Διακόσιες χιλιάδες εθελοντές για το πρώτο ταξίδι εποικισμού του Άρη

Το ταξίδι στην Άρη και η μελλοντική εποίκιση του πλανήτη, με την ανάπτυξη της ανάλογης τεχνολογίας, εξιτάρει όλο και περισσότερους στη Γη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ήδη οι εθελοντές για το πρώτο ταξίδι στον «κόκκινο» πλανήτη έχουν φτάσει τους 200.000, γνωρίζοντας ότι το ταξίδι τους αυτό θα είναι πιθανότατα χωρίς επιστροφή.

Μάλιστα μια επιστημονική μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι οι εθελοντές που θα εγκατασταθούν στον Άρη, όπως προβλέπει

το σχέδιο της ολλανδικής εταιρείας Mars One, θα αρχίσουν να πεθαίνουν μετά από 68 ημέρες παραμονής εκεί.

Την έρευνα πραγματοποίησαν πέντε φοιτητές αεροναυπηγικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού ανέλυσαν τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα της αποστολής, η οποία σημειωτέων θα μεταδίδεται και από την τηλεόραση.

Στόχος της Mars One είναι να στείλει μέχρι το 2024 τέσσερις εθελοντές στον Άρη, μετά από ταξίδι επτά μηνών. Δεν προβλέπεται όμως να επιστρέψουν ποτέ στη Γη. Σύμφωνα με την έρευνα ο θάνατος του πρώτου από τους εθελοντές «θα σημειωθεί περίπου έπειτα από 68 ημέρες, από ασφυξία» γράφουν οι φοιτητές στην 35σελίδη μελέτη τους όπου αναλύουν με γραφήματα και μαθηματικούς τύπους τις διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου και τροφίμων αλλά και τα τεχνολογικά μέσα που θα διαθέτουν οι πρωτοπόροι.

Τα φυτά που θα έχουν μαζί τους οι εθελοντές θα παράγουν υπερβολικά πολύ οξυγόνο και ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία που θα επιτρέπει την «εξισορρόπηση» της ατμόσφαιρας, σημειώνεται στη μελέτη. Επιπροσθέτως, οι άποικοι θα εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τις αποστολές ανταλλακτικών ενώ το κόστος, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, θα αυξάνεται διαρκώς αφού η εταιρεία υπολογίζει να στείλει και άλλους εθελοντές στο μέλλον.

Από την πλευρά της Mars One, συνιδρυτής της και γενικός διευθυντής της, ο Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ, αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της μελέτης, υποστηρίζοντας ότι οι φοιτητές χρησιμοποίησαν «ανεπαρκή δεδομένα». Παραδέχτηκε όμως ότι το ζήτημα των ανταλλακτικών είναι όντως ένα πρόβλημα. «Έχουν δίκιο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να τα διατηρήσουμε όλα σε λειτουργική κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα