Διαψεύδουν τις εκλογές, αλλά «παίζουν» πολύ δυνατά-Όλα τα σενάρια

Μπορεί στο Μαξίμου να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν υφίσταται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά του κ. Τσίπρα είχε προηγηθεί μπαράζ δηλώσεων και υπαινικτικών τοποθετήσεων υπουργών και στελεχών που, όχι μόνο άφηναν εντελώς ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, αλλά επιβεβαίωναν στο ακέραιο και το τρέχον ρεπορτάζ.

Που, βεβαίως, δεν βγαίνει από την… κοιλιά ευφάνταστων δημοσιογράφων. Κάποιοι το τσιγκλάνε, το ταΐζουν και… “ανωνύμως” το

πουσάρουν!

Οι εκλογές και οι υποτιμήσεις, είναι γνωστόν ότι δεν προαναγγέλλονται. Εδώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, διέψευδε πέρσι το καλοκαίρι μετά βδελυγμίας και.. μέσα στην Βουλή, όταν ζητιάνευε την ψήφο της αντιπολίτευσης για να περάσει το μνημόνιο του, ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία θα δρομολογούσε εκλογές. Και όχι μόνο τις προκήρυξε, αλλά όπως παραδέχθηκε αργότερα, στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, τις είχε… προαποφασίσει! Και “απλώς” αποκοίμιζε την αντιπολίτευση…

Υπάρχουν όντως σκέψεις για εκλογικό αιφνιδιασμό από πλευράς κυβέρνησης. Ο Καμμένος, δεν αποκάλυψε και “επισημοποίησε” αυτά τα σενάρια από “αφέλεια” και για να δώσει την εντύπωση ότι… συναποφασίζει (!) με τον Τσίπρα. Ούτε ο Δραγασάκης (εκ των σοβαρών στην κυβέρνηση…) άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο με τις δηλώσεις του που αφήνουν ορθάνοιχτα όλα τα ενδεχόμενα. Από την μια , ρίχνουν νερό στο μύλο του υπό ανάπτυξη εκβιασμού προς την πολύ σκεπτική κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία , προκειμένου να αφήσει τις όποιες γκρίνιες και να υπερψηφίσει το επίμαχο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (όταν οριστικοποιηθεί και κατατεθεί…), κι” από την άλλη επιτρέπουν στην “ανώτατη κυβερνητική πηγή”, να παίζει τα παιχνίδια παραπλάνησης που θέλει.

Η κυβέρνηση, αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα έχει γίνει πολύ αρνητικό. Οι πιέσεις των ξένων για το ασφαλιστικό,τις μεταρρυθμίσεις και για το προσφυγικό, από την μια, και η διογκούμενη και γενικευόμενη αντίδραση σχεδόν όλων των κοινωνικών τάξεων από την άλλη, την υποχρεώνει να εξετάζει πολλά… εναλλακτικά “plans”!Η πιθανότητα αιφνιδιαστικής προσφυγής στις κάλπες, όχι μόνο έχει μελετηθεί σε μάκρος και βάθος από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχουν εκπονηθεί και συγκεκριμένα σχέδια και κινήσεις.

Εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιες εκλογές να μην είναι πρώτο κόμμα- είτε έχει κάνει την… κωλοτούμπα και έχει περάσει ένα αντιλαϊκό ασφαλιστικό-φορολογικό σύστημα, είτε το έχει παίξει “ηρωικά” και αρνηθεί να υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών-, αυτό που απασχολεί το… εκλογομαγειρείο σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου, είναι το πως θα αποκλεισθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές… χωρίς την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ!

Βασικό εργαλείο για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, είναι ο εκλογικός νόμος. Τον οποίον και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί ότι θα αλλάξει. Επί το αναλογικότερο και με πιθανότατη την μείωση του “μπόνους”, των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, οπότε ο σχηματισμός μονοκομματικής η ακόμη και δικομματικής (όπως σήμερα) κυβέρνησης, να είναι σχεδόν αδύνατος χωρίς την συμμετοχή… του δεύτερου κόμματος. Ν” αποκλεισθεί, δηλαδή, και το παραμικρό ενδεχόμενο να γίνει κυβέρνηση ΝΔ με άλλα μικρότερα κόμματα, με αποκλεισμό του ΣΥΡΙΖΑ!

Αυτό το σενάριο, της επί…το συμφερότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλαγής του εκλογικού νόμου, έχει μια θεσμική δυσκολία: το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο κάθε νέος εκλογικός νόμος, ισχύει από… τις μεθεπόμενες εκλογές-άρα ουδέν όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη περίπτωση ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως, μετά την ψήφισή του, επόμενες εκλογές, να έχει εγκριθεί από την Βουλή με πλειοψηφία των 2/3. Δηλαδή, 200 βουλευτών. Η σημερινή σύνθεση της Βουλής, καθιστά κάτι τέτοιο εξαιρετικά δύσκολο: Ο ΣΥΡΙΖΑ, διαθέτει σήμερα 144 έδρες (διεγράφη ο Παναγούλης), οι κυβερνητικοί εταίροι του ΑΝΕΛ 9 (διεγράφη ο Νικολόπουλος), σύνολο κυβερνητικής πλειοψηφίας, 153. Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός, απαιτούνται ακόμη 47 ψήφοι. Από που;

Ο Τσίπρας, αντιλαμβάνεται ότι η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και η κεντροδεξιά στροφή την οποία ευαγγελίζεται, απειλεί ευθέως με συρρίκνωση τα κόμματα του “μεσαίου” χώρου-αριστερόστροφα και δεξιόστροφα. Δηλαδή, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και Κόμμα Κεντρώων. Ήδη κινήσεις και διαφοροποιήσεις βουλευτών και πολιτευτών αυτού του χώρου, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ΝΔ.

Για να δελεάσει, λοιπόν, τα μικρά κόμματα αυτού του χώρου, να μην… φυλλοροΐσουν και ενταχθούν σε κάποιο μεγαλύτερο “κεντροδεξιό” σχήμα υπό την ΝΔ, αλλά να μείνουν ανεξάρτητα και… αυτονόμως αγωνιζόμενα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε η επισήμως ότι “εξετάζεται” το μπόνους των εδρών, 50 ή μικρότερο, να ισχύει και για συνασπισμό κομμάτων, που σήμερα αποκλείεται, (εξ ου και το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και… Λεβέντη), αλλά επιπροσθέτως να μοιράζεται… αναλογικά και σε όσα κόμματα θα δεσμεύονται προεκλογικά και θα συναινούν μετεκλογικά για κυβερνήσεις συνεργασίας!

Υπάρχουν πολύ αξιόπιστες πληροφορίες, ότι ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να κάνει και περαιτέρω παραχωρήσεις για ενίσχυση των “κεντρώων” κομμάτων όλων των αποχρώσεων, αν χρειαστεί, με επί το “αναλογικότερο” προβλέψεις του εκλογικού νόμου, που θ” αφορούν την πρώτη και δεύτερη κατανομή εδρών…

Το ζητούμενο, είναι ο χρόνος που θα ξεδιπλωθούν όλες αυτές οι μεθοδεύσεις, με δεδομένο ότι η “λύση” του ασφαλιστικού και η συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα για το προσφυγικό πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση. Και υπ” αυτό το πρίσμα όλα είναι ανοικτά: και η αναδίπλωση της κυβέρνηση από κόκκινες γραμμές” με ένα ασφαλιστικό στις προδιαγραφές των δανειστών (ώστε να υπάρξει χρόνος για να στηθεί το “κόλπο” με τον εκλογικό νόμο…), αλλά και η “ηρωική” άρνηση της να “συμβιβασθεί”, με αποτέλεσμα το… χάος και την επιστροφή της στην προσφιλή και ανέξοδη, για την ίδια, αντιπολίτευση!

Keywords
Τυχαία Θέματα