Άσυλο από 21 χώρες ζητά ο Σνόουντεν

Μόλις χθες (Δευτέρα 1η Ιουλίου) ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει τον Εντουαρντ Σνόουντεν στις ΗΠΑ. «Εάν ο Σνόουντεν επιθυμεί να παραμείνει στη χώρα, τότε θα πρέπει να σταματήσει να κάνει τη δουλειά που κάνει, πλήττοντας τους Αμερικανούς εταίρους», σημείωσε διευκρινίζοντας ότι «ο Σνόουντεν δεν είναι Ρώσος πράκτορας και μπορεί να επιλέξει τον προορισμό του και να κατευθυνθεί προς αυτόν.

Ο κ. Πούτιν εξήγησε, τέλος, ότι «οι ρωσικές μυστικές

υπηρεσίες δεν συνεργάζονται με τον αμερικανό φυγά», ο οποίος πιστεύεται ότι παραμένει στο transit του αεροδρομίου της Μόσχας οχτώ ημέρες μετά την άφιξή του εκεί από το Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια στιγμή η υπηρεσία Τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης είχε βιαστεί να διαψεύσει τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Σνόουντεν μέσω των ρωσικών διπλωματικών αρχών κατέθεσε αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου σε άλλες 14 χώρες – πλην της Ρωσίας.

Ειδικότερα, διπλωματικές πηγές στη Μόσχα θεωρούν ότι οι δηλώσεις του Πούτιν ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να πάρει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία εφόσον σταματήσει τις «βλαπτικές δραστηριότητες για τις ΗΠΑ», προφανώς έγιναν με γνώση του χθεσινού γεγονότος και δημιουργούν νέα δεδομένα στην υπόθεση. Άλλοι σχολιάζουν ότι για το αίτημα Σνόουντεν θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και θα υπάρξει απάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό θα υποβληθεί σε επεξεργασία και συνοδευόμενο από την εισήγηση του ρωσικού ΥΠΕΞ θα υποβληθεί προς εξέταση και τελική απόφαση στον πρόεδρο Πούτιν.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Πουσκόφ, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα εκφράσει μεγαλύτερη συμπάθεια προς το πρόσωπο του Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε πληροφορίες για την παρακολούθηση θεσμών, κυβερνήσεων και πολιτών της ΕΕ από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Επίσης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσαν σήμερα στους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και του FBI να βρουν μια νόμιμη διευθέτηση για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς ο Σνόουντεν παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας εδώ και πάνω από μια εβδομάδα.

Πάντως, ο ιστότοπος Wikileake κάνει λόγο για αιτήσεις για πολιτικό άσυλο προς 21 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Iσλανδία, ο Iσημερινός, η Κούβα, η Bενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία.

Τις αιτήσεις κατέθεσε εκ μέρους του Σνόουντεν η Σάρα Χάρισον, βρετανίδα συνεργάτιδα του WikiLeaks και συγκεκριμένα του Τζούλιαν Ασάνζ, η οποία συνόδευσε τον Σνόουντεν κατά το ταξίδι του από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου.

Αιτήσεις για λογαριασμό του Εντουαρντ Σνόουντεν έχουν διατυπωθεί επίσης προς την Αυστρία, την Βολιβία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νικαράγουα, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελβετία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα