Χρέος, δόσεις &προαπαιτούμενα στο Euroworking Group

Μια πρώτη κουβέντα (σε τεχνικό επίπεδο) θα γίνει σήμερα (Πέμπτη) στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος και την ελάφρυνσή του, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Euroworking Group. Το αβαντάζ της κυβέρνησης είναι η επικύρωση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 στα 3,4 δισ. ευρώ.

Η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης θα προετοιμάσει

την ατζέντα για το Eurogroup της 5ης Μαΐου, κατά την οποία, αναμένεται να υπάρξει πολιτική παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για το θέμα της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, στη βάση της απόφασης της Ευρωομάδας της 27ης Νοεμβρίου 2012, με δεδομένο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως η Ελλάδα πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

Σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών

Την Τετάρτη μάλιστα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών διευρυμένη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με την συμμετοχή των επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τους νομικούς συμβούλους του υπουργείου και των υπηρεσιών του υπουργείου με βασικό θέμα την δρομολόγηση των προαπαιτούμενων δράσεων του Ιουνίου και του Ιουλίου.

Το κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου, που θα δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναφέρεται αναλυτικά στα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού.

Τα προαπαιτούμενα της τρόικας για τις δόσεις Ιουνίου-Ιουλίου

Για τον Ιούνιο: Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, θέσπιση πλαισίου για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Δημόσιο, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών και εξασφάλιση πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών σε υπηρεσίες υγείας, υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο και θέσπιση νόμου για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό.

Για τον Ιούλιο: Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου και συγχώνευση με το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο του ιδιωτικού τομέα, αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με παράλληλη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση, νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων με έλεγχο του «πόθεν έσχες», υιοθέτηση δασικού νόμου, θέσπιση νόμου-πλαισίου για τη μείωση της γραφειοκρατίας, κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία

Keywords
Τυχαία Θέματα