Διαστάσεις πανδημίας παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στη χώρα μας

Διαστάσεις «πανδημίας», παίρνει σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους ο καταρροϊκός πυρετός των προβάτων στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν σε συνδυασμό με την ευλογιά και την έλλειψη λήψης ουσιαστικών μέτρων από την πολιτεία ξεκληρίζονται ολόκληρα κοπάδια, καθώς θανατώνεται μεγάλος αριθμός ζώων και χάνονται ουσιαστικά περιουσίες.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ΑΠΕΜΠΕ, έντονα ανήσυχοι για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας δηλώνουν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων

(ΠΕΚ) Δημήτρης Καμπούρης και ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος. «Το πρόβλημα έχει διογκωθεί και εκτιμώ ότι πρέπει να τολμήσουμε τα εμβόλια», τόνισε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας: «Ζητάμε όχι μόνο αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο που χάνουμε, αλλά και για τη μειωμένη παραγωγή φέτος και το 2015».

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΚ εκτίμησε ότι δεν «θα υπάρξει θέμα με την εξαγωγική επίδοση της χώρας σε ό,τι αφορά τα ΠΟΠ τυριά», αφού, όπως εξήγησε, «η νόσος χτύπησε όλη την Ευρώπη». Υπέρ των εμβολιασμών των ζώων τάσσεται και ο πρόεδρος του ΣΕΚ, ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εξάπλωση της νόσου, υπογράμμισε ότι «θα αποτελέσει μεγάλο χτύπημα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ενδεχόμενη απειλή στα ΠΟΠ τυριά μας».

Σε 751 ανέρχονταν μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου οι εργαστηριακά επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού στη χώρα μας, στις οποίες και είναι εγκαταστημένα 141.672 πρόβατα και 19.754 αίγες. Η συνολική νοσηρότητα στα αιγοπρόβατα είναι της τάξης του 5,36% και η θνησιμότητα φθάνει στο 1,69%. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές της χώρας μας στη Διεύθυνση Υγείας Ζώων (τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα