(Δια)Φθορά… γένους ελληνικού

-Στους ΟΤΑ εντοπίζεται συνήθως η μεγαλύτερη διαφθορά, σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος, ωστόσο, καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει από συνδικαλιστές μέχρι και… «κουβανέζους»!

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Η διαφθορά κάνει την εμφάνισή της με τη γένεση του ελληνικού κράτους, ενώ από το 1980 και μετά γίνεται αισθητή σε όλους τους τομείς του δημοσίου βίου, με αποτέλεσμα να αναχθεί σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η πάταξή της αποτελεί το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα των

πολιτικών κομμάτων μέχρι σήμερα. Εκτός όλων των άλλων η διαφθορά κοστίζει ακριβά στο ελληνικό κράτος. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει σχετική μελέτη της «Brookings Institution», σύμφωνα με την οποία η διαφθορά μας «τρώει» 20 δισ. ευρώ το χρόνο!

Οι… συναδελφικές φιλίες «καλλιεργούν» την διαφθορά

Η «Αττική» επισκέφθηκε τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, ο οποίος κατέχει αυτή τη θέση από το 2004. «Η διαφθορά μπορεί να καταπολεμηθεί με τρεις τρόπους: Με την πρόληψη, την καταστολή και την εκπαίδευση των πολιτών. Η πρόληψη επιτυγχάνεται με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τον εσωτερικό έλεγχο και την απόδοση ευθυνών. Όσον αφορά στην καταστολή μπορεί να γίνει με τον έμμεσο έλεγχο των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους, που δεν υπάρχει(!), διότι οι προϊστάμενοι στις υπηρεσίες προέρχονται από το ίδιο γραφείο και έχουν φιλικές-συναδελφικές σχέσεις συνήθως με τους υπαλλήλους», τόνισε ο κ. Ρακιντζής.

«Βουτηγμένοι» στη διαφθορά οι ΟΤΑ

«Πρωταθλητές» στη διαφθορά σύμφωνα με τον ΓΕΔΔ είναι οι ΟΤΑ, οι πολεοδομίες, το ΕΣΥ και οι εφορίες, με τα περισσότερα πορίσματα επιθεωρήσεων και ελέγχου ή τις υποθέσεις και τις ανώνυμες καταγγελίες που υποβλήθηκαν απ’ ευθείας στο γραφείο του Επιθεωρητή να αφορούν θέματα οικονομικής διαχείρισης, αυθαίρετες κατασκευές και πρόστιμα, αξιόποινες πράξεις, παραλείψεις διοικήσεων, «φακελάκια» των γιατρών κ.ά. Είναι χαρακτηριστική η έντονα αυξητική τάση των υποθέσεων που περνούν από τα χέρια του ΓΕΔΔ τα τελευταία χρόνια, με τον πραγματικό όγκο των αναφορών που κατατίθενται προς διερεύνηση να είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Ενδεικτικός πίνακας αναφορών-καταγγελιών που υποβάλλονται στο ΓΕΔΔ

ΈτοςΥποθέσεις200372320047132005519200656820078282008888200998120101437

Λ. Ρακιντζής: «Η δικαιοσύνη δεν μας βοηθά…»

Τί προβλέπεται όμως για έναν υπόδικο κρατικό λειτουργό; «Η ποινή για έναν δημόσιο υπάλληλο μπορεί να είναι μια οριστική παύση-απόλυση, ενώ για κάποιους εφοριακούς είναι η φυλάκιση. Έχουμε γύρω στις 40-60 απολύσεις το χρόνο, ωστόσο δεν ξέρω πόσες από αυτές γίνονται τελικά, διότι για να επιβληθεί πρέπει να περάσει από πρώτο και δεύτερο βαθμό, από το ΣΤΕ και από Εφετεία, καθιστώντας τη μια χρονοβόρα διαδικασία», σημείωσε ο κ. Ρακιντζής, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «δυστυχώς η δικαιοσύνη δε βοηθά το έργο μας».

Συνδικαλιστές συνδιοικούν και… καλύπτουν τους επίορκους

Επιπρόσθετα, ο ΓΕΔΔ ασκώντας έντονη κριτική σε κ

Keywords
Τυχαία Θέματα