Διαψεύδει... επιβεβαιώνοντας την ταξιδιωτική οδηγία η Κομισιόν

Να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η «ταξιδιωτική οδηγία» που φέρεται να απέστειλε – μέσω email – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους εκπροσώπους της που βρίσκονται στην Ελλάδα, προσπάθησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άντονι Γκραβίλι.

Ωστόσο, αν και προσπάθησε να διαψεύσει τα περί ταξιδιωτικής οδηγίας, ουσιαστικά ο κ. Γκραβίλι επιβεβαίωσε πως δόθηκαν συστάσεις σε στελέχη της Κομισιόν που βρίσκονται στην Αθήνα,

αρνούμενος ωστόσο πως στο εν λόγω σημείωμα γινόταν λόγος για ταραχές στην ελληνική πρωτεύουσα. Επιπλέον μίλησε για συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΛ.ΑΣ., φέρνοντας σε δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκραβίλι υποστήριξε πως δεν πρόκειται για κάποια ιδιαίτερη οδηγία, αλλά για «ταξιδιωτικές οδηγίες ρουτίνας» που αφορούν πόλεις σε όλα τα κράτη μέλη και σε τρίτες χώρες. Όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση της Αθήνας, εξήγησε, οι ευρωυπάλληλοι λαμβάνουν από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Επιτροπής, οδηγίες και συμβουλές.

Επιπρόσθετα, ο κ. Γκραβίλι διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε σημείωμα της Επιτροπής στο οποίο γινόταν λόγος για ταραχές στην Αθήνα διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της Επιτροπής με τις ταξιδιωτικές συμβουλές για την ελληνική πρωτεύουσα, είναι «νηφάλιο και προσεκτικά μελετημένο» και συντάχθηκε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και την Ελληνική Αστυνομία.

«Οι ταξιδιωτικές οδηγίες επικαιροποιούνται τακτικά, ανάλογα με την επιτόπια κατάσταση. Εν προκειμένω, οι οδηγίες δεν αφορούν την Ελλάδα, αλλά την Αθήνα», επεσήμανε για να σημειώσει ότι παρόμοιες συμβουλές εκδίδονται για πόλεις σε όλα τα κράτη-μέλη. Ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα ταξιδιωτικών οδηγιών που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς για τις Βρυξέλλες όταν αναμένονται μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή ταραχές.

Η οδηγία όπως δόθηκε αρχικά στη δημοσιότητα

Σύμφωνα με την οδηγία, η Ελλάδα είναι χώρα χωρίς ασφάλεια, με την Κομισιόν να συμβουλεύει τα στελέχη της να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις, να μην τραβούν την προσοχή, να μην στέκονται δίπλα σε παράθυρα, καθώς και να μην κρατάνε πάνω τους ορατά στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι είναι στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή άλλα έγγραφα της υπηρεσίας και να μην κάνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία με το όνομα τους. Εξάλλου, τους προτρέπει να αποφεύγουν να συζητάνε για το επάγγελμα τους σε δημόσιους χώρους και να επινοήσουν να μια «ταυτότητα» με έναν συνηθισμένο τρόπο ζωής για τους ανθρώπους που έρχονται καθημερινά σε επαφή όπως τους οδηγούς ταξί.

Πολιτικές αντιδράσεις

Η ταξιδιωτική οδηγία επέφερε την έντονη αντίδραση της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη. Η κ. Δαμανάκη, με επιστολή της, προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο οποίο εκφράζει την αντίθεσή της για την εν λόγω οδηγία, καθώς και τους λόγους και τις διαδικασίες έκδοσής της.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως «το κείμενο με τις "ταξιδιωτικές οδηγίες", πέραν του ότι είναι ταπεινωτικό και προσβλητικό για τους Έλληνες, δείχνει και μια "αποικιακή" νοοτροπία που δείχνουν απέναντί μας κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «θα έπρεπε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται ότι το φυτίλι της κοινωνικής έκρηξης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι κοντό».

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης, επιβεβαίωσε επί της ουσίας την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου, σημειώνοντας πως «η Κομισιόν και η ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται σε συνεργασία προκειμένου να ακολουθούνται αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια των στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ωστόσο, τον κ. Καρβούνη διέψευσε η Υπηρεσία εκπροσώπων Τύπου της Κομισιόν, η οποία χαρακτήρισε το email « σκουπίδια και ανοησίες γραμμένες σε άσχημα αγγλικά».

Εξηγήσεις για το θέμα ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.

Keywords
Τυχαία Θέματα