Χαμάς – Ρωσία: Στη Μόσχα αντιπροσωπεία για τους Ισραηλινούς ομήρους

Oι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα συνεχίζονται, με έναν εκ των αξιωματούχων που εμπλέκονται στις προσπάθειες να δηλώνει ότι στο επίκεντρο βρίσκεται ένα σχέδιο εκεχειρίας που θα επιτρέψει την «απελευθέρωση γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων, τραυματιών και αρρώστων το συντομότερο δυνατόν». Ο Γκερσόν Μπάσκιν, μέλος της ομάδας που διαπραγματεύτηκε την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ από τη Χαμάς με αντάλλαγμα πάνω από χίλιους Παλαιστίνιους κρατούμενους, θεωρεί, όπως είπε στο BBC, ότι η

ισραηλινή κυβέρνηση θα συμφωνούσε σε μια εκεχειρία με την απελευθέρωση ομήρων «εφόσον η συμφωνία δεν περιλαμβάνει άλλα πράγματα», αλλά όπως σημείωσε η Χαμάς «αλλάζει συνέχεια τις απαιτήσεις της».

Ωστόσο, όπως λέει, «υπάρχει ακόμη ελπίδα» για τη διευθέτηση της κρίσης με τους ομήρους όσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Το γεγονός ότι το Ισραήλ περιμένει σημαίνει ότι εξαντλούν κάθε δυνατότητα για εξεύρεση λύσης ώστε να βγάλουν τουλάχιστον τους άμαχους ομήρους από τη Γάζα προτού μπουν μαζικά άρματα μάχης, δυνάμεις του στρατού και το πυροβολικό. Κι αυτό είναι θετικό σημάδι».

Χαμάς: Καμία απελευθέρωση ομήρων μέχρι να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός

Από την πλευρά της, η Χαμάς διαμηνύει διά στόματος μέλους αντιπροσωπείας της που επισκέπτεται τη Μόσχα ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους, μέχρι να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, το μέλος της Χαμάς, Αμπού Χαμίντ, υποστήριξε πως η Χαμάς χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους αυτούς οι οποίοι απήχθησαν από το Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

«Έπιασαν δεκάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, και χρειαζόμαστε χρόνο για να τους βρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και μετά να τους απελευθερώσουμε», δήλωσε ο Χαμίντ. Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με την Κομερσάντ, πως χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος. Η Χαμάς υποστήριξε χθες, Πέμπτη, ότι περίπου 50 από τους ομήρους έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Το Ισραήλ έχει καλέσει τη Ρωσία να απελάσει την αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα και έχει χαρακτηρίσει την πρόσκλησή της «αξιοθρήνητη».

Στρατός Ισραήλ: Η Χαμάς κρατά τουλάχιστον 229 ομήρους

Την ίδια ώρα, ο στρατός του Ισραήλ αναθεώρησε προς τα πάνω των αριθμό των ομήρων που κρατά η Χαμάς -αμάχων και στρατιωτών, με εκπρόσωπο των IDF να σημειώνει ότι τουλάχιστον 229 άνθρωποι -άμαχοι και στρατιώτες- κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες εικασίες σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των αμάχων και στρατιωτικών που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση, καθώς οι Αρχές προσπαθούν να επαληθεύσουν τις αναφορές αγνοουμένων.

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Πέρα από την προσπάθεια να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, το Ισραήλ καθυστερεί τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και για τρεις ακόμη λόγους, σύμφωνα με τον αναλυτή θεμάτων άμυνας της δεξαμενής σκέψης Civitas.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News, ο Ρόμπερτ Κλαρκ είπε ότι μεταξύ των στόχων της ηγεσίας του Ισραήλ είναι:

1. Να επιτραπεί η συνεχής εκπαίδευση των στρατευμάτων και των εφέδρων των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (ΙDF).

2. Να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας και να φύγουν νοτιότερα, όπου θα είναι σχετικά ασφαλέστεροι.

3. Να επιτραπεί στις ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή.

«Επομένως, όταν επιτευχθούν αυτοί οι τρεις στόχοι, θα δούμε μια χερσαία εισβολή στη Γάζα, έστω και περιορισμένης κλίμακας.

Διαφωνίες στην ισραηλινή κυβέρνηση για τη χερσαία επιχείρηση

Από την πλευρά τους, οι New York Times, επικαλούμενοι Ισραηλινούς αξιωματούχους, αναφέρουν ότι η χερσαία επιχείρηση καθυστερεί και λόγω των διαφωνιών μεταξύ των μελών της ισραηλινής κυβέρνησης και, κυρίως, της διάστασης απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ, που φαίνεται να τάσσεται υπέρ μιας ευρύτερης στρατιωτικής επιχείρησης που θα βάζει στο σταυρόνημα και τη Χεζμπολάχ. Αλλά, όπως λένε οι NYT, κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία δεν θα βρίσκουν ούτε αναφορικά με το πότε, πώς και αν τελικά θα γίνει η εισβολή.

Κι αυτό γιατί ορισμένοι ανησυχούν ότι μια πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή στη Γάζα θα εγκλωβίσει τον ισραηλινό στρατό σε δύσκολες αστικές μάχες, άλλοι φοβούνται το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της σύρραξης σε περιφερειακό πόλεμο. Διχογνωμία υπάρχει και για το αν θα η εισβολή θα εξελιχθεί σε μεγάλη επιχείρηση ή σε σειρά μικρότερων επιδρομών, όπως τα τελευταία 24ωρα, αλλά και το τι θα γίνει στη συνέχεια, δηλαδή ποιος θα διοικήσει τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανησυχία υπάρχει ακόμη για την τύχη των ομήρων και την επιτυχία της ίδιας της επιχείρησης, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές τι σημαίνει ο διακηρυγμένος στόχος περί «διάλυσης» της Χαμάς. Τουλάχιστον υπάρχει μια σχετική συναίνεση αναφορικά με τους ομήρους, δηλαδή μια συμφωνία να δοθεί περιθώριο στις διαπραγματεύσεις, λένε οι ΝΥΤ.

Για τον Αμάρ Γουακάφ, διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού Gnosos που ειδικεύεται σε θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, η κλιμάκωση της σύρραξης φαντάζει κάπως αναπόφευκτη. «Υπάρχει η απειλή ότι, μόλις το Ισραήλ εισέλθει στη Γάζα και ο αριθμός των νεκρών φτάσει σε υψηλότερους αριθμούς, τότε μπορεί να ανοίξουν άλλα μέτωπα στο Ισραήλ», είπε. Δεύτερον, είπε ότι η Χαμάς «περίμενε αυτή την ευκαιρία» εδώ και αρκετό καιρό και μπορεί να έχει κάποιον καλό σχεδιασμό για να επιτρέψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στον ισραηλινό στρατό.

Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια εκεχειρία που θα επιτρέψει στη Χαμάς να ανασυνταχθεί

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο BBC ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε στη Χαμάς να «ξεκουραστεί, να ανασυγκροτηθεί και να συνεχίσει να εξαπολύει τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ». Ο Μάθιου Μίλερ πρόσθεσε ότι, πέραν των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, «η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες κάθε μέρα, στοχεύοντας αθώους πολίτες στο Ισραήλ». «Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους κατάπαυση του πυρός που θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν αυτές τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

«Θα έλεγα ότι υποστηρίζουμε πως τα μέρη θα πρέπει να εξετάσουν ανθρωπιστικές παύσεις που θα επιτρέψουν την παράδοση βοήθειας. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να ανοίξουμε την πύλη της Ράφα στη νότια Γάζα», πρόσθεσε ο Μίλερ, αναφερόμενος στη συμφωνία για την οποία μεσολάβησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα