Δείπνο Προεδρικό Μέγαρο – 1821: Τα μηνύματα των υψηλών προσκεκλημένων
Επίσημο δείπνο προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, παραθέτει η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Είναι εξαιρετική τιμή για τη χώρα μας η παρουσία σας εδώ, ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την προσφώνησή της προς τους επίσημους προσκεκλημένους της ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στη χώρα μας. Η κυρία Σακελλαροπούλου τόνισε ότι οι λαοί μας διατηρούν μακρά φιλία και
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η συμβολή των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, στον αγώνα υπήρξε σπουδαία και υπενθύμισε ότι το φιλελληνικό κίνημα παρείχε συνεχή υποστήριξη, υλική και ηθική, ενώ παρατήρησε ότι μεγάλες μορφές του πνεύματος και των τεχνών ύμνησαν την εξέγερση των Ελλήνων και επηρέασαν ριζικά την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και την Αμερική.
«Διαμορφώθηκε μια φιλελληνική συνείδηση που διέκρινε στην απελευθέρωση της χώρας μας ένα μείζον γεωπολιτικό και πολιτειακό γεγονός» τόνισε η Πρόεδρος.Αναφερόμενη στην αυταπάρνηση και την αυτοθυσία, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες, η κυρία Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι όλες οι κοινωνικές τάξεις, λαϊκοί και κληρικοί, ενώθηκαν μπροστά στον πάνδημο σκοπό για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και πρόσθεσε ότι στο πλευρό των Ελλήνων ήταν και Κύπριοι της Διασποράς που μετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και ενίσχυσαν οικονομικά την Επανάσταση, ενώ πολλοί ήταν οι γενναίοι Κύπριοι αγωνιστές, με πιο γνωστή την ηρωική «Φάλαγγα των Κυπρίων», που έδωσαν το αίμα τους στις μάχες του 21.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν, μόνο για την ανεξαρτησία τους, αλλά και για την πολιτική τους ελευθερία, καθώς υπό την επιρροή ιδίως της αμερικανικής και της γαλλικής επανάστασης, έθεσαν τις βάσεις για ένα Κράτος δημοκρατικό και φιλελεύθερο.
Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσηςΜάλιστα, τόνισε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από την κήρυξη της Επανάστασης κατοχύρωσαν, στα Συντάγματα του Αγώνα, τη δημοκρατική αρχή και την αντιπροσώπευση, τα δικαιώματα και τη διάκριση των λειτουργιών. «Στον ελληνικό συνταγματισμό εντοπίζουμε το ισχυρό αποτύπωμα του διαφωτισμού και τη δημιουργική ορμή που ενέπνευσαν στους Έλληνες τα ιδανικά της ελευθερίας και της ισότητας» υπογράμμισε η Πρόεδρος για να προσθέσει ότι «Η Ελληνική Επανάσταση λειτούργησε ως χωνευτήρι της νεωτερικότητας και της παράδοσης. Οι τοπικές κοινότητες συγκροτήθηκαν σε ένα συλλογικό πολιτικό σώμα. Η βούληση του έθνους κατέστη ενιαία και αδιαίρετη, φορέας της εξουσίας και της ενότητας του λαού μας». Ωστόσο, παρατήρησε, ότι η κληρονομιά του 1821 δεν είναι μόνον ελληνική. Αντιθέτως φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της.
Όπως είπε, σε αυτό το κεκτημένο επιστρέφουμε, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών και αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα, με πρώτη την πανδημία, η οποία δοκιμάζει την υγεία και την ελευθερία μας, αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και ο διάλογος των πολιτισμών, η αναγωγή μας στις καταβολές του διαφωτισμού και του συνταγματισμού δεν συνιστά μια θεωρητική άσκηση. «Η προσήλωσή μας στη διαφύλαξη όλων εκείνων των εγγυήσεων και των θεσμικών αντιβάρων απέναντι στην κατάχρηση εξουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, θωρακίζει τη δημοκρατία μας» υπογράμμισε η Πρόεδρος και σημείωσε ότι ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος τρέχει πια με ρυθμούς που δυσχεραίνουν την κατανόηση και τη διαχείριση των γεγονότων.
Η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρίαΑκολούθως, αναφέρθηκε σε όλους εκείνους που αμφισβητούν το Κράτος Δικαίου, με αφορμή τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών και μιλούν για κόπωση και κρίση της δημοκρατίας. Στη δημόσια σφαίρα οι εντάσεις είναι πυκνές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πολιτική κινητοποιεί το πάθος και το συναίσθημά μας, διεγείρει το θυμικό μας. Όμως δεν πρέπει να ταυτίζεται με αυτό. Η πολιτική συνομιλεί με τις προτεραιότητες και τις περιστάσεις, υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και το δημόσιο συμφέρον. Η δημοκρατία μας δεν συρρικνώνεται στη συγκυρία. Τη συγκροτούν, την οριοθετούν και την καθοδηγούν οι βασικές αρχές και αξίες του συνταγματικών μας κειμένων, αυτές που προσέδωσαν πνοή και σθένος στην Πολιτεία μας και συνέχουν τον λαό μας» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Στις κοινές μας αυτές παραδοχές, ιστορικές και αξιακές, πολιτικές και πολιτισμικές, έχουν στερεωθεί και ακμάσει, τους τελευταίους δύο αιώνες, οι σχέσεις μεταξύ των εθνών μας. Σε αυτές έχουμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να αποδίδουμε από κοινού την πιο υψηλή τιμή», κατέληξε.
Η συγκινητική αντιφώνηση του πρίγκιπα Καρόλου«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγο μου και μένα ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου», είπε ο πρίγκιπας Κάρολος, υπενθυμίζοντας την σχέση του παππού του, αλλά και του πατέρα του Φίλιππου με την Ελλάδα. «Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα -τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της- και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας δεν θα είχαν ακμάσει», πρόσθεσε. «Ο θρίαμβος της Ελλάδας δεν οφείλεται σε έναν ήρωα, αλλά στο εξαιρετικό θάρρος και το σθένος του λαού της» σημείωσε, λέγοντας ότι τρέφει μεγάλο θαυμασμό για το σθένος του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα το 2018 όπου όπως είπε «σε μια ομιλία μου σε αυτήν την αίθουσα, διηγήθηκα την ιστορία του ατμοκίνητου πολεμικού πλοίου ”Καρτερία”, το οποίο παρήγγειλε ο αξιωματικός Χέιστινγκς σε αγγλικό ναυπηγείο για να συνδράμει τους Έλληνες στον αγώνα τους». «Σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια», είπε και πρόσθεσε: «Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».
«Χαίρε, ω χαίρε Ελευθερία! Ζήτω η Ελλάς», είπε κλείνοντας στα ελληνικά την αντιφώνησή του με την αφυπνιστική -όπως είπε- προτροπή του Διονυσίου Σολωμού.
Αναστασιάδης: Το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», συμπυκνώνει ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού«Η ιδέα της ελευθερίας κατάφερε μέσα από την ηρωική αυτή Επανάσταση να απαλείψει τις όποιες διαφορές, να συνενώσει και να αναδείξει εν τέλει νικητή το ολιγάριθμο των Ελλήνων έναντι της πολυάριθμης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τη συγκίνηση αλλά και τη χαρά του για την πρόσκληση να παραστεί και να συνεορτάσει μαζί με τον Ελληνικό λαό τη συμπλήρωση της διακοσιετηρίδας από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αναφερόμενος στον ηρωικό αυτόν αγώνα των Ελλήνων, τόνισε ότι συνοψίζεται μέσα από το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», απαντώντας στο υπαρξιακό ερώτημα του Ρήγα Φεραίου «ως πότε παλληκάρια θα ζούμε στα στενά».
«Ένα σύνθημα, το οποίο, αποτέλεσε το θεμέλιο της οικοδόμησης του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, συμπυκνώνοντας παράλληλα ολόκληρη την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού» υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης.
Μισούστιν: Οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνοΧρονιά ορόσημο χαρακτήρισε τη φετινή ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, λέγοντας πως στον αγώνα για την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού, σημαντική συνεισφορά είχε και η Ρωσία. Όπως είπε, Ελλάδα και Ρωσία βοήθησαν η μία την άλλη και σε άλλες κρίσιμες στιγμές. Ρώσοι αξιωματικοί του ναυτικού συμμετείχαν στην διεθνή ειρηνευτική αποστολή στην Κρήτη. Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολέμησαν δίπλα-δίπλα με τους Έλληνες αντάρτες εναντίον των εισβολέων Ναζί.
«Οι σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας είναι πολύ βαθύτερες στον χρόνο. Εξελίχθηκαν μέσα στη διάρκεια πολλών αιώνων και οι ρίζες τους είναι τόσο μακραίωνες όσο και η εποχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι λαοί μας μοιράζονται κοινή ιστορία, πολιτιστικές και πνευματικές αξίες. Και, φυσικά, υπάρχει μια βαθιά, αμοιβαία συμπάθεια μεταξύ τους. Το επερχόμενο Έτος Ιστορίας Ελληνο-Ρωσικού Σταυρού, θα δώσει την ευκαιρία στους λαούς και των δύο Κρατών να γνωριστούν ακόμα καλύτερα», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Περιβάλλουμε με ειλικρινή αισθήματα αγάπης τις σχέσεις φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης που παραδοσιακά έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα. Συνιστούν στέρεα βάση για συνεργασία σε πληθώρα τομέων, από τις μεταφορές και την ενέργεια, μέχρι την αγροτική-γεωργική επιχειρηματικότητα και την υψηλή τεχνολογία. Και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι οι Ρώσοι τουρίστες λατρεύουν τα Ελληνικά θέρετρα».
Παρλί: Κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας«Η Ελλάδα όπου έρχονται κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρωπαίοι δεν είναι ποτέ ένας τόπος κοινός», σημείωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, τονίζοντας πως κάθε ταξίδι στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι στις πηγές μας. «Εδώ βρίσκονται όλα τα σημεία αναφοράς μας», σημείωσε και πρόσθεσε πως η Γαλλία είναι η αδερφή σας η οποία σας αγαπάει. «Θαυμάζουμε αυτό τον λαό του ΟΧΙ», υπογράμμισε η ίδια, τονίζοντας την αμοιβαία αγάπη που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια.
Για να τιμήσουν τα 200 χρόνια από την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, στην πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη για διήμερη επίσκεψη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Άντρη Αναστασιάδη, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης, ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Πάτρικ Μεζοναβ, η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Κέιτ Σμιθ, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλορένς Παρλί, και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου Ζαν-Λουκ Μαρτίνεζ.
Προσκλήσεις έχουν λάβει επίσης οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη με τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη καθώς και οι υπουργοί που θα συνοδεύουν τους ομολόγους τους που βρίσκονται στη χώρα ως προσκεκλημένοι. Το μενού που θα απολαύσουν απόψε οι επίσημοι προσκεκλημένοι της χώρας θα είναι με την υπογραφή του Έλληνα σεφ βραβευμένου με αστέρι Michelin, Λευτέρη Λαζάρου.
Οι καλεσμένοι θα λάβουν δώρα από την πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγκεκριμένα την ειδική έκδοση της προεδρίας της Δημοκρατίας με το έργο «Σάλπισμα Πολεμιστήριον» του Κοραή, ενώ οι κυρίες θα λάβουν από ένα τσαντάκι δημιουργία της κυρίας Καλλίστα και ένα μαντήλι που έχει φτιάξει επετειακά ειδικά για την περίσταση η κυρία Μαίρη Κατράτζου.
Θερμή υποδοχή στην Εθνική ΠινακοθήκηΠροηγήθηκε η υποδοχή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και η ξενάγηση των καλεσμένων στο πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, που σηματοδότησε την έναρξη της επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δώρισε στους ξένους ηγέτες μια σπάνια έκδοση του «Ιστορικού Λευκώματος Της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821» στα αγγλικά.
Το εξώφυλλο του πρώτου τόμου κοσμεί το έργο του Θεόδωρου Βρυζάκη (1819-1878) «Μάχη στα στενά των Δερβενακίων», ενώ το εξώφυλλο του δευτερου τόμου κοσμεί «η Έξοδος του Άρεως», του Κωνσταντίνου Βολανάκη (1837-1907).
Το διήμερο των εκδηλώσεων θα κορυφωθεί με την στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Το πρωί της 25ης Μαρτίου σειρά έχει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και η επιθεώρηση του τιμητικού αγήματος.
Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση. Πριν από την παρέλαση θα μεταδοθούν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Αμερικανό Τζο Μπάιντεν. Όσοι παρευρεθούν στην στρατιωτική παρέλαση θα έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πολλές υπέρκομψες κυρίες, ένα σαρδάμ και μείον μία γραβάτα σε ένα επετειακό δείπνο που θα το θυμόμαστε για… 200 χρόνια!
- Κορονοϊός: Θετικοί παρά το ότι είχαν εμβολιαστεί - Πού οφείλεται
- Οσα δεν έδειξαν οι κάμερες από το Προεδρικό
- Γιατί δεν παρευρέθη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο προεδρικό μέγαρο;
- «Έπιασε» κορυφή ο Παναθηναϊκός
- Η «κατάρα» των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου
- Ανεξέλεγκτη η πανδημία στα Σκόπια - Τραγική έλλειψη εμβολίων
- Κλοπή θυρίδων στο Χαλάνδρι: Η κοσμική ζωή του Βασίλη Γκουρούση και το άγχος που τον πρόδωσε
- Όλγα Κάλεντσουκ: Η καλλονή «Ουκρανή Ντιλέτα» που μάγεψε τον Ζιντάν
- Αθώος δηλώνει ο Βασίλης Γκουρούσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Δείπνο Προεδρικό Μέγαρο – 1821: Τα μηνύματα των υψηλών προσκεκλημένων
- Ζώδια σήμερα 25/3: Προβλέψεις για την Πέμπτη
- Καιρός σήμερα 25 Μαρτίου: Βροχερό το σκηνικό και την Πέμπτη
- 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση: Καθηλωτική η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού
- Lockdown Απρίλιος 2021: Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα σενάρια
- Σουηδία κορονοϊός – lockdown: Μια ανάλυση για σκέψη
- Demi Lovato ντοκιμαντέρ: Οι σκηνές που δεν θα προβληθούν
- Μειωμένη στρατιωτική θητεία – Παναγιωτόπουλος: Οι απαντήσεις στη Βουλή, τι ισχύει
- Survivor spoiler αποχώρηση 24/3 σήμερα: Αυτοί κερδίζουν, ποιος φεύγει
- Δείπνο Προεδρικό Μέγαρο: Ο Κάρολος συγκίνησε με την αντιφώνησή του
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εθνική επέτειος με παγωνιά και χιόνια – Η πρόγνωση για Θεσσαλονίκη (ΧΑΡΤΗΣ)
- 25η Μαρτίου: Ποιοι σταθμοί του Μετρό είναι κλειστοί - Μέχρι πού πηγαίνει το Τράμ
- 25η Μαρτίου: Το «ζήτω η Ελλάς» από τον Κάρολο, η στήριξη Μακρόν και το τηλεφώνημα Μπάιντεν
- Μάρω Κοντού: Δεν το καταλαβαίνω ότι ο Γιώργος Κιμούλης έχει και ένα άλλο πρόσωπο
- 25η Μαρτίου - Απαγόρευση κυκλοφορίας: Προσοχή! Ποιοι δρόμοι είναι σήμερα κλειστοί
- Νέα δεδομένα: Η AstraZeneca ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα 76%
- Βουτιά-ρεκόρ 80 μέτρων κάτω από τον πάγο για Ρώσο δύτη στη Σιβηρία
- Παρέλαση 25ης Μαρτίου : «Φρούριο» το κέντρο της Αθήνας – Ποιοι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι σήμερα
- Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η μάχη στις ΜΕΘ - Άλλες 21 κλίνες στο «οπλοστάσιο» του ΕΣΥ στην Αττική
- Αυτό είναι το αυτοκίνητο που κλέβουν πιο συχνά στην Ελλάδα [pic]