη γη! Στην κατοχή και των δύο κατασχέθηκαν όλα τα σύνεργα. Στον έναν δε από τους δύο κατασχέθηκε και κέρμα… της μιας δραχμής (!), είπε η Αστυνομία…Ι

δού πως ανέφερε τα ευρήματα η Αστυνομία: «Επιπλέον, στην κατοχή ενός εκ των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κέρμα της μιας δραχμής, 2 τμήματα αλυσίδων, οξειδωμένος κρίκος αλυσίδας, και 2 τμήματα πιθανόν βλήματος πυροβόλου όπλου, τα οποία όπως διαπιστώθηκε, προέρχονται από παράνομη ανασκαφή, που είχαν διενεργήσει λίγο νωρίτερα, στην ανωτέρω περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αρχαιοκάπηλοι, Λαθρανασκαφή, Πανόραμα Θεσσαλονίκης,archaiokapiloi, lathranaskafi, panorama thessalonikis