Χρήστος Ταραντίλης: Kαινοτομία, μοχλός ανάπτυξης για την περιφέρεια
Η αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και η περαιτέρω προσέλκυση ταλέντων στη δημιουργία και προώθηση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας θα επιτρέψει στους νέους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην πατρίδα μας – ακόμη και στον τόπο καταγωγής τους – και μπορεί να αντιστρέψει το brain drain σε brain gain. Η επικοινωνία, τέλος, των ερευνητικών αποτελεσμάτων με δυναμική επιχειρηματικής αξιοποίησης θα προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων της Διασποράς, που πέρα από τεχνογνωσία και κεφάλαια θα προσφέρουν γέφυρες με τις αγορές του εξωτερικού.
Από τον Χρήστο ΤαραντίληΜιλώντας
Αν και συνολικά διαπιστώνεται η πρόοδος των ελληνικών περιφερειών, επτά ταξινομούνται στη χαμηλότερη κατηγορία, αυτή των αναδυόμενων καινοτόμων, με επιδόσεις μικρότερες από το 70% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου). Εντούτοις, ο σημαντικά αυξανόμενος ρυθμός προόδου των τελευταίων ετών (π.χ. στην περιφέρεια Ηπείρου) δείχνει ότι η χώρα μας μπορεί να επιταχύνει τον βηματισμό της προς έναν οικονομικό μετασχηματισμό με μοχλό ανάπτυξης την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.
Δημιουργία και ανάπτυξη ενός ακμαίου οικοσυστήματος καινοτομίαςΗ επίτευξη του στόχου αυτού προϋποθέτει τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός ακμαίου οικοσυστήματος καινοτομίας, με μέλη πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, νεοφυείς και εδραιωμένες επιχειρήσεις, επενδυτές, δημόσιες και ιδιωτικές δομές και φορείς που στηρίζουν την καινοτομία, καθώς και άτομα με τεχνογνωσία σε διαφορετικούς επιστημονικούς και τεχνολογικούς χώρους. Με τη γόνιμη συνεργασία των μελών του οικοσυστήματος επιτυγχάνεται η αξιοποίηση της έρευνας και η μετουσίωση των ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες με οικονομικό και κοινωνικό αντίκρισμα, εγχώριο και διεθνές.
Τα οικοσυστήματα αναπτύσσονται τόσο οριζόντια σε τοπικό επίπεδο, συνδέοντας τους φορείς μιας πόλης ή περιφέρειας, όσο και στο πλαίσιο κάθετων κλάδων (π.χ. τρόφιμα, ενέργεια, υγεία, υλικά κ.λπ.). Βασικές προϋποθέσεις για τη δημιουργία και ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας στην περιφέρεια είναι οι εξής:
Χρειάζεται, πρωτίστως, να ενδυναμώσουμε την έρευνα.Καθώς σε κάθε περιφέρεια της χώρας λειτουργούν πανεπιστημιακά ιδρύματα, πρέπει να ενισχυθούν με ερευνητές, υποδομές και χρηματοδότηση. Σημαντικό, επίσης, είναι να δοθεί έμφαση στα πεδία όπου κάθε περιοχή διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αξιοποιώντας τις Στρατηγικές Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση, που έχουν εκπονηθεί στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον, καταλυτικό ρόλο για την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα, είτε με μαθήματα ενταγμένα στα προγράμματα σπουδών είτε με προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων (π.χ. ομαδική εργασία, δημόσια ομιλία, δημιουργική λήψη αποφάσεων) στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης.
Το επόμενο βήμαΤο επόμενο βήμα είναι η διασύνδεση των ερευνητικών ομάδων με τον κόσμο της αγοράς και των επιχειρήσεων. Προκειμένου ο ερευνητικός και ο επιχειρηματικός ιστός να έρθει κοντά και να ενισχυθούν οι δεσμοί, προτείνεται η διοργάνωση διαγωνισμών και εκθέσεων καινοτομίας, εκδηλώσεις δικτύωσης και ανάπτυξης επιχειρηματικών συνεργασιών με δυνητικούς πελάτες και επενδυτές, καθώς και η επιχορήγηση προγραμμάτων ανοικτής καινοτομίας για την αναζήτηση λύσεων σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
Πολύ σημαντικός για την ίδρυση εταιρειών-τεχνοβλαστών (spin-off) και την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων είναι ο ρόλος των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, ενώ θετικά συμβάλλουν τα Κέντρα Επιχειρηματικότητας και οι Κόμβοι Καινοτομίας, που μπορούν να επεκταθούν περαιτέρω ενισχύοντας τα οικοσυστήματα καινοτομίας στην περιφέρεια.
Οι δείκτες ανεργίαςΜελετώντας τους δείκτες ανεργίας (Β’ τρίμηνο 2021) διαπιστώνει κανείς ότι στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι περιφέρειες με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην καινοτομία (Νότιο Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Εδώ η ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας μπορεί να δώσει σημαντικές διεξόδους απασχόλησης, και μάλιστα καλά αμειβόμενης. Η αξιοποίηση του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού και η περαιτέρω προσέλκυση ταλέντων στη δημιουργία και προώθηση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας θα επιτρέψει στους νέους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στην πατρίδα μας – ακόμη και στον τόπο καταγωγής τους – και μπορεί να αντιστρέψει το brain drain σε brain gain.
Η επικοινωνία, τέλος, των ερευνητικών αποτελεσμάτων με δυναμική επιχειρηματικής αξιοποίησης θα προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων της Διασποράς, που πέρα από τεχνογνωσία και κεφάλαια θα προσφέρουν γέφυρες με τις αγορές του εξωτερικού.
Η αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας, ο νόμος για τις εταιρείες-τεχνοβλαστούς, η παροχή φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες επενδυτες νεοφυών επιχειρήσεων, η ενίσχυση των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals), οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στήριξη της ανάπτυξης Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, η έγκριση σύστασης Κέντρων Ικανοτήτων, η πρόσκληση για τη δημιουργία Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας, και άλλες πρωτοβουλίες αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το θέμα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Νέα ανατροπή στην υπόθεση – Παρών ο πατέρας στη βασική απόπειρα δολοφονίας της Τζωρτζίνας
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Έψαχνε φαρμακευτικές ουσίες στο διαδίκτυο-Παρακολουθούσαν τις συνομιλίες και τις αναζητήσεις της
- Νικολούλη: Η παρατήρηση που προκαλεί ανατριχίλα για τα νεκρά παιδιά από την Πάτρα - «Θάνατος με κόκκινα χείλη»
- Κέντρο Αθήνας: Συγκέντρωση Ουκρανών και αυτοκινητοπομπή Ρώσων ταυτόχρονα – Δείτε φωτογραφίες
- Αποχη δικηγόρων μέχρι 15 Απριλιου, αντιδουν στο νεο νομο Μητσοτακη
- Πάτρα: Καταγγελία για Μάνο Δασκαλάκη και Ρούλα Πισπιρίγκου - «Ασκούσαν σωματική βία στο παιδί»
- Θεσσαλονίκη: Πέθανε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης
- Γερμανία: Ζήτησε να απαγορευτούν οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των εικόνων φρίκης στη Μπούκα
- «Φωτιά» στις τιμές των ενοικίων απειλεί να βάλει ο πληθωρισμός
- Σε ιατρικό λάθος αποδίδει η πλευρά Πισπιρίγκου τον θάνατο της Τζωρτζίνας - Τι θα ισχυριστεί στην απολογία της η 33χρονη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Κεταμίνη – Ρούλα Πισπιρίγκου: Αποκάλυψη “βόμβα” του Λαμπρόπουλου
- Έγκυος Μαριούπολης: Τι λέει τώρα για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο
- Κάκκαβα – Γραμμέλη: «Μιλάς μονότερμα, δεν τα σηκώνω αυτά»
- Μπούσα – Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τα εγκλήματα κατά αμάχων
- Messenger πρόβλημα: Οι χρήστες δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα
- Μπούκα σφαγή: Το μήνυμα Ζελένσκι στις μητέρες των Ρώσων
- Θάνατος Τζωρτζίνας – Πάτρα: «Πριν λίγο δέχτηκα μία ανατριχιαστική μαρτυρία»
- Μπούσα σφαγή: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προανήγγειλε ο Σολτς
- Καμμένος – Ρωσία: Σφοδρή επίθεση της ΝΔ για τη νέα ανάρτηση
- Χρήστος Ταραντίλης: Kαινοτομία, μοχλός ανάπτυξης για την περιφέρεια
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Χρήστος Ταραντίλης: Kαινοτομία, μοχλός ανάπτυξης για την περιφέρεια
- Κεταμίνη – Ρούλα Πισπιρίγκου: Αποκάλυψη “βόμβα” του Λαμπρόπουλου
- Messenger πρόβλημα: Οι χρήστες δεν μπορούν να στείλουν μηνύματα
- Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 2 – 1 Super League 1: Δείτε τα γκολ
- Μπούσα σφαγή: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προανήγγειλε ο Σολτς
- Μουρίνιο – δημοσιογράφος: «Στο ράδιο με κράζεις και μπροστά μου το βουλώνεις»
- Θάνατος Τζωρτζίνας – Πάτρα: «Πριν λίγο δέχτηκα μία ανατριχιαστική μαρτυρία»
- Καμμένος – Ρωσία: Σφοδρή επίθεση της ΝΔ για τη νέα ανάρτηση
- Έγκυος Μαριούπολης: Τι λέει τώρα για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο
- Μπούσα – Μητσοτάκης: Αποτροπιασμός για τα εγκλήματα κατά αμάχων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Βρέθηκαν ύποπτες αναζητήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου στο διαδίκτυο
- Greece: 10.358 new coronavirus infections on Sunday -58 deaths and 356 on ventilators
- Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον ΠΑΟΚ 2-1 και ελπίζει για έξοδο στην Ευρώπη
- Βρετανία: Ετοιμάζει επτά νέους πυρηνικούς σταθμούς
- Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ: Έξαλλοι πανηγυρισμοί από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς
- Προβλήματα σε Messenger και Instagram
- Πολίτες και επιστήμη
- Ρούλα Πισπιρίγκου: Πέντε απόπειρες δολοφονίας της Τζωρτζίνας μέσα σε 13 ώρες
- Ο πόλεμος ανάμεσα σε ρούβλι και δολάριο – Ποιος θα κερδίσει;
- Ουκρανία: Βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Ρουμπίζνε, «χτύπησαν» το Μικολάιβ – Νεκροί και τραυματίες