Άσχημη… ομορφιά

Γράφει η Ευτυχία ΠαπούλιαΚοινωνιολόγοςΗ ομορφιά δεν φέρνει την ευτυχία σε αυτόν που την έχει, αλλά σε αυτόν που την βλέπειHermann Hesse, Γερμανός συγγραφέας

”Δεν με ενδιαφέρει να δείχνω νέα. Με ενδιαφέρει να δείχνω ακριβώς αυτό που είμαι. Δεν είμαι γεμάτη νιάτα…είμαι γεμάτη ζωή, προτιμώ αυτή τη φράση. Γνώρισα έναν κόσμο χωρίς τεχνολογία, γεμάτο βάθος και αίσθηση. Η ανθρώπινη σύνδεση τότε ήταν κάτι διαφορετικό…” Αυτά είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της η σταρ του Χόλιγουντ

Helen Mirren, εκπέμποντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε όσους βιάζονται να… γεράσουν ακόμα και πριν τα τριάντα τους! Καταγγέλλοντας όμως ταυτόχρονα και την τεχνολογία της επικοινωνίας, που έχει καταφέρει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποσχέθηκε: Την δραματική στα όρια της απελπισίας αποξένωση των ανθρώπων.

Η ηθοποιός απέσπασε πολλά σχόλια θαυμασμού για την ειλικρίνειά της αλλά για τους ελάχιστους “κακόπιστους” θα ήταν πιο πειστική αν δεν είχε κάνει…λίφτινγκ και έντονο μακιγιάζ. Ωστόσο εμείς, ας μείνουμε στην ουσία της εξομολόγησής της, που είναι και ένα μήνυμα για όλους – κυρίως όμως για τις γυναίκες- πως δεν μπορούμε με τεχνικά μέσα και αισθητικές παρεμβάσεις να δείχνουμε περισσότερη νεότητα, από όση η φυσική μας κατάσταση, η ηλικία μας και κυρίως η ψυχή μας εκπέμπουν από μόνες τους προς τα έξω. Αυτό, δεν μας εμποδίζει να αισθανόμαστε νέοι, να διατηρήσουμε την ζωντάνια της νεότητας μέσα μας, όχι όμως να συμπεριφερόμαστε και σαν νέοι.

Γιατί, όπως λέει και ο Ρώσος συγγραφέας Anton Chekhov, η ομορφιά είναι το πρόσωπο, το ντύσιμο, κυρίως όμως η ψυχή και οι σκέψεις μας. Γιατί αυτές οι δυο εσωτερικές υποστάσεις και λειτουργίες είναι που καθρεφτίζονται στο πρόσωπό μας. Και κερδίζουμε το ενδιαφέρον των άλλων, κάτι που όλοι μας επιθυμούμε και επιδιώκουμε ή απωθούμε τους γύρω μας, ανάλογα με αυτό που εκπέμπουμε, ακόμη κι αν η εξωτερική μας εμφάνιση είναι άρτια.

Βέβαια σε όλα αυτά τα ψυχικά χαρίσματα που χαρίζουν στο πρόσωπο αληθινή ομορφιά, δεν δίνουμε την σημασία που πρέπει με διάφορες προφάσεις, γιατί όπως είπε και ο μεγάλος μόδιστρος Yves Saint Laurent, είναι πιο εύκολο στις γυναίκες να… αγοράζουν καλλυντικά. Εννοείται πως η αναφορά στην σπουδαιότητα των ψυχικών χαρισμάτων δεν βάζει σε δεύτερη μοίρα την υποχρέωσή μας να διατηρούμε το σώμα μας και την υγεία μας σε άριστη κατάσταση.

Όμως πριν αναφερθούμε στα ψυχικά χαρίσματα που πρέπει να καλλιεργήσουμε μέσα μας, που προβάλλονται στο πρόσωπό μας και μας προσδίδουν αληθινή ομορφιά με την οποία κερδίζουμε την εκτίμηση, την φιλία, την αγάπη, τον έρωτα είναι ανάγκη να αποβάλλουμε από την ψυχή μας αυτά τα μικρά πάθη που τα χαρακτηρίζουμε ως ‘ανθρώπινα’, έναν όρο που συχνά χρησιμοποιούμε για να απενοχοποιήσουμε όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα και τις σκέψεις, που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα μας και την συμπεριφορά μας, στον βαθμό που κάνουν και το πιο ωραίο πρόσωπο αντιπαθητικό.

Τέτοια συναισθήματα που επηρεάζουν αρνητικά την εμφάνισή μας είναι η ζήλεια, ο φθόνος, η ανασφάλεια, η απογοήτευση, η πλήξη, η αδιαφορία, συναισθήματα που τα μεταφέρουμε στον κάθε ανύποπτο περιστασιακό διπλανό μας που κάποια στιγμή αυτός ή εμείς θελήσαμε να πιούμε έναν καφέ μαζί. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς μας είναι να απομακρύνονται ακόμη και εκείνοι που ανταποκρίθηκαν κάποια στιγμή στο ενδιαφέρον μας, χωρίς όμως ποτέ να γνωρίζουμε τον πραγματικό λόγο.

Αντίθετα, τα θετικά συναισθήματα όπως το θάρρος, η ελπίδα, η αισιοδοξία, η αποφασιστικότητα, η αυτοπεποίθηση, η προσήλωση, που εκπέμπουν δυστυχώς όλο και λιγότεροι άνθρωποι και που ορίζουμε ως θετική στάση απέναντι στην ζωή, ως θετική αύρα, είναι αυτά που προσδίδουν νεανική φρεσκάδα κι αληθινή ομορφιά ακόμη και σε ένα πρόσωπο που ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια πάνω του. Όσοι, κυρίως ηθικολόγοι της παλιάς γενιάς, έλεγαν πως η πραγματική ομορφιά είναι της ψυχής κι όχι του σώματος, είχαν απόλυτο δίκιο, μόνο που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν επιστημονικά αυτήν την άποψη. Ότι δηλαδή η ομορφιά της ψυχής, εξαγνισμένη από αρνητικά συναισθήματα, αντανακλά στο πρόσωπο και του προσδίδει λάμψη κι αληθινή ομορφιά.

Και από αυτήν την άποψη, με βάση την θετική ή την αρνητική στάση απέναντι στην ζωή γενικώς, έρευνα που έγινε πριν χρόνια σε Ευρώπη και ΗΠΑ συμπέρανε πως αυτοί που χαρακτηρίζονται ως “δεξιοί”, είναι πιο…ωραίοι από τους “αριστερούς!. Κι αυτό γιατί οι “δεξιοί” διακατέχονται από μια μόνιμη αισιοδοξία για την ζωή, την απολαμβάνουν και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να διαταράξει την ζωή τους. Από την άλλη, η μόνιμη αποστροφή και επιθετικότητα που χαρακτηρίζει τους ψηφοφόρους της “αριστεράς”, παραμορφώνει και αποστερεί την ομορφιά και την γοητεία ακόμη κι από τα πιο όμορφα πρόσωπα.

Γιατί φυσικά ωραίοι άνθρωποι υπάρχουν και στην “αριστερά”.  Μόνο που η επιθετικότητα και τα κάθε λογής αρνητικά συναισθήματα που καλλιεργούν για τον ιμπεριαλισμό, το κεφάλαιο… τα πάντα, παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στις εκφράσεις τους, τις κινήσεις τους, τις χειρονομίες τους και δεν αφήνουν την ομορφιά τους να φωτίσει το πρόσωπό τους. Κάποιοι το γνωρίζουν και αποσύρονται κακήν κακώς, κάποιοι επιμένουν να παλεύουν με την “ασχήμια” που κρυβόταν πίσω από χαμόγελα…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Άσχημη,aschimi