Χαλαρώνουν τα Capital Controls για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις

Μερική χαλάρωση των περιορισμών προβλέπεται στα Capital Controls με την υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με αριθμό 1561 και τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων περιορισμών στην ανάληψη μετρητών και τη μεταφορά κεφαλαίων».

Η νέα αυτή υπουργική απόφαση που έρχεται να καθορίσει το πως θα κινηθεί οικονομικά οι αγορά αλλά και

οι πολίτες, προβλέπει μερική χαλάρωση – τροποποίηση των περιορισμών τόσο στην ανάληψη μετρητών, όσο και στην κίνηση κεφαλαίων που ισχύουν με βάση την ΠΝΠ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Ιουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, επιτρέπεται πλέον και ειδικώς η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα έως του ποσού των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ή του ισόποσου του σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα, οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως.

Μάλιστα με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της υπουργικής απόφασης.

Τέλος, παραμένει το όριο ανάληψης μετρητών στα 60 ευρώ ημερησίως, όμως ο πολίτης έχει πλέον την δυνατότητα να πάρει 420 ευρώ σωρευτικά την επόμενη Παρασκευή και εφόσον μέχρι τότε δεν έχει κάνει χρήση του ημερήσιου ορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα