Άρση μέτρων Μάρτιος: Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Όλο και πιο κοντά στην άρση των αυστηρών μέτρων βρίσκεται η Ελλάδα, παρά την παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου. Tόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε δηλώσεις τους, έκαναν σαφές πως η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή σε κάποια… κανονικότητα. Η σταδιακή άρση των μέτρων θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον τρία στάδια. Αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο, στη συνέχεια

θα επιστρέψουν οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου στις τάξεις και στα μέσα Απριλίου αναμένεται να επαναλειτουργήσει και η εστίαση. Όλα αυτά όμως, με το βλέμμα στα επιδημιολογικά στοιχεία, που αν χτυπήσουν “κόκκινο”, το… νέο κλείσιμο θα είναι μονόδρομος. Στην περίπτωση που οι ειδικοί δουν θετικά σημάδια και η πίεση στο Σύστημα Υγείας αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε, «το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι μόνο στα 4 δισ. θα είναι παραπάνω το πρωτογενές αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας ότι δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού. «Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμη για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου», πρόσθεσε σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ εφέτος.

Άρση μέτρων: Σχολεία και εστίαση

Από την πλευρά της κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και αναφερόμενη στο άνοιγμα των σχολείων τόνισε πως εντός του μήνα θα ανοίξουν και τα γυμνάσια και τα λύκεια. Παράλληλα η κυρία Πελώνη έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της εστίασης, σημειώνοντας ότι τον Απρίλιο θα ανοίξουν τα καταστήματα που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους και τον Μάιο και τα υπόλοιπα.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου. Ωστόσο τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν πως για τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα τεθούν αυστηρότατοι κανόνες. Θα προβλέπεται οι εργαζόμενοι να κάνουν τακτικά τεστ για τον κορωνοϊό. Επιπλέον τα καταστήματα της εστίασης θα σερβίρουν τους πελάτες αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους και θα με τον περιορισμό των 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Βατόπουλος: Πιθανό άνοιγμα εστίασης τον Απρίλιο

Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να μετατραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα της εστίασης πριν από Πάσχα (2 Μαΐου) και στη συνέχεια τη σκυτάλη στο άνοιγμα θα πάρει ο τουρισμός. Τελευταία αναμένεται να πάρουν το πράσινο φως για άνοιγμα τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.

Τα μέτρα που πήραμε δε δουλεύουν

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος και ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας για τη διαχείριση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η αυτοκριτική των ειδικών είναι ότι τα μέτρα ήταν λάθος, καθώς ό έλεγχος της πανδημίας χάθηκε. Εξήγησε ότι δεν στοχεύθηκε η νόσος αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα με αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση αφού δεν υπάρχει αποτέλεσμα. «Έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς και όχι να περιορίζουμε χωρίς έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έπρεπε να απομονωθούν τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι.

Στη φάση ύφεσης της πανδημίας, υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξουν όλα με συνεχή υγειονομικό έλεγχο της κάθε δραστηριότητας και πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και οι εμβολιασμοί. Από την πλευρά του ο κ. Κούβελας, τόνισε ότι δε θα έπρεπε να έχουμε κλείσει καθόλου και πως το Lockdown έπρεπε να έχει γίνει για δύο με τρεις εβδομάδες από την αρχή. «Κάποιοι άνθρωποι ήξεραν τι έλεγαν, αλλά προτίμησαν να ακούσουν άλλους ανθρώπους», σχολίασε.

Keywords
Τυχαία Θέματα