Δένδιας Τουρκία: Επί τάπητος η συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας

Δένδιας Τουρκία: Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου θα συζητηθεί και η υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να κάνει δηλώσεις στις 4 ώρα Ελλάδος. Είχε προηγηθεί άτυπο πρωινό εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διοργάνωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις Βρυξέλλες,

αναλαμβάνοντας έτσι πρωτοβουλία σε ό,τι αφορά την διεύρυνση των Δυτικών Βαλκανίων, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσκεκλημένοι ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι, ενώ στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν θετικά 20 ακόμη υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Μετά την ολοκλήρωση του προγεύματος, ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Είχαμε σήμερα τη χαρά να διοργανώσουμε, με ιδιαίτερη επιτυχία τολμώ να πω, ένα πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προσκεκλημένους τους δύο συναδέλφους από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Συγκεντρώθηκαν σήμερα άνω των είκοσι Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών. Χρήσιμη πρώτη ευκαιρία, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πρόγευμα εργασίας στις Βρυξέλλες, με τους ΥΠΕΞ κρατών μελών της ΕΕ, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. H Ελλάδα πρωταγωνιστής στις εξελίξεις με την πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. #Brussels #WesternBalkans pic.twitter.com/BqPVWALdoi

Nikos Dendias (@NikosDendias) December 9, 2019

Στο πρόγευμα εργασίας με τους ΥΠΕΞ ΕΕ, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στις Βρυξέλλες, για την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. #Brussels #WesternBalkans #EU pic.twitter.com/W91pcYhZCa

Nikos Dendias (@NikosDendias) December 9, 2019

Δένδιας: Κάτι πετύχαμε σήμερα

Υπεβλήθη αίτημα για βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης και την ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της περιοχής, πάντοτε βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πιστεύω ότι, σε κάποιο βαθμό, κάτι πετύχαμε σήμερα. Μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση κι ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Είναι παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Δανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Σουηδίας, της Βουλγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και από τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιτ.

Keywords
Τυχαία Θέματα