Χρυσή Αυγή νέα: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά

Χρυσή Αυγή νέα: Η σημερινή συνεδρίαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ολοκληρώθηκε με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών. Αμέσως μετά το δικαστήριο διέκοψε και έτσι θα ανακοινώσει τη Δευτέρα αν και ποια ελαφρυντικά θα γίνουν δεκτά για τους κατηγορούμενους. Αναλυτικότερα, την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας αποφάσισε η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών

πριν από λίγο. Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα, ώρα 10:00 το πρωί, οπότε και αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και όταν η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η κ. Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Χρυσή Αυγή: Τι απάντησε η εισαγγελέας

Με τοποθέτηση της εισαγγελέως, εμβόλιμα στη διαδικασία των δευτερολογιών, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε τον λόγο προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με τη χθεσινή σφοδρή αντίδραση των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρότασή της επί των ελαφρυντικών.

Με όσα είπε η κυρία Οικονόμου, έδειξε ότι παραμένει πιστή στην απαλλακτική πρόταση που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2019 για τους κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν μπορεί να μη σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου (και η οποία ήταν αντίθετη με τη δική της, αναγνωρίζοντας ενοχή για εγκληματική οργάνωση σε δεκάδες άτομα και τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε 7 πρώην βουλευτές).

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρότασή μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση, με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας, ανεξάρτητα της πρότασής του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη, παρά την πρότασή μου, να κάνω αυτή την εισήγηση».

Χρυσή Αυγή: Μάχες για τα ελαφρυντικά

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε τη διευθυντική ομάδα, αλλά μόνον όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Να σημειωθεί ότι χθες οι συνήγοροι των ηγετών της Χρυσής Αυγής, σε μια προσπάθεια να πετύχουν τις χαμηλότερες ποινές για τους καταδικασθέντες, επέμεναν για την αναγνώριση ελαφρυντικών, και αντέδρασαν στην αρχική πρόταση επί των ελαφρυντικών της εισαγγελέως, η οποία ήταν απορριπτική για όλους με εξαίρεση τους (Κουκούτση, Μπούκουρα, Αλεξόπουλο). Η εισαγγελέας, μετά από ολιγόλεπτη διακοπή επανήλθε με νέα πρόταση στην οποία αναγνώριζε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για συγκεκριμένους καταδικασθέντες, που κρίθηκαν ένοχοι για πλημμέλημα ή και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, όχι όμως για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πολιτική αγωγή εναντίον Οικονόμου

Η κίνηση αυτή της εισαγγελέως, με την αναγνώριση ελαφρυντικών σε περαιτέρω καταδικασθέντες, εξόργισε την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία, μετά το τέλος της χθεσινής διαδικασίας «έσφαξε» με το γάντι την κυρία Οικονόμου. Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής Κώστας Παπαδάκης, δήλωσε ότι πρέπει να απορριφθούν τα ελαφρυντικά για όλους τους κατηγορούμενους.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα ”Ασφάλεια και Ελευθερία” του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν».

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεσή τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού, και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο, όπως είπαμε, οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χρυσή Αυγή, Δευτέρα,chrysi avgi, deftera