«Χαράτσι» 26% στις συναλλαγές επιχειρήσεων με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Κύπρο, Ιρλανδία, Κατάρ & ΗΑΕ

Αυστηρές ρυθμίσεις για όσες ελληνικές επιχειρήσεις συναλλάσσονται με κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία θεωρούνται «μη συνεργάσιμα φορολογικά» καθώς και με κράτη εντός ή εκτός Ε.Ε. στα οποία ισχύει «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», δηλαδή εφαρμόζονται πολύ χαμηλοί συντελεστές φορολόγησης στα επιχειρηματικά κέρδη, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο.

Σύμφωνα με ρυθμίσεις αυτές, οι δαπάνες που καταβάλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις σε εταιρείες που εδρεύουν στα κράτη αυτών των περιπτώσεων δεν θα αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες από τα ακαθάριστα έσοδα

και θα υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 26% μέχρις ότου αποδειχθεί ότι πρόκειται για πραγματικές κι όχι εικονικές συναλλαγές.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα επηρεάσουν τη δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας μας, οι οποίες πραγματοποιούν συναλλαγές με άλλες εταιρείες που εδρεύουν στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ιρλανδία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κι αυτό επειδή οι χώρες αυτές έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη και θεωρούνται «κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 21 του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις χρεών, όποια ελληνική επιχείρηση εμφανίζει στα βιβλία της ποσά δαπανών τα οποία καταβλήθηκαν σε επιχείρηση που εδρεύει σε χώρα «μη συνεργάσιμη φορολογικά» (υπό την έννοια ότι δεν έχει υπογράψει με τη χώρα μας και με τουλάχιστον 12 άλλα κράτη σύμβαση διοικητικής συνδρομής στο φορολογικό τομέα) ή σε χώρα με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», στην οποία ο συντελεστής εταιρικού φόρου είναι χαμηλότερος από 13%, θα υποχρεώνεται να πληρώνει φόρο 26% επί των δαπανών της αυτών και μόνο εφόσον αποδείξει ότι πρόκειται περί πραγματικών συναλλαγών θα δικαιούται να πάρει πίσω τον καταβληθέντα φόρο! Ουσιαστικά, οι δαπάνες αυτές δεν θα αναγνωρίζονται ως εκπιπτόμενες μέχρις ότου η επιχείρηση αποδείξει, στο πλαίσιο φορολογικού ελέγχου, ότι οι συναλλαγές ήταν πραγματικές και δεν είχαν ως στόχο την φοροαποφυγή.

Συγκεκριμένα, εφόσον, εντός δωδεκαμήνου από τη συναλλαγή, ο φορολογούμενος, αποδείξει ότι πρόκειται περί συνήθους συναλλαγής σε τρέχουσες τιμές αγοράς, θα επιστρέφεται αζημίως για το Δημόσιο ο παρακρατηθείς φόρος 26% στο φορολογούμενο.

Δεδομένου ότι πολλά από τα κράτη που θεωρούνται ότι εφαρμόζουν «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» είναι κράτη με τα οποία χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εμπορικές σχέσεις εκτιμάται ότι η εφαρμογή των παραπάνω ρυθμίσεων θα προκαλέσει τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια στις συναλλαγές των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Για το θέμα αυτό ο ΣΕΒ απέστειλε στην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη αναλυτικό υπόμνημα στο οποίο επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι πολλές ελληνικές ναυτιλιακές, εξαγωγικές, εισαγωγικές και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν παρακρατούμενο φόρο, τα ποσά του οποίου είναι σημαντικά, δεδομένης της φύσης των δαπανών τους (ναύλοι, πρώτες ύλες, καύσιμα, κ.λπ.) κι ότι το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μεγάλη χρονική διάρκεια που τυχόν θα απαιτηθεί για την απόδειξη της αυθεντικότητας των συναλλαγών, θα επιτείνει τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ο ΣΕΒ, καταλήγοντας, ζητά την απάλειψη των επίμαχων ρυθμίσεων «για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Στα «κάγκελα» η Βουλγαρία με την φορολόγηση του 26%

Έντονα ενοχλημένη εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας με αφορμή την προωθούμενη προς ψήφιση στην Ελληνική Βουλή διάταξης προκαταβολής φόρου 26% επί της συναλλαγής επιχειρήσεων με χώρες που διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Μάλιστα ήδη λόγω της απειλής να επηρεαστεί το διμερές εμπόριο και οι συναλλαγές εξαιτίας της συγκεκριμένης αυτής ρύθμισης η Σόφια εξετάζει το ενδεχόμενο να πάρει «αντίμετρα» για να στείλει το μήνυμα ότι αποφάσεις τέτοιου είδους μόνο αμοιβαίο κακό κάνουν.

Ήδη από την Πέμπτη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ΜπόικοΜπορίσοφ με ανοικτούς δίαυλους, που υπάρχουν, μετέφερε στην ελληνική πλευρά, όταν εάν το συγκεκριμένο άρθρο περάσει τότε η Βουλγαρική πλευρά θα εξετάσει την επιβολή έξτρα φόρου στον εξερχόμενο τουρισμό προς την Ελλάδα και στα προϊόντα που η Βουλγαρία εισάγει από τη χώρα μας.

Σε επίπεδο ελληνικών εξαγωγών η Βουλγαρία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας και συγκεκριμένα τον τέταρτο μετά την Τουρκία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Συγκεκριμένα πέρυσι εξήχθησαν προς τη γείτονα ελληνικά προϊόντα αξίας 1,339 δις. ευρώ από 1,396 δις. ευρώ το 2013. Παράλληλα η Ελλάδα για τη γειτονική χώρα είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός μετά την Τουρκία με κοντά πάνω από 500.000 επισκέπτες το 2013 και με το 2014 να έχει καταγράψει σημαντική αύξηση. Μόνο το διάστημα Ιανουαρίου 2014 με το Μάρτιο 2014 η ΤτΕ κατέγραψε αφίξεις που έφτασαν τον αριθμό 169.077 με αύξηση σχεδόν 13%.

Αντίδραση ΕΒΕΠ

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη και με σχετική κοινοποίηση στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, εκφράζει την επιφύλαξη και τον προβληματισμό του επιχειρηματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, σχετικά με την προωθούμενη προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη προκαταβολής φόρου 26% επί της συναλλαγής επιχειρήσεων με χώρες, που διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς,, προτείνοντας παράλληλαεναλλακτικές λύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα