Δεν επιβεβαιώνεται η ξαφνική κώφωση από το εμβόλιο για covid
Ξαφνική απώλεια ακοής παρατηρήθηκε σε αρκετά περιστατικά στη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία σχετίσθηκαν με τον εμβολιασμό κατά του κορονoϊού. Μόνο στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για αναφορές ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων, μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022, περιλαμβάνονται πάνω από 1000 αναφορές για ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής, συσχετιζόμενη με τον εμβολιασμό COVID-19. Ο αριθμός των περιστατικών αυτών είναι μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό δόσεων του εμβολίου κατά του κορονoϊού που ξεπέρασαν το 1,5 δις. δόσεων ως τον
Έκθεση του 2021 στις ΗΠΑ που βασίστηκε σε δεδομένα από το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συχνότητα εμφάνισης της ξαφνικής απώλειας ακοής ήταν χαμηλότερη μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε σχέση με τον μη εμβολιασμένο πληθυσμό. Η μόνη μελέτη με βάση τον πληθυσμό για αυτό το θέμα, από το Ισραήλ, ανέφερε αυξημένο κίνδυνο απώλειας ακοής μετά τη χορήγηση του εμβολίου mRNA σε σύγκριση με τη συχνότητα εμφάνισης του 2018 σε έναν τυποποιημένο πληθυσμό ως προς την ηλικία και το φύλο.
Αμφιλεγόμενη συσχέτισηΌμως η συσχέτιση μεταξύ της μόλυνσης από SARS-CoV-2 και της ξαφνικής νευροαισθητήριας απώλειας ακοής είναι αμφιλεγόμενη. Σε μία μελέτη δεν υπήρχε εμφανής συσχέτιση μεταξύ ξαφνικής κώφωσης και COVID-19, καθώς κανένας από τους 25 ασθενείς με ξαφνική δεν είχε θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακής δοκιμής SARS-CoV-2. Ωστόσο, σε αρκετές αναφορές περιστατικών, η ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής έχει ακολουθήσει τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2. Η ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής συμβαίνει όταν παρατηρείται βλάβη στον κοχλία ή το ακουστικό νεύρο, σε διάστημα μέχρι 72 ωρών και συμβαίνει συνήθως μόνο στο ένα αυτί. Πρόκειται για σπάνια, αλλά σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει περίπου 5 – 20/100.000 άτομα ετησίως σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Στο 40% έως 60% των περιπτώσεων, η ακοή θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα σε λίγες εβδομάδες.
Η καθυστέρηση στην αναζήτηση περίθαλψης είναι αναμενόμενο να οδηγεί σε μείωση των περιστατικών που δηλώνονται, κάτι που παρατηρήθηκε στην αρχή της πανδημίας, λόγω περιοριστικών μέτρων, οπότε ο πληθυσμός απέφευγε τις δομές υγείας.
Η μελέτηΔεδομένων των αμφιλεγόμενων αποτελεσμάτων Φινλανδοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Υγείας της χώρας και το Πανεπιστήμιο Τάμπερε εξέτασαν τα δεδομένα 5,5 εκατ. Φινλανδών από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ως τις 20 Απριλίου του 2022 διερευνώντας νέα περιστατικά ξαφνικής νευροαισθητήριας απώλειας ακοής ως πρωτογενή ή δευτερογενή διάγνωση. H σχετική μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.
Διαπιστώθηκε ότι σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Φινλανδίας μεταξύ 2016 και 2019, η μηνιαία επίπτωση της ξαφνικής νευροαισθητήριας απώλειας ακοής κυμαινόταν από 13 – 23/100.000 ανθρωποέτη. Το 2020, ο Απρίλιος και ο Μάιος εμφάνισαν τα χαμηλότερα περιστατικά μετά το 2016 (11 και 12/100.000 ανθρωποέτη, αντίστοιχα) και τον Φεβρουάριο του 2021, την υψηλότερη συχνότητα (έφτασε τα 27/100.000 ανθρωποέτη). Έκτοτε, τα μηνιαία περιστατικά κυμαίνονταν στο ίδιο επίπεδο με πριν από το 2020, μεταξύ 14 και 21/100.000 ανθρωποέτη.
Πριν το εμβόλιοΚατά τη διάρκεια του χρόνου πριν την πανδημία στη Φινλανδία από 1 Ιανουαρίου 2019 – 1 Μαρτίου 2020, ανέπτυξαν ξαφνική νευροαισθητήρια απώλεια ακοής 1216 περιστατικά, που αντιστοιχούν σε συχνότητα 18,7 ανά 100.000 ανθρωποέτη (από 17,7-19,8). Υπήρξε μια ξαφνική μείωση στη συχνότητα εμφάνισης της ξαφνικής κώφωσης στην αρχή της επιδημίας τον Μάρτιο του 2020, και ακολούθησε μια αργή αύξηση στα επίπεδα πριν την πανδημία ως το τέλος του 2020.
Από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, η επίπτωση της ξαφνικής κώφωσης ήταν χαμηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία (15,7/100.000, από 14,5-16,8). Αμέσως μετά την έναρξη των εμβολιασμών στις αρχές του 2021, η συχνότητα μειώθηκε.
Επίπτωση πριν και μετά τον εμβολιασμόΣτον πληθυσμό που εμβολιάστηκε για την COVID-19, η συχνότητα εμφάνισης της ξαφνικής κώφωσης δεν έδειξε ένα χρονικό μοτίβο που να σχετίζεται με τον εμβολιασμό και τα περιστατικά κατά τις κύριες περιόδους κινδύνου ήταν παρόμοια με τα περιστατικά πριν από τον εμβολιασμό και μετά τις περιόδους κύριου κινδύνου. Τα περιστατικά ξαφνικής κώφωσης κατά την περίοδο του κύριου κινδύνου 0 έως 54 ημέρες μετά την πρώτη δόση εμβολίου COVID-19 κυμαινόταν από 18,5 – 22,1 ανά 100.000 ανθρωποέτη.
Ως δευτερεύων στόχος, διερευνήθηκε η σχέση της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με τον κίνδυνο για ξαφνική κώφωση, όπου και πάλι δεν υπήρξαν ισχυρές ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο κώφωσης μετά από μόλυνση, όπου το προσαρμοσμένο ποσοστό περιστατικών παρέμεινε το ίδιο (1,1) τόσο για την περίοδο κύριου κινδύνου 0 – 54 ημέρες μετά τη μόλυνση όσο και για την περίοδο δευτερογενούς κινδύνου 55 ημέρες και μετά από τη μόλυνση ήταν, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή στη συχνότητα εμφάνισης της ξαφνικής κώφωσης σε σύγκριση με τον χρόνο πριν τη μόλυνση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Βαρυχειμωνιά με χιόνια μέχρι και στην Αττική» – Πότε ξεκινούν τα κρύα
- Τα δύο φάρμακα που δεν πρέπει να παίρνουμε μαζί – Ειδικοί εξηγούν γιατί
- Ο ΕΟΦ απαγορεύει πασίγνωστο αντισηπτικό Dettol
- Τα ζώδια που θα ζοριστούν τον Ιανουάριο του 2023
- Σασμός: Τι παιχνίδι παίζει ο Ευθύμης; - το φλερτ με τη Βασιλική
- Λεωφόρος Κηφισίας: Δύο 27χρονοι οι νεκροί στο τροχαίο
- Ποια εκπομπή πήρε την πρωτιά στα πρωινά; - Δείτε τα νούμερα τηλεθέασης (18/54) 28/12/2022
- Πόπη Τσαπανίδου: Γοητεία
- Τι τρώμε την Πρωτοχρονιά – Ορεκτικά, κυρίως πιάτα και επιδόρπια
- Πρωτοχρονιά στη Βραζιλία για τον Αλέξη Τσίπρα – Θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του προέδρου Λούλα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Μπαλατσινού – Κικίλιας: Χριστουγεννιάτικη απόδραση με τον γιο τους στην Παύλιανη
- Γκέλα του Παναθηναϊκού, στο -4 η ΑΕΚ – Η βαθμολογία των ομάδων
- Βανδαλισμοί Θεσσαλονίκη: Σύλληψη δύο αδελφών για τις φθορές
- Χαμόγελο του Παιδιού – Μιχαηλίδου: Έλαβα καταγγελία για κακοποιητική συμπεριφορά και κακοδιαχείριση
- Επέκταση στα 12 μίλια – Τουρκία: Πυρα Τσαβουσογλου κατά της Αθήνας
- Ποιοι κερδίζουν μείωση φόρου έως 2.200 ευρώ για ηλεκτρονικές πληρωμές
- Πτώμα Μυτιλήνη: Τραγωδία με έναν νεκρό
- Ισχυρή στήριξη του Κώστα Μπακογιάννη στον Εκρέμ Ιμάμογλου και διπλό μήνυμα σε Τουρκία και Ευρώπη
- Πύθωνας κρέμεται από το ταβάνι: Στιγμές τρόμου για μια σερβιτόρα
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Δεν επιβεβαιώνεται η ξαφνική κώφωση από το εμβόλιο για covid
- Εύκολη βασιλόπιτα χωρίς μίξερ – συνταγή: Τέλεια, σαν να την αγόρασες
- Πύθωνας κρέμεται από το ταβάνι: Στιγμές τρόμου για μια σερβιτόρα
- Κατάψυξη σπέρματος: Δώρο Πούτιν για τους Ρώσους που πάνε στο μέτωπο
- Τα 9 συμπτώματα που φανερώνουν έλλειψη βιταμίνης Β12
- Τσίπρας Βραζιλία: Στην τελετή ορκωμοσίας του Λούλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
- Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία: Οι… Σαμάνοι ξέρουν!
- Ναδάλ για Τζόκοβιτς: «Είναι πάντα ένα είδος νίκης να βλέπεις τους καλύτερους στο γήπεδο»
- Αστυνομική βία ΗΠΑ: Απολύθηκε γιατί έσυρε στο πάτωμα γυναίκα με χειροπέδες
- Γκέλα του Παναθηναϊκού, στο -4 η ΑΕΚ – Η βαθμολογία των ομάδων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι λέει ο Άρης Παπαδογιάννης για την παραίτηση Κοπάση
- Σε Δωδεκάνησα, Ψαρά και Λήμνο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κ. Φλώρος
- Πότε πρέπει να αλλάξουμε την αστυνομική μας ταυτότητα
- Λουκίδης: Πότε μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης αν έχουμε νοσήσει με κορωνοϊό
- Ισπανικός «εμφύλιος» στην Euroleague
- Νίκος Δένδιας: Πληροφορίες ότι χτύπησε σοβαρά σε μύτη και δόντια μετά την ορθοστατική υπόταση-Έφυγε εσπευσμένα από το Άγιο Όρος
- Θεσσαλονίκη: Απέσπασαν από γυναίκα στην Κω χρήματα με το πρόσχημα της επιστροφής φορολογικής οφειλής
- Εθνικό Θέατρο: Η κυβέρνηση να επανεξετάσει το Προεδρικό Διάταγμα
- Συγκλονιστικός ο Γιάννης με 45 πόντους, αλλά τέταρτη διαδοχική ήττα για τους Μπακς