Άρση μέτρων Ελλάδα: Πότε βγαίνουν οι μάσκες

Θετικοί ως προς τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού εμφανίζονται κυβέρνηση και μέλη της Επιτροπής των Ειδικών που συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα στην κατεύθυνση της άρσης ορισμένων περιορισμών για τους εμβολιασμένους πολίτες. Στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα με ορίζοντα σε πρώτη φάση το Πάσχα και σε δεύτερη το καλοκαίρι. Ενδεικτική των προθέσεων, που στηρίζονται στα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου διαστήματος και στην ήπια

εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη ο οποίος προϊδέασε ότι η κανονικότητα για τους εμβολιασμένους δεν είναι μακριά.

“Η βασική συζήτηση με τους άλλους υπουργούς Υγείας της Ε.Ε. είναι ότι σταδιακά θα πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τη στιγμή μάλιστα που η μετάλλαξη Ομικρον είναι μεν επικίνδυνη, αλλά δεν έχει την νοσηρότητα της μετάλλαξης Δέλτα. Σε συνδυασμό με την πίεση στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας, θα προχωρούμε σε αποκλιμάκωση των μέτρων με στόχο τη γρήγορη επάνοδο στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες”, τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο.

Στο μικροσκόπιο η άμεση άρση δύο περιοριστικών μέτρων

Ακολουθώντας την ίδια τακτική με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι πιθανό στη συνεδρίασή της η Επιτροπή των Ειδικών να δώσει το πράσινο φως για την άρση δύο μέτρων ακόμη και από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν μόνο καθήμενοι στους χώρους διασκέδασης, αλλά και όρθιοι. Όμως, θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά όλα τα υπόλοιπα μέτρα, όπως είναι οι αποστάσεις. Επίσης, θα συζητηθεί και η αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα που σήμερα είναι στο 10%.

Η Επιτροπή θα προχωρήσει σε μερική άρση “ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν” είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, αρχικά δήλωσε πως “τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουμε είναι πολύ λίγοι, αλλά ενοχλητικοί” και ύστερα τόνισε πως η Επιτροπή θα προχωρήσει σε μερική άρση “ώστε να απαλείψουμε τα μέτρα τελείως όταν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν”. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών επισημαίνοντας ότι κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά.

Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο “η πανδημία όσο βρίσκεται υπό έλεγχο μας επιτρέπει να κάνουμε θετικά βήματα, αλλά αν βρεθεί ανεξέλεγκτη θα μας δημιουργήσει προβλήματα”. Πρόσθεσε ότι είναι εμφανές ότι μπαίνουμε σε μια καθοδική πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. “Είναι καλό που έχει επικρατήσει η Όμικρον έναντι της Δέλτα, πράγμα που δεν συνέβη τον Ιανουάριο”.

Τι θα γίνει τις Απόκριες

Μιλώντας για τις Απόκριες και το τι θα ισχύσει ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι οι επιστήμονες φοβούνται αναζωπύρωση της διασποράς γιατί “έχουμε μαζικά γεγονότα, με αδυναμία ελέγχου σε πολλά σημεία της πατρίδας μας και με πολλές μετακινήσεις. Ενδεχομένως, μια άσκοπη απόφαση θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία που μετά από πολύ χρόνο και κόπο ακολουθούμε”. Τα πρωτόκολλα της Καθαράς Δευτέρας θα τεθούν υπό συζήτηση στη συνεδρίαση της 16ης Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι αρκετοί από τα μέλη της Επιτροπής εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να επιτραπούν μαζικές εκδηλώσεις, παρελάσεις και καρναβάλια.

Τι θα γίνει με τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι σταδιακά θα περάσουμε στο στάδιο που δεν θα είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά οι άνθρωποι που είναι ευπαθείς ή οι ανεμβολίαστοι είναι καλό να την φοράνε. “Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα. Εξακολουθεί να υπάρχει σύσταση”, τόνισε. Μιλώντας για τους ανεμβολίαστους ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού “υπάρχει ακόμη αντίσταση στον εμβολιασμό”.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στους εμβολιασμένους δήλωσε ότι σταδιακά θα πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. “Όσον αφορά τους ανεμβολίαστους θα περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η θνητότητα και η αντίστοιχη πίεση στο ΕΣΥ για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποιους από τους περιορισμούς”. Γεγονός που σημαίνει ότι η ελάφρυνση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας θα είναι υπό προϋποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα