Άρση μέτρων κορονοϊού – Ελλάδα: Λίγο πριν την μερική επιστροφή στην κανονικότητα

Άρση μέτρων κορονοϊού – Ελλάδα: Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, αναφέρθηκε – κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσής του – στους παράγοντες που θα κρίνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Ο καθηγητής χρησιμοποίησε τρεις λέξεις «κλειδιά» αναφερόμενος στην άρση των περιοριστικών μέτρων και αυτές ήταν οι εξής: «προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα». «Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί

όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να άρουμε τα μέτρα. Πιστέψτε με, θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα μέσα στην ιατρική κοινότητα συναδέλφων που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, ακόμη και ένα πονόλαιμο, και μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν», συμπλήρωσε.

«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας Ρ0 είναι κάτω από το 1 στη χώρα μας χάρη στα μέτρα. Η νόσος σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη».
Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε πως σε περίπτωση που υπάρξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τότε «θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα».

Οι παράγοντες για χαλάρωση των μέτρων ​

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε πως «δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει».

Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».

101 οι νεκροί στη χώρα μας – 2.170 τα κρούσματα

Να σημειωθεί πως τα κρούσματα στην Ελλάδα έχουν φτάσεις τα 2.170 καθώς ανακοινώθηκαν 25 νέα από τον λοιμωξιολόγο. Παράλληλα, οι νεκροί φτάνουν τους 101 καθώς το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Εκ του συνόλου των θανόντων οι 27 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Παράλληλα, 76 άτομα είναι διασωληνωμένα σε ΜΕΘ με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους ασθενείς οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ακόμη, 27 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Από τα συνολικά κρούσματα, τα 869 (25,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 56,2% είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 48.798 κλινικά δείγματα.

Επιχείρηση… οβελίας

Παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία, το εορταστικό τριήμερο της Ανάστασης μπορεί να επιστρέψει την κοινωνία πίσω στον εφιάλτη του ιού, με το κυβερνητικό επιτελείο να προετοιμάζει τις τελικές κινήσεις αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης. Με το βλέμμα στραμμένο στις ημέρες κορύφωσης των Θείων Παθών, το κλείσιμο των κοιμητηρίων την Μεγάλη Παρασκευή προς αποφυγή συνωστισμού ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, «στεγανοποιώντας» ακόμη περισσότερο τις πιθανές εστίες αναζωπύρωσης της πανδημίας, στην τελική ευθεία για την Ανάσταση.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε σύνεση και αποφασιστικότητα τα επόμενα 24ωρα. Να μην αφήσουμε την ανυπομονησία, να μας στερήσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα» ανέφερε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν προβλέπεται τέτοιος λόγος μετακίνησης και δεν πρέπει να ετοιμαζόμαστε να μαζευτούμε όλοι γύρω από το τραπέζι για τους φίλους μας, όπως κάνουμε κάθε χρόνο. Ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε θα μαζευτεί όλη η γειτονιά σε ταράτσες, σε πυλωτές».

Καθολικό «lockdown»

Ο κατηγορηματικός τόνος του κ. Χαρδαλιά έρχεται να προστεθεί στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το τριήμερο του Πάσχα, καθώς την Μεγάλη Παρασκευή «τα καταστήματα που προβλέπεται να είναι ανοιχτά, θα είναι ανοιχτά από τη 1 η ώρα το μεσημέρι και ως τις 7 το απόγευμα. Μόνο για 6 ώρες», όπως εξήγησε ο ίδιος, συστήνοντας την ατομική προσευχή κατ’ οίκον. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα καταστήματα λιανικής διάθεσης τροφίμων θα λειτουργήσουν για συγκεκριμένες ώρες και το Μεγάλο Σάββατο (από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ) πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες καθολικού «lockdown» είτε από τις 7 το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, είτε με την ταυτόχρονη λήξη της λειτουργίας των καταστημάτων, αφαιρώντας και τις τελευταίες πιθανότητες εξόδου ιδίως από τα αστικά κέντρα για τους επίδοξους «αντάρτες».

Ερωτηματικό για οχήματα

Στις παραμέτρους που εξετάζονται ακόμη στο κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνεται η διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας – δηλαδή αν θα ισχύσει μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα ή θα επεκταθεί μέχρι την Τρίτη 21 Απριλίου-, αλλά και ο οριζόντιος ή μη χαρακτήρας τους, δηλαδή αν θα αφορά σε όλα τα Ι.Χ., τα ταξί και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή αν τα τελευταία θα εξαιρεθούν. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το ύστατο μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας εναπόκειται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς «ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα το Πάσχα» ανέφερε σχετικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο θα είναι έτοιμο, εάν δοθεί σχετική εντολή, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες». Ο κ. Καραμανλής τόνισε πως σε κάθε περίπτωση «πρόθεση είναι να υπάρχουν ελάχιστα δρομολόγια ασφαλείας», καταλήγοντας ότι «πάντα όμως οι τελικές αποφάσεις διαμορφώνονται κατόπιν εισήγησης των ειδικών».

Αυστηροί έλεγχοι

Η ισχυρή βούληση για την ενεργοποίηση του σεναρίου ολικής διακοπής της κυκλοφορίας εκπέμπεται με κάθε μέσο από το Μέγαρο Μαξίμου, με τις συστάσεις προς τους πολίτες ενόψει των ημερών να επανέρχονται καθημερινά στα χείλη των κυβερνητικών στελεχών. «Δεν θα πρέπει να πετάξουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο» επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι «θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί για την ορθή αντιμετώπιση του κορωνοϊού» και χωρίς να εξαιρεί κάποιο (ακόμη και την απαγόρευση κυκλοφορίας) από την κυβερνητική φαρέτρα.

Η εκδοχή, άλλωστε, της παρατεταμένης παύσης στις μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα συνοδεύεται από τους εντατικούς ελέγχους των αστυνομικών αρχών, που ενισχύονται επιπλέον με 16 μπλόκα, σε διαφορετικά σημεία του λεκανοπεδίου. Συμβαδίζοντας με το επιχειρησιακό σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου, σε «κόκκινο συναγερμό» θα τεθεί πλέον η ΕΛΑΣ από το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, αφού drones, εναέρια επιτήρηση και διαρκείς περιπολίες θα ριχτούν στην μάχη κατά του οβελία.

Διακριτική παρουσία της ΕΛΑΣ έξω από ναούς

Με την ίδια ένταση, σε αυστηρή επιτήρηση έχουν τεθεί οι παραδοσιακές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης, καθώς η ΕΛΑΣ εποπτεύει και την τήρηση των μέτρων προστασίας των καταναλωτών, με μία μόνο πύλη εισόδου και ανά 10 άτομα στη Βαρβάκειο, όπως και την εύρυθμη λειτουργία των σούπερ μάρκετ και των λαϊκών αγορών, χωρίς να φείδεται προστίμων και συστάσεων. Ήδη, την αναστολή λειτουργίας τριών ακόμη λαϊκών αγορών (της οδού Γεωργίου Θεοτόκη στον Πειραιά, της λαϊκής αγοράς του Δήμου Ορχομενού και της λαϊκής αγοράς του Δήμου Αλιάρτου Θεσπιέων) γνωστοποίησε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, στέλνοντας μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες αναφορικά με τα όρια των κυβερνητικών αντοχών απέναντι σε ενδεχόμενες παραβάσεις.

Στην επιχείρηση «Πάσχα στο σπίτι», η περιφρούρηση της ΕΛΑΣ αφορά και τους ιερούς ναούς, προκειμένου οι ακολουθίες να εξελιχθούν απρόσκοπτα «κεκλεισμένων των θυρών» ιδίως από την Μεγάλη Πέμπτη και εξής και με αυξημένες αστυνομικές περιπολίες, ενώ η επιχείρηση κινητοποιεί μέχρι και το … ηλεκτρονικό έγκλημα, καθώς οι σχετικές υπηρεσίες θα επαγρυπνούν για πιθανές μαζικές προσκλήσεις στο διαδίκτυο σε «ανυπακοή» έξω από τις εκκλησίες και μοναστήρια.

Οι αποφάσεις μετά το Πάσχα

Αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του την εισήγηση της πανεπιστημιακής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εικόνα που θα υπάρχει εκείνη την στιγμή από την εξάπλωση της νόσου, καθώς καθημερινά τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.

Γι’ αυτό τον λόγο τόσο η κυβέρνηση όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας εφιστούν την προσοχή στους πολίτες να εξακολουθούν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα. “Φυσικά και οργανωνόμαστε όλο και περισσότερο και υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος φυσικά θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα του, έτσι; Αυτή την ώρα νομίζω η επαγρύπνηση είναι το κύριο μέλημα. Υπάρχουν σχεδιασμοί και θα τους μάθετε εν καιρώ” τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μητσοτάκης: Το πρώτο που θα απελευθερώσω θα είναι η άθληση

Ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με ολυμπιονίκες και με αθλητές που έχουν διακριθεί με την ελληνικά χρώματα ανέφερε ότι, εφόσον ο Απρίλιος κυλήσει ομαλά, από τον Μάιο μπορεί να αρχίσει η βαθμιαία επιστροφή στην κανονικότητα, που θα περιέχει αύξηση και των ευκαιριών για άθληση. “Θέλω να πιστεύω ότι εφ’ όσον συνεχίσουμε αύτη την καλή πορεία θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την καραντίνα και το πρώτο πράγμα που εγώ είμαι διατεθειμένος να απελευθερώσω είναι η άσκηση για λόγους σωματικής και ψυχικής υγείας. Η ατομική άθληση δεν μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα, ο συνωστισμός είναι το ζήτημα” είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αρχή της άρσης με τα μικρά καταστήματα

Όλα δείχνουν πως τα μικρά καταστήματα, εκεί δηλαδή που δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλος συνωστισμός θα είναι τα πρώτα που θα σηκώσουν τα ρολά μετά από περίπου ένα μήνα. Θα ακολουθήσουν ορισμένα εστιατόρια τα οποία θα λειτουργήσουν κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να προστατευτεί τόσο το προσωπικό όσο και οι πελάτες. Αν ισχύσει αυτό τότε θα πρέπει να αναμένουμε αλλαγές στους κωδικούς που θα στέλνουμε 13033. Έντονος προβληματισμός επικρατεί για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς προτεραιότητα αυτή την στιγμή δίνεται μόνο στους υποψηφίους της Γ΄ λυκείου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ύλη του Μαρτίου και στην συνέχεια να διαγωνιστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις που πιθανότατα θα διεξαχθούν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ωστόσο οι υποψήφιοι θα είναι ελάχιστοι σε κάθε εξεταστικό κέντρο προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός και το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου.

Όσον αφορά τους μαθητές των άλλων βαθμίδων η εικόνα είναι ιδιαιτέρως θολή καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από τους επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας. Οι προαγωγικές εξετάσεις πιθανότατα δεν θα διεξαχθούν, ενώ αμφίβολο είναι αν οι μαθητές του δημοτικού επιστρέψουν φέτος στα θρανία τους. Το βέβαιο πάντως είναι πως η εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί.

Συρίγος: Δεδομένο το δεύτερο κύμα το φθινόπωρο – Κρίσιμη η Μεγάλη Εβδομάδα

Κρίσιμη η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα τόνισε ο υπεύθυνος της Ειδικής Κλινικής στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας Κωνσταντίνος Συρίγος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντένα. “Τα μηνύματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Πάμε όλο και καλύτερα, λίγα περιστατικά, φαίνεται ότι ο ιός χάνει τη λοιμογόνο δύναμή του, φαίνεται ότι δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Ας περάσουμε καλά και τη Μεγάλη Εβδομάδα και πράγματα θα είναι πολύ αισιόδοξα” επεσήμανε ο καθηγητής. “Ας περάσουμε καλά ιατρικώς, να μην περάσουμε με πανικό τις επόμενες ημέρες μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, γιατί αυτά που θα συμβούν αυτήν την εβδομάδα, εμείς ως γιατροί θα τα βιώσουμε σε 15 ημέρες. Είναι η κρίσιμη εβδομάδα, πράγματι” σημείωσε.

Σχετικά με τις επιστημονικές εξελίξεις

“Όταν τα πράγματα πάνε πολύ καλά και τώρα πάνε πράγματι πολύ καλά, το μυαλό το δικό μας είναι να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα, γιατί το δεύτερο κύμα θα έρθει, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να ξεκουράσουμε το προσωπικό, ώστε να ξαναπέσει στη μάχη. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε. Η εμπειρία και οι προηγούμενες επιδημίες λένε ότι είναι δεδομένο. Και όσο μικρότερη ανοσία υπάρχει στην κοινότητα τόσο πιο δεδομένο είναι. Η ελπίδα μας γι’ αυτό το κύμα, είναι μήπως καταφέρουμε και τότε έχουμε κάποια θεραπευτική προσέγγιση ώστε να βοηθήσουμε τους αρρώστους και να το περάσουμε όσο πιο ανώδυνα γίνεται” είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής που υπογράμμισε ότι τα εμβόλια θα τα έχουμε προς το τέλος του χρόνου αν όχι το ’21.

Σενάρια για μέτρα το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του ΠάσχαΔείτε ακόμηΠέτσας: Πότε θα γίνει η ανακοίνωση για την άρση των μέτρων – Οι προϋποθέσεις
Keywords
ελλαδα, μεσα μαζικης μεταφορας, σημαίνει, μαΐου, ανάσταση, νέα, πασχα, lockdown, ταξι, ελασ, αθηνα, θεσσαλονικη, πειραιας, απρόσκοπτα, σχολεια, πανελλαδικες 2012, ιουνίου, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ανοιγμα σχολειων, ξανα, κοινωνια, χωρες, αντενα, ιατρικη, ιος, νεα μετρα, πυλη, υλη, χρωματα, ωρα, αυξηση, ανάσταση, απριλιος, απρόσκοπτα, εβδομαδες, βλεμμα, γεγονος, γειτονια, γεωργιου, γινει, γινεται, γιατροι, δεδομενο, δευτερο, δυναμη, δοθει, δρομολογια, διαδικτυο, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελασ, ελπιδα, εμβολια, εβδομαδα, εμβολιο, εξετασεις, εξιτηριο, ερχεται, εστιατορια, ετη, ετοιμο, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κυριακη του πασχα, λειτουργια, ληξη, λογο, μαΐου, μαξιμου, μεγαλη εβδομαδα, μηνυματα, μητσοτακης, μηδεν, μειωση, μπορεις, μυαλο, ομαδα, ορια, παμε, πεμπτη, πιθανοτητες, πρωι, σαββατο, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδιο, τονος, τριτη, τριημερο, φυσικα, φθινοπωρο, χειλη, κωνσταντινος, ωρες, αγορες, ευθεια, εκκλησιες, ελληνικα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, κυριακη, λεξεις, νεκροι, νοσοκομειο, σημαίνει, σωτηρης, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα