Ασφυκτικά τα περιθώρια για την Κύπρο

Η χθεσινή ημέρα αλλά και οι πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής βρήκαν την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τους εκπροσώπους της τρόικας να μην καταλήγουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το ΔΝΤ όσο και το Βερολίνο έφεραν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ως τελική λύση την απορρόφηση της Λαϊκής Τράπεζας

από την Τράπεζα Κύπρου.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο Ντέλια Ντελκουλέσκου παρέμεινε σταθερή στην πρότασή της για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής και κατόπιν να υπάρξει συγχώνευση των δύο «καλών» τμημάτων των δύο τραπεζών.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η τρόικα αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να γίνουν δηλώσεις, με τους πολιτικούς αρχηγούς να συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για ακόμα μιάμιση ώρα με την συμμετοχή και των τραπεζιτών.

Έπρεπε να περάσει ακόμα μία ώρα και στις 2 το πρωί της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης εξέδωσε ανακοινωθέν σε δραματικούς τόνους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά».

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η «μάχη» για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Στις 7 το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν κρίσιμο ραντεβού, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου.

Στο περιθώριο της συνόδου ενδέχεται, εξάλλου, να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Keywords
Τυχαία Θέματα