Χάσμα απόψεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Στα 5,5 δισ. ευρώ τοποθετεί η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, μη επιβεβαιώνοντας σημερινό δημοσίευμα των Financial Times (FT), το οποίο αναφέρεται στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, οι Financial Times γράφουν για χάσμα

10 δισ. ευρώ, το οποίος μπαίνει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις τρόικας-Αθήνας σχετικά με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, η χώρα υπολογίζει το ποσό στα περίπου 6 δισ., ενώ η τρόικα εκτιμά ότι το ποσό ανέρχεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ.

Η διχογνωμία μάλιστα έχει κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ) να απειλήσει να δημοσιεύσει μονομερώς τις δικές του εκτιμήσεις, που τοποθετούν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον η Αθήνα επιμείνει στον υπολογισμό των 6 δισ. Ο υπολογισμός της ελληνικής πλευράς γίνεται μετά τους ελέγχους, που έχει διενεργήσει στα τέσσερα μεγάλα ιδρύματα η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την BlackRock.

Η έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου. Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι υπολογισμοί της κυβέρνησης βασίζονται στο σενάριο επιστροφής των τραπεζών στην κερδοφορία, αλλά η τρόικα «εκτιμά ότι αυτή η προοπτική είναι πολύ αισιόδοξη, δεδομένης και της ραγδαίας αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Ως εκ τούτου και σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα στελέχη της οποίας έχουν παραπλήσιες εκτιμήσεις με αυτές του ΔΝΤ, πιέζει επίσης την Ελλάδα να επανεξετάσει λεπτομερέστερα τις παραδοχές της.

Όπως σημειώνουν οι FT, η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε πως θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μέρος του αποθέματος, που είχε μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις του καλοκαιριού, προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικά κενά και να αποφύγει την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου στήριξης. Ωστόσο, εάν επικρατήσουν οι εκτιμήσεις της τρόικας, το αποθεματικό θα πρέπει να διατεθεί για τις ανάγκες των τραπεζών, καθιστώντας την Αθήνα αδύναμη στην προσπάθεια κάλυψης τυχόν χρηματοδοτικού κενού.

ΤτΕ: Στα 5,5 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Εμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος στην αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην έκθεση της BlackRock. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση που πραγματοποίησε η TτΕ στις διοικήσεις των τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα, οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα «τεστ αντοχής» της Βlack Rock υπολογίζονται στα 5,5 δισ. ευρώ.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Κύκλοι της ΤτΕ και τραπεζίτες εκτιμούν ότι πρόκειται καθαρά για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα