Μπάιντεν Γενοκτονία Αρμενίων: Γιατί ο πλανητάρχης δεν υπέκυψε στην τουρκική μπλόφα

Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν επιτέλους τη Γενοκτονία των Αρμενίων έρχεται μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η Τουρκία και το λόμπι της στη Ουάσιγκτον απειλούσαν τις ΗΠΑ, αναφέρει η Jerusalem Post. Σύμφωνα με το αφήγημα τους, αν η Ουάσιγκτον απλά και μόνο χρησιμοποιούσε τον όρο “γενοκτονία” για ένα έγκλημα που συνέβη πριν από 106 χρόνια από μια παρελθούσα κυβέρνηση της χώρας που σήμερα είναι η Τουρκία, τότε

θα υπήρχαν έντονα αντίποινα: Η Άγκυρα θα έκλεινε τις αμερικανικές βάσεις, θα απειλούσε τους Αμερικανούς πολίτες και θα συμμαχούσε με το Ιράν, την Κίνα, την Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο εχθρό των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη: “Βράζει” ο Ερντογάν με τον Μπάιντεν, σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας

Αυτή η περίεργη, σε στιλ μαφίας απειλή, είναι όμοια με αυτή της Τεχεράνης όσoν αφορά τη συμφωνία για το πυρηνικό πράγματα του Ιράν. Και αυτό συμβαίνει διότι οι μη Δυτικές χώρες έχουν μάθει ότι ο τρόπος για να έρθεις σε συμφωνία με τις Δυτικές χώρες είναι να εκμεταλλευτείς τους φόβους τους. Για παράδειγμα, τώρα το Πακιστάν απειλεί να απελάσει τον Γάλλο πρεσβευτή, διότι οι ακροδεξιοί θρησκευτικοί εξτρεμιστές της χώρας ισχυρίζονται ότι νιώθουν προσβεβλημένοι από τα σκίτσα του Μωάμεθ που είχαν δημοσιευτεί πριν χρόνια στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Η προσπάθεια της Άγκυρας λειτούργησε καλά επί σειρά ετών

Η προσπάθεια της Άγκυρας να κρατήσει ομήρους άλλες χώρες αναφορικά με το θέμα της γενοκτονίας, λειτούργησε καλά επί σειρά ετών. Απέτρεψε πολλές από αυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, από το να “προσβάλουν” την Τουρκία αναφέροντας την γενοκτονία. Δεν είναι γνωστό αν ο ίδιος εκβιασμός θα μπορούσε να είχε λειτουργήσει το 1946 για τη Γερμανία, αν για παράδειγμα ζητούσε από τις άλλες χώρες να μην χρησιμοποιούν τον όρο “ολοκαύτωμα”, για να μην νιώσει “προσβεβλημένη”.

Η Τουρκία παραχαϊδεύτηκε για πολλά χρόνια καθώς πούλησε πολύ καλά τον εαυτό της ως τον παράγοντα-κλειδί για τους Δυτικούς στον αγώνα ανάσχεσης των Σοβιετικών. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1989, άλλαξε το αφήγημα ισχυριζόμενη ότι θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, και αν την “προσέβαλαν” αυτό ενδεχομένως να ενίσχυε τον ισλαμικό εξτρεμισμό ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Από αυτόν τον ισχυρισμό, η Τουρκία πέρασε στο επίπεδο να υπάρχουν φωνές που χτυπάνε ανοιχτά τη Δύση, που αποκαλούν Δυτικές χώρες και το Ισραήλ “ναζί”, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συνταχτεί με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν ενάντια στις Δυτικές δημοκρατίες.

Η ίδια Τουρκία που τρέχει να εναγκαλιστεί με τη Ρωσία και το Ιράν, είναι η ίδια χώρα που συνεχίζει να αναπαράγει τον μύθο περί ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πάντως παραμένει ασαφές πως μια Τουρκία που τελεί κάτω από ένα αυταρχικό καθεστώς, που έχει εξαφανίσει σχεδόν όλες τις αντιπολιτευόμενες δημοσιογραφικές φωνές και φυλακίζει κόσμο για δεκαετίες για ένα μήνυμα στο Twitter, θα μπορούσε ποτέ να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η στάση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του, που υποτίθεται ότι υπερασπίζεται τις αξίες και τη δημοκρατία, για χρόνια ενδυνάμωνε την Τουρκία ενώ αυτή γινόταν πιο αυταρχική. Μάλιστα δικαιολόγησε την τουρκική εισβολή στο κουρδικό Αφρίν στη Συρία το 2018 και την εθνοκάθαρση των Κούρδων που ακολούθησε.

Τώρα το κρεσέντο των απειλών αυξάνεται για μια ακόμη φορά. Αυτοί που ήταν αρνητικοί στην αναγνώριση της γενοκτονίας είχαν ως επιχείρημα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απομακρυνθεί από το ΝΑΤΟ- κάτι όμως που ήδη συμβαίνει. Πρόταξαν ότι η Άγκυρα θα συσφίξει τους δεσμούς με τη Ρωσία- μια χώρα από την οποία η Τουρκία αγοράζει τους S-400. Έθεσαν στο τραπέζι και την προοπτική της σύσφιξης των σχέσεων με την Κίνα- μια χώρα που η Τουρκία ήδη έχει συνεργασία και δεν είναι κρυφό ότι σχεδιάζει να την επεκτείνει, με οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, μέσω Ρωσίας, κεντρικής Ασίας και Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα