Αρχαιοκάπηλοι: Συλλήψεις στην Κόρινθο

Έβγαλαν «στο σφυρί» τη… θεά Υγεία για 80.000 ευρώ! Ενώ αναζητούσαν αγοραστές, η πληροφορία για την επικείμενη πώληση έφθασε στους αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής. Την τελευταία στιγμή συνελήφθη ο κάτοχος του αγάλματος, ένας 46χρονος αλλοδαπός, για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων, ενώ γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό και Έλληνα συνεργού του. «Ειδικότερα», αναφέρει η Αστυνομία «στο

πλαίσιο πολυήμερης διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με παράνομη κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων, οι κάτοχοι των οποίων αναζητούν αγοραστές προκειμένου να τα πουλήσουν έναντι του χρηματικού ποσού των 80.000 ευρώ, κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στην περιοχή της Κορινθίας και πρωινές ώρες εντόπισε τον 46χρονο, σε σημείο κοντά στον παράδρομο της Ολυμπίας οδού και τον ακινητοποίησε».

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Μετά από έρευνα, επί τόπου, διαπιστώθηκε ότι ο 46χρονος είχε τοποθετήσει-αποκρύψει σε πρανές του ανωτέρω παράδρομου, εντός υφασμάτινης μπλούζας, αρχαίο αγαλμάτιο και εντός διάφανης νάιλον σακούλας, νομίσματα και δαχτυλίδια και κατόπιν τούτων συνελήφθη. Κατά την διάρκεια της προανακριτικής διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε η εμπλοκή και έτερου αγνώστου ημεδαπού δράστη. Η αρχαιολογική αξία των ανωτέρω κινητών μνημείων, συμπληρώνει η Αστυνομία, τεκμηριώθηκε από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων.

Πώς περιγράφεται το αγαλματίδιο

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες, επιδείχθηκαν στην Προϊσταμένη του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, η οποία γνωμάτευσε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συγκεκριμένα πρόκειται για: Μαρμάρινο, ακέφαλο αγαλμάτιο της Θεάς Υγείας, καλής τέχνης, ιστάμενης επί συμφυούς πλίνθου, Ρωμαϊκής εποχής, συνολικού σωζόμενου ύψους τριάντα πέντε 35 εκατοστών και το υλικό του μαρμάρου φέρει μεγάλους κρυστάλλους. Η Θεά στηρίζεται στο δεξιό σκέλος και λυγίζει στο γόνατο το αριστερό. Φοράει μακρύ χιτώνα που ζώνεται κάτω από το στήθος και ιμάτιο που φέρεται από το δεξιό ώμο λοξά στο κορμό και περνά πάνω από το αριστερό χέρι που είναι σπασμένο.

Στο δεξιό χέρι κρατά φίδι ενώ η πίσω πλευρά είναι επίπεδη και αποδοσμένη περιληπτικά. Φέρει μεταλλικό σύνδεσμο στη βάση του λαιμού, από αρχαία επισκευή. Τρία χάλκινα νομίσματα, εκ των οποίων, ένα Βυζαντινής και δύο Ρωμαϊκής εποχής. Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο, αντίστοιχα. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου , ενώ η διερεύνηση της υπόθεσης αναφορικά με τη διακίνηση και τους τελικούς αποδέκτες των αρχαίων αντικειμένων, συνεχίζεται.

Η αρχαιοελληνική θεότητα

Η Υγεία ήταν αρχαιοελληνική θεότητα, προσωποποίηση της υγείας του σώματος και της ψυχής. Ως αρχαιότερο κέντρο λατρείας της αναφέρεται η Τιτάνη στη Σικυώνα, όπου βρισκόταν ιερό του Ασκληπιού και της Υγείας. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, ο Αρίφρων ο Σικυώνιος έγραψε ύμνο για τη Θεά, της οποίας η λατρεία διαδόθηκε και στην Αθήνα περίπου από το 420 π.Χ. Στην ελληνική μυθολογία κατέχει εξέχουσα θέση στην λατρεία του πατέρα της. Ωστόσο, ενώ ο Ασκληπιός συνδέεται άμεσα με την θεραπεία των ασθενειών, η θεά συνδέθηκε με την πρόληψη των ασθενειών και τη διατήρηση της κατάστασης της υγείας.

Κατά τη μυθολογία η Υγεία ήταν σύζυγος ή κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφής της Αθηνάς, αδελφές της δε -ή κόρες της ανάλογα με την εκδοχή του μύθου – ήταν η Πανάκεια, η Ιασώ η Ακεσώ (Ασκληπιάδες) και κατά το Σούδα η Αίγλη. Εκτός από την Αθήνα, τη λάτρευαν και σε άλλες πόλεις, όπως στις Θεσπιές, στην Ελάτεια, στα Μέγαρα, στην Κόρινθο και στο Άργος.

Keywords
Τυχαία Θέματα