«Αργή η πρόοδος στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Με τις μέρες να μετρούν αντίστροφα εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή, αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον αργό ρυθμό προόδου για τη σύναψη οριστικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η συμφωνία θα προβλέπει τρόπους και μέτρα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης μετά το 2020 από σχεδόν 200 κράτη. Όπως είπε η διευθύντρια της αρμόδιας επιτροπής του ΟΗΕ

Κριστιάνα Φιγκέρες: «Φυσικά και είμαστε όλοι ανυπόμονοι, και λίγο απογοητευμένοι, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο για τη συμφωνία του Παρισιού».

Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κατά τις τελευταίες εβδομάδες σχολίασε ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας».

Οι κυβερνήσεις ζητούν από τον Αλγερινό προεδρεύοντα των συνεδριάσεων της Βόννης Αχμέντ Ντζογκλάφ, και τον άλλον προεδρεύοντα Ντάνιελ Ραϊφσνάιντερ από τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν ένα νέο βελτιωμένο σχέδιο κειμένου στις αρχές Οκτωβρίου, περιγράφοντας σαφείς επιλογές.

Εξάλλου, απομένει μόνο μία πιο επίσημη πενθήμερη συνεδρίαση, τον Οκτώβριο, πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 30 Νοεμβρίου, και οι σύνεδροι έχουν αφήσει τα δύσκολα σημεία να συμφωνηθούν στο Παρίσι.

Ένα από τα σημεία διαφωνίας, για παράδειγμα, είναι ο ορισμός προθεσμίας για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2050, που προτιμούν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, σε αντίθεση με τα κράτη του ΟΠΕΚ που προτείνουν να μην τεθεί τελική ημερομηνία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα