Δακτύλιος 2021 Αθήνα: Τι θα ισχύει για μονά, ζυγά και ηλεκτρικά

Τέρμα οι χιλιάδες εξαιρέσεις και κομμένα όλα τα «παραθυράκια» στον δακτύλιο της Αθήνας, που ξεκινά στις 25 Οκτωβρίου, βάζει ο «καθαρός δακτύλιος», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97. Όπως εξήγησε ο υπουργός, ο «καθαρός δακτύλιος» θα βασίζεται, σε πρώτη φάση, στη λογική των μονών-ζυγών, αλλά με μία θεμελιώδη διαφορά… «Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται

από τον δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά, για αυτό θα το ονομάσουμε “καθαρός δακτύλιος”», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Ανάσα για την Αθήνα», το οποίο και περιλαμβάνει τρία στάδια λήψης μέτρων: άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιεί ήδη μελέτη για να επαναπροσδιοριστούν τα γεωγραφικά όρια του Δακτυλίου, καθώς χρειάζεται αναπροσαρμογή ο σχεδιασμός του και ενδεχομένως να «ανοίξει» ο κύκλος του.

Μπακογιάννης: Ηρθε η ώρα να επιστρέψει ο «πράσινος» δακτύλιος στην Αθήνα

Η δεύτερη άμεση κίνηση που σχεδιάζεται, είναι η αναπροσαρμογή του ωραρίου τροφοδοσίας καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πρωτεύουσα. Τόνισε ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι σε πλήρη συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως υπογράμμισε, το μέτρο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως. «Αυτή τη στιγμή το ζήτημα που υπάρχει με την τροφοδοσία δημιουργεί πραγματικό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας. ‘Αποψή μας είναι ότι πρέπει να αναπροσαρμοστεί το ωράριο και να ξέρει ο καθένας πότε πρέπει να κάνει τροφοδοσία και πώς πρέπει να κάνει την τροφοδοσία», εξήγησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Το τρίτο μακροπρόθεσμο και πολύ σημαντικό μέτρο του σχεδίου «Ανάσα για την Αθήνα», που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής, αφορά στην αποδοχή μίας πρότασης του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων: Θα δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Παρατηρητήριο Μεταφορών στην Αττική, ένας θεσμοθετημένος ενιαίος φορέας, καθώς στο ζήτημα του κυκλοφοριακού στην πρωτεύουσα εμπλέκονται δήμοι, η περιφέρεια και δύο υπουργεία. «Επομένως, νομίζω ότι ένας θεσμοθετημένος ενιαίος φορέας θα μας λύσει μακροπρόθεσμα αρκετά προβλήματα», εκτίμησε ο κ. Καραμανλής.

Όσον αφορά στον «Μεγάλο Περίπατο», κατ’ αρχάς σημείωσε ότι είναι σωστή η γενικότερη κατεύθυνση, καθώς σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ο στόχος των σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι να βγουν τα αυτοκίνητα από το κέντρο, αλλά επισήμανε ότι για αυτό είναι σπουδαίο να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο, ώστε να μην κάνει ο κάθε φορέας κάτι μόνος του, χωρίς να είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τους άλλους φορείς.

Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «εκεί που υπάρχουν δυσλειτουργίες, ο δήμος και ο δήμαρχος θα σκύψουν πάνω από το ζήτημα και θα κάνουν διορθώσεις».

Ξεκινούν οι εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό -Καλοκαίρι 2022 οι τρεις νέοι σταθμοί σε Πειραιά

Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε, επίσης, ότι ξεκινούν οι εργασίες της Γραμμής 4 του Μετρό. Σημείωσε ότι έχουν γίνει κυκλοφοριακές μελέτες, ώστε να ταλαιπωρηθούν όσο το δυνατόν λιγότερο οι κάτοικοι της Αθήνας, ενώ τόνισε πως όταν το φιλοπεριβαλλοντικό αυτό έργο ολοκληρωθεί θα λύσει πολλά προβλήματα. «Η Γραμμή 4 είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε και ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα εργοτάξια. Θα δώσει πραγματικά λύση και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που έχει η Αθήνα, αλλά είναι και ένα καθαρά φιλοπεριβαλλοντικό έργο. Η κατασκευαστική περίοδος θα είναι επτά χρόνια», είπε ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ακόμη ότι οι τρεις τελευταίοι σταθμοί της επέκτασης του Μετρό στον Πειραιά θα είναι έτοιμοι το καλοκαίρι.

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης, σημείωσε,

«Μετά από έναν διχασμό και ένα ζήτημα τεχνικό που είχε πολιτικοποιηθεί, το θέμα με τα αρχαία έχει λήξει στο ανώτατο επίπεδο, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Έχει ξεκινήσει η απόσπαση και επανατοποθέτηση».

Ο κ. Καραμανλής, μάλιστα, άφησε αιχμές για κάποιους που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα και επισήμανε ότι η καθυστέρηση των έργων δεν ευνοεί τους πολίτες, αλλά συνήθως ευνοεί τους αναδόχους, δηλαδή τους εργολάβους, διότι η καθυστέρηση σημαίνει παραπάνω χρήματα. «Να μην το ξεχνάμε αυτό, οι καθυστερήσεις σημαίνουν ταλαιπωρία και παραπάνω χρήματα για τον Έλληνα φορολογούμενο», τόνισε.

Πρώτα εργοτάξια στην Πατρών-Πύργου αρχές 2022 και στο ΒΟΑΚ τέλος του 2022

Όσον αφορά στην Πατρών-Πύργου, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Προγνωστοποίηση Κρατικής Ενίσχυσης θα έρθει άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη Βουλή και δήλωσε: «Θα δείτε τα πρώτα εργοτάξια να στήνονται στις αρχές του 2022».

Για τον ΒΟΑΚ, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το έργο δεν είχε μελετητική ωριμότητα και χρηματοδότηση, δύο ζητήματα που λύθηκαν και έτσι θα ξεκινήσει τμηματικά η κατασκευή του. Σημείωσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο 300 χιλιομέτρων και ανέφερε ότι τα πρώτα εργοτάξια θα μπουν στο τέλος του 2022.

«Η ΝΔ είναι η παράταξη που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και υπερέβη εμπράκτως τις διαχωριστικές γραμμές»

Κληθείς να σχολιάσει τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, αλλά και με αφορμή την εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», στις 13 Οκτωβρίου, στην οποία θα μιλήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτίμησε:

«Είναι σαφές ότι όλοι στη Νέα Δημοκρατία διαφωνούμε με αυτές τις αντικομμουνιστικές τοποθετήσεις και νομίζω πολύ σωστά έπραξε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος και πήρε αυτή την απόφαση. Θα σας θυμίσω ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Πολάκης έλεγε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των δωσίλογων και των μαυραγοριτών. Δεν είδα να συγκινείται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να διαγράφει τον κ. Πολάκη».

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» είναι μία ευκαιρία η Νέα Δημοκρατία να γιορτάσει τις στρατηγικές επιλογές σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα, όπως η αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 και η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που νομιμοποίησε το ΚΚΕ και υπερέβη εμπράκτως τις διαχωριστικές γραμμές. Η χώρα έχει ανάγκη νηφαλιότητα και ενότητα, και ο διχαστικός λόγος είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Keywords
Τυχαία Θέματα