ΔΕΗ: Η ώρα της αλήθειας

ΔΕΗ: Είναι λίγο δύσκολο για όλους να κατανοήσουμε την στάση των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε ένα θέμα, το οποίο οι ίδιοι διαχειρίζονταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες. Και το ζήτημα είναι η κατάσταση που επικρατεί στην ΔΕΗ και οι κίνδυνοι που απορρέουν για την οικονομία στο ενδεχόμενο κατάρρευσής της.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Το ερώτημα που τέθηκε πολλές φορές από τον αρμόδιο υπουργό είναι «αν καταρρεύσει η ΔΕΗ

καταρρέει και η χώρα;». Και η απάντηση που έδωσε ο ίδιος ακόμη και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είναι «ναι, καταρρέει η οικονομία». Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ τι επιθυμεί; Να σωθεί η ΔΕΗ ή να αφεθεί στην τύχη της; Είναι αλήθεια ότι στις 24 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει έκθεση από ορκωτό ελεγκτή, που αν είναι αρνητική κινδυνεύει η βιωσιμότητα της δημόσιας επιχείρησης; Είναι αλήθεια ότι η ΔΕΗ εμφανίζει ζημιές της τάξης των 900 εκατ. ευρώ, ενώ πριν μερικά χρόνια παρουσίαζε κερδοφορία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ; Είναι αλήθεια ότι ουδείς από τους αρμόδιους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προειδοποιήσει ή ενημερώσει για την κατάσταση της επιχείρησης;

Από την άλλη, εάν κάποιος αμφισβητεί τα νούμερα αυτά, γιατί δεν καταγγέλλει ευθέως ως ψευδή τα όσα ισχυρίζεται ο Κωστής Χατζηδάκης και να προτείνει επίσης ευθέως ότι η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει ως έχει χωρίς να εφαρμοστεί κανένα απολύτως σχέδιο εξυγιάνσης; Όσο κάτι τέτοιο δεν γίνεται, επιτρέπεται σε κάποιον να υποστηρίξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται για μικροπολιτικούς σκοπούς και οφέλη μια κατάσταση, που ο ίδιος δημιούργησε. Μια κατάσταση η οποία αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας με δική του αποκλειστική ευθύνη. Η οποία ευθύνη, όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, θα αναζητηθεί στο προσεχές μέλλον.

ΔΕΗ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής

Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη σχετική συζήτηση που διεξήχθη χθες στη Βουλή άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής. Το θέμα της ΔΕΗ σήμερα μόλις ανοίγει, θα έχει και άλλα επεισόδια –και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη– αν χρειαστεί», τόνισε. Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Στο θέμα της ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι, είστε κατηγορούμενοι». Στο ίδιο πνεύμα νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην παρασύρονται από αντιπολιτευτική διάθεση χωρίς να έχουν ενημερωθεί καλά για το θέμα. «Η κυβέρνηση θα αμυνθεί και έχει όλα τα μέσα για να αμυνθεί», επεσήμανε. Σχετική αναφορά αναζήτησης ποινικών ευθυνών είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Και προεκλογικά, όμως, στο θέμα είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στα 900 εκατομμύρια ευρώ οι ταμειακές ανάγκες

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πως η βιωσιμότητα της ΔΕΗ απαιτεί την εξασφάλιση 900 εκατ. ευρώ έως τον επόμενο χρόνο. Αυτό, όταν μόλις πριν 1,5 μήνα το ποσό αυτό ήταν 750 εκατ. ευρώ. Τέλος, τόνισε ότι η καταβολή των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (200 εκατ. ευρώ) καλύπτει μόλις το 1/5 του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα