Χριστούγεννα με τη «Μελωδία της Ευτυχίας»

Ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών, η «Μελωδία της ευτυχίας», θα βρει στέγη στο «Παλλάς» τη φετινή εορταστική περίοδο.

Πρόκειται για την περίφημη αληθινή ιστορία της οικογένειας Φον Τραπ που έγινε μιούζικαλ και στη συνέχεια ταινία («The sound of music») με την Τζούλι Άντριους και τον Κρίστοφερ Πλάμερ – η οποία «έσωσε» την 20th Century Fox από τη χρεοκοπία, «έκλεψε» το Όσκαρ

από το «Δρ Ζιβάγκο» κι έσπασε το ρεκόρ εισπράξεων που κατείχε, από το 1939, το «Όσα παίρνει ο άνεμος», με το σάουντράκ της να πουλάει περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Είκοσι χρόνια μετά τη θεατρική μεταφορά του έργου από την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η «Μελωδία της ευτυχίας» παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, από τις 7 Δεκεμβρίου.

Η έμπειρη στο είδος Θέμις Μαρσέλλου (Annie, Fame, Rent) σκηνοθετεί την ιστορία της ευφάνταστης γκουβερνάντας, του χήρου πλοιάρχου και των επτά ανυπάκουων παιδιών του, με την ίδια να υπογράφει την απόδοση του κειμένου και των στίχων στα ελληνικά.

Τη θεατρική εκδοχή του οσκαρικού μιούζικαλ του 1965, υποστηρίζει ζωντανή ορχήστρα και ένα 45μελές καστ ηθοποιών (με ξεχωριστές φωνητικές δυνατότητες, όπως απαιτούν οι ρόλοι) ανάμεσα στους οποίους είναι η Νάντια Κοντογεώργη, ο Άκης Σακελλαρίου, η Ζέτα Δούκα και ο Αργύρης Αγγέλου.

Για τις ανάγκες των παιδικών και εφηβικών ρόλων έγινε εκτενής και απαιτητική οντισιόν και από αυτήν επελέγησαν 18 παιδιά που θα παίξουν σε τριπλή διανομή, με την μικρότερη πρωταγωνίστρια (Νικολέτα Φαλτσέτα) να είναι μόλις 4 ετών. Στο δυναμικό επίσης της ελληνικής παραγωγής εντάσσονται και τρεις ακόμη ταλαντούχοι καλλιτέχνες: η Μαρία Γράμψα που σε κλειστή οντισιόν εντυπωσίασε με την ερμηνεία της στο τραγούδι και κέρδισε τον ρόλο της Ηγουμένης, καθώς και δύο νέοι ηθοποιοί με σημαντικές επιδόσεις στον χώρο του μιούζικαλ, ο Ιάσονας Μανδηλάς και η Άννα Φιλιππάκη, που θα υποδυθούν αντίστοιχα τον ρόλο του ταχυδρόμου Ρολφ και της μεγάλης κόρης της οικογένειας Φον Τραπ, Λιζλ.

Η «Μελωδία της ευτυχίας» έχει βασιστεί στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίας Φον Τραπ (1905-1987) «Τhe story of the Trapp family singers», τη δε μουσική -που έγινε παγκοσμίως γνωστή- έχει γράψει ο Ρίτσαρντ Ρότζερς και τους στίχους ο Όσκαρ Χάμερσταϊν.

Η πραγματική Μαρία Φον Τραπ ενώ είχε αποφασίσει να αφιερωθεί στον Θεό και να ζήσει σε μοναστήρι, αποδέχτηκε την πρόταση της ηγουμένης να αναλάβει τη διαπαιδαγώγηση των ορφανών από μητέρα παιδιών ενός πλοιάρχου, γεγονός που άλλαξε τη ζωή όλων τους.

Ο πλοίαρχος αγάπησε τη Μαρία, παντρεύτηκαν και, καθώς όλοι τους είχαν κλίση στο τραγούδι, ξεκίνησαν να κάνουν οικογενειακώς μουσικές εμφανίσεις. Απέσπασαν μάλιστα το 1936 το μουσικό βραβείο του Σάλτσμπουργκ.

Επειδή, όμως, αρνήθηκαν να συνεργαστούν με το ναζιστικό καθεστώς και φοβούμενοι τα αντίποινα, διέφυγαν από την Αυστρία της ναζιστικής κατοχής το 1938 και πήγαν στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Βερμόντ, όπου δημιούργησαν μια μουσική κατασκήνωση που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Ακόμα και η τέταρτη γενιά Φον Τραπ πλέον, τα δισέγγονα, δηλαδή, του πλοιάρχου, έχουν ακολουθήσει μουσική καριέρα. Φέτος, μάλιστα, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Dream a little dream» από κοινού με τους Pink Martini, με τους οποίους και περιοδεύουν.

Η ιδέα για την ελληνική μεταφορά του έργου στο «Παλλάς» προέκυψε από το περιβάλλον των δύο παραγωγών της παράστασης. «Καθήσαμε και σκεφτήκαμε τι είναι αυτό που μας έχει σημαδέψει. Κι η «Μελωδία της ευτυχίας» είναι ένα τέτοιο έργο. Παρά τη σκοτεινή και δύσκολη περίοδο στην οποία αναφέρεται, καταφέρνει να αναδείξει χαρακτήρες και αξίες. Είναι ένα θέαμα ελπιδοφόρο και ευαίσθητο», ανέφεραν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι Πασχάλης Μουχταρίδης και Διονύσης Ποτσολάκης.

«Ο κόσμος συνηθίζει να αντιμετωπίζει τα μιούζικαλ, σαν ροζ, χαζά θεάματα, χωρίς ουσία και βαρύτητα. Στην παράσταση δεν φοβηθήκαμε να αναδείξουμε και τα σκοτεινά σημεία του έργου», είπε η σκηνοθέτις Θέμις Μαρσέλλου και η Νάντια Κοντογεωργη – που υποδύεται τον ρόλο της Μαρίας- συμπλήρωσε:

«Χωρίς το σκοτάδι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε το φως. Η Μαρία κατευθυνόταν πάντα στη ζωή της προς το φως και καλό είναι στις μέρες που ζούμε να το υπενθυμίζουμε καθημερινά στον εαυτό μας».

Αναφερόμενη στους ηθοποιούς, η σκηνοθέτις τόνισε πως αισθάνεται ιδιαίτερα τυχερή που έχει την ευκαιρία να συνεργάζεται με τόσο ταλαντούχους ηθοποιούς. «Αποτελούν την νέα γενιά του μιούζικαλ στην Ελλάδα. Η Νάντια είναι σαν να γεννήθηκε για να παίξει αυτό τον ρόλο, σαν να την περίμενε αυτό το έργο. Ο Άκης Σακελλαρίου, επίσης, δίνει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στον ρόλο του αυστηρού πλοιάρχου», εξήγησε.

Για δε τη νεαρή Νάντια Κοντογεώργη, ένα παιδικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα.«Πρόκειται για μία ιδανική συνθήκη: Συμμετέχουμε σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα όλων των εποχών, το οποίο ανεβαίνει σε ένα από τα ομορφότερα θέατρα της Αθήνας, με μία συγκινητική μουσική για τα παιδιά και για όλους μας».

Για τον Άκη Σακελλαρίου, η παράσταση είναι «ένα όμορφο ταξίδι μέσα στην αθωότητα», για δε τη Ζέτα Δούκα, που θα τη δούμε στον ρόλο της Βαρώνης Σρέιντερ, είναι σημαντικό «την περίοδο των αναταραχών που περνάει η Ελλάδα, να προσφέρουμε μία νότα χαράς στον κόσμο που θα έρθει να την παρακολουθήσει».

Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει η Μαίρη Τσαγκάρη, τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκκορού, τους φωτισμούς επιμελείται η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, το δε Graphic & Visual Design είναι των Grou3.

Το μουσικό σκέλος της παράστασης έχει αναλάβει ο Γιάννης Αντωνόπουλος, που έκανε τη διδασκαλία των τραγουδιών στους ηθοποιούς και τα παιδιά και διευθύνει την 14μελή ορχήστρα, οι δε χορογραφίες είναι της Άννας Αθανασιάδη.

Παραστάσεις
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 19.00, Σάββατο: 17.00 & 20.30, Κυριακή: 18.30, Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11 – 35 ευρώ ενήλικες & 9 – 28 ευρώ παιδιά, Σάββατο, Κυριακή: 13 – 40 ευρώ ενήλικες & 10 – 32 ευρώ παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα