Χωρίς εμβόλιο 1 στα 5 παιδιά

Υπολογίζεται ότι ενάμιση εκατομμύριο παιδιά δεν θα είχαν πεθάνει το 2011, αν είχαν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τη UNICEF για την έναρξη της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Εμβολιασμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου.

Εντούτοις, σημειώνεται ότι 1 στα 5 παιδιά δεν λαμβάνει ζωτικής σημασίας εμβόλια λόγω κοινωνικής ή γεωγραφικής θέσης, έλλειψης πόρων, ανεπαρκών υποδομών υγείας ή συρράξεων, όπως αυτές που μαίνονται σήμερα στη Συρία και περιοχές της Δυτικής Αφρικής.

Κάθε βρέφος στον κόσμο, πρέπει να εμβολιάζεται για την καλύτερη

προστασία της υγείας του και εκτιμάται πως τα εμβόλια σώζουν τις ζωές 2 έως 3 εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο - γεγονός που αποτελεί ένα από τα δέκα μεγαλύτερα επιτεύγματα στον τομέα της δημόσιας υγείας τον περασμένο αιώνα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι εμβολιασμοί είναι επίσης εξαιρετικά αποδοτικοί. Για παράδειγμα, κοστίζει λιγότερο από 1 δολάριο για να προστατευθεί ένα παιδί από την ιλαρά για όλη του τη ζωή.

Το 2011 ωστόσο, 22,4 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν εμβολιασμούς - μια αύξηση της τάξης του ενός εκατομμυρίου σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η UNICEF αναφέρει ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον εμβολιασμό κάθε παιδιού λιμνάζουν καθώς η χρηματοδότηση μειώνεται και η πολιτική βούληση τελματώνεται. Το 2011, μόνο 152 από 193 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αφιέρωσαν κονδύλια για εμβολιασμούς.

Εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών. Τα παιδιά από πλούσιες οικογένειες έχουν τη μεγαλύτερη πρόσβαση στις καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε οποιαδήποτε χώρα και απολαμβάνουν τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης εμβολιασμού. Η αταλάντευτη πολιτική στήριξη είναι απαραίτητη για να επεκταθούν τα οφέλη των εμβολιασμών για τα παιδιά που ζουν στις φτωχότερες οικογένειες και τις πιο απομακρυσμένες κοινότητες.

Η UNICEF προμηθεύει εμβόλια που φτάνουν στο 36% των παιδιών του κόσμου. Το 2012, η UNICEF παρείχε σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και πάνω από 500 εκατομμύρια σύριγγες. Επίσης εργάζεται για να κρατήσει τις τιμές των εμβολίων σε επίπεδα που μπορούν να αντέξουν οικονομικά χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η UNICEF και οι συνεργάτες της υποστήριξαν προγράμματα ανοσοποίησης σε πάνω από 100 χώρες το περασμένο έτος.

Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και οι εκστρατείες εμβολιασμού καθίστανται πολύ σημαντικές. Μία από τις εξαιρετικά μεταδοτικές ασθένειες που εμφανίζεται σε περιόδους κρίσεων είναι η ιλαρά, κρούσματα της οποίας έχουν αναφερθεί πρόσφατα στη Συρία, το Πακιστάν, τη Νιγηρία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στη Συρία, πέρυσι η UNICEF και οι συνεργάτες της εμβολίασαν 1,3 εκατομμύρια παιδιά κατά της ιλαράς και 1,5 εκατομμύρια κατά της πολιομυελίτιδας ενώ σε εξέλιξη είναι εκστρατεία για να προσεγγισθούν 2,5 εκατομμύρια παιδιά με εμβόλια κατά της ιλαράς κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Οι συντονισμένες προσπάθειες για τον εμβολιασμό των παιδιών έχουν μειώσει ή εξαλείψει τις επιπτώσεις θανατηφόρων ασθενειών:

Η ευλογιά εξαλείφθηκε το 1980. Η πολιομυελίτιδα πρόσφατα εξαλείφθηκε στην Ινδία και τώρα είναι ενδημική σε τρεις μόνο χώρες: το Πακιστάν, τη Νιγηρία και το Αφγανιστάν.

Μεταξύ 2000 και 2011, οι θάνατοι από ιλαρά μειώθηκαν κατά 71% παγκοσμίως.

29 χώρες εξάλειψαν το νεογνικό τέτανο μεταξύ 2000 και 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα