Μπαξεβανάκης: Στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να βρεις έναν τεχνικό από έναν δικηγόρο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αύξηση του ποσοστού εισαγωγής μαθητών από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ προανήγγειλε ο υφυπουργός Παιδείας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 και επισήμανε πως δεν θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων με την τέταρτη Νομική.

Για την έκθεση για τα ΕΠΑΛ

που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, δήλωσε: «Θέλαμε να σπάσουμε προκαταλήψεις για την επαγγελματική εκπαίδευση και τα ΕΠΑΛ. Θέλαμε να προβάλουμε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε αυτά τα σχολεία.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να βρεις έναν τεχνικό από το να βρεις έναν δικηγόρο ή έναν πτυχιούχο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι μια ελληνική πρωτοτυπία. Σε άλλες χώρες της ΕΕ ο αριθμός των παιδιών που επιλέγουν την τεχνική εκπαίδευση είναι ίσως ή μεγαλύτερος από τα παιδιά που επιλέγουν το γενικό Λύκειο. Εδώ είμαστε ακόμη στο 30% ή και χαμηλότερο ποσοστό. Εδώ πολλές φορές αυτή η επιλογή έχει να κάνει με τις αντιλήψεις που υπάρχουν ακόμη σε πολλές λαϊκές οικογένειες.

Η έκθεση που διήρκεσε τέσσερις μέρες στο Σύνταγμα πήγε πάρα πολύ καλά. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι».

Για τον αριθμό υποψηφίων που θα εισαχθούν φέτος στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, είπε:

«Συνολικά ο αριθμός των εισακτέων θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο, αλλά θα είναι στα ίδια νούμερα περίπου».

Και συνέχισε προαναγγέλλοντας αύξηση του αριθμού εισαγωγής από τα ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ:

Σε ό,τι αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια, εμείς από πέρυσι θεσμοθετήσαμε τη δυνατότητα αυτών των παιδιών να εισάγονται και στα Πανεπιστήμια, όχι μόνο στα ΤΕΙ. Πέρυσι δώσαμε μόνο το 1% των θέσεων, αλλά ήταν μια αρχή. Παιδιά των ΕΠΑΛ μπήκαν σε ιατρικές σχολές, και σε άλλες, με μεγάλες επιδόσεις. Αυτό το ποσοστό θα γίνει 3-5%, δίνουμε μια καλή διέξοδο και στα παιδιά των ΕΠΑΛ. Όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, από παντού μπορείς να εισαχθείς παντού».

Για την τέταρτη νομική σχολή είπε: «Δεν κατανόησα τη συζήτηση μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης. Δεν θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων. Είπαμε όμως πως είναι καλύτερα αντί να στοιβάζονται 300 παιδιά σε ένα αμφιθέατρο, να δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση. Είναι ένα μοίρασμα του ίδιου αριθμού σε τέσσερα πανεπιστήμια αντί για τρία».

«Εμείς θέλουμε να πείσουμε τα παιδιά πως υπάρχει και μια άλλη πορεία εκπαίδευσης από τα ΕΠΑΛ, το ίδιο ισότιμη για τα παιδιά», επανέλαβε ο υφυπουργός.

Για τη σχέση με την Εκκλησία είπε: «Είναι σαφές πως τα της εκπαίδευσης αφορούν την Πολιτεία. Το περιεχόμενο των θρησκευτικών είναι υπόθεση του κράτους, όπως και η γεωγραφία για παράδειγμα. Βεβαίως μιλάμε με την Εκκλησία και ακούμε τις απόψεις της, αλλά το αρμόδιο Υπουργείο παίρνει τις αποφάσεις. Όσο για το Μακεδονικό, η άποψη της κυβέρνησης είναι πως όλοι μπορούν να διατυπώνουν την άποψή τους. Είμαστε λίγο επιφυλακτικοί σχετικά με το πώς η Εκκλησία τάσσεται υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος και αυτό θα έπρεπε να το διευκρινίσει η Εκκλησία. Ξέρουμε πως βοηθάει αποφασιστικά εν μέσω της κρίσης, και αυτός είναι ο ρόλος της, να μεταδώσει το «αγαπάτε αλλήλους» και προσωπικά θα ήθελα να την έβλεπε να παρεμβαίνει λιγότερο στα πολιτικά, να είναι πιο διακριτοί οι ρόλοι».

Το άρθρο Μπαξεβανάκης: Στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολο να βρεις έναν τεχνικό από έναν δικηγόρο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα