Διάστημα άτομα με αναπηρία: Τον πρώτο «παραστροναύτη» αναζητά η ESA

Ήρθε φαίνεται η ώρα για τα άτομα με αναπηρία να κατακτήσουν και το διάστημα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι ξεκινά τη διαδικασία για την ανεύρεση νέων αστροναυτών και, μεταξύ αυτών, για πρώτη φορά αναζητά υποψήφιους με κάποια αναπηρία. Η ESA θα δεχτεί αιτήσεις από τον Μάρτιο έως τον Μάιο από υποψήφιους για τέσσερις έως έξι θέσεις αστροναυτών και, σε αυτό το πλαίσιο, επιθυμεί η διαδικασία να είναι όσο ανοικτή γίνεται, ώστε να συμπεριλάβει και ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Μάλιστα
ζήτησε από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή να τη συμβουλεύσει κατά τη διαδικασία επιλογής. «Για να το ξεκαθαρίσουμε, δεν ψάχνουμε ένα διαστημικό τουρίστα που συμβαίνει να έχει επίσης κάποια αναπηρία.

Το συγκεκριμένο άτομο θα κάνει μια κανονική διαστημική αποστολή, συμμετέχοντας σε όλες τις επιστημονικές και άλλες διαδικασίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», ανέφερε ο δρ Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντής του προγράμματος ρομποτικών και επανδρωμένων πτήσεων της ESA, σύμφωνα με το BBC. Η ESA ενθαρρύνει ανθρώπους με αναπηρία στα κάτω άκρα ή με περιορισμένη ανάπτυξη να υποβάλουν αίτηση. Στόχος της είναι οι «παραστροναύτες» να γίνουν πραγματικότητα κάποια στιγμή στο μέλλον, έστω κι αν αυτό πάρει κάποιο χρόνο. Παράλληλα, η ESA επιθυμεί να αυξήσει τον αριθμό των γυναικών στις τάξεις της. Μόνο μία γυναίκα -η Σαμάνθα Κριστοφορέτι- υπηρετεί σήμερα ως Ευρωπαία αστροναύτης. Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο (μάστερ) στις φυσικές επιστήμες, ιατρική, μηχανική, μαθηματικά ή επιστήμη των υπολογιστών ή να έχουν εμπειρία πιλότου. Πρέπει να μιλάνε καλά αγγλικά και να γνωρίζουν μια δεύτερη γλώσσα.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) (αγγλικά: European Space Agency‎, ESA; γαλλικά: Agence spatiale européenne‎, ASE) είναι ευρωπαϊκός οργανισμός με έδρα το Παρίσι. Δημιουργήθηκε στις 30 Μαΐου 1975 με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκών διαστημικών δραστηριοτήτων, ως αποτέλεσμα της κατανόησης ότι ήταν ασύμφορο να έχει η κάθε χώρα μέλος ένα ξεχωριστό διαστημικό πρόγραμμα και με απώτερο σκοπό να ανταγωνιστεί την τεχνολογική υπεροχή της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ στον συγκεκριμένο τομέα. Έχει 22 κράτη μέλη και 2.000 εργαζόμενους (2011). Αυτά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα άτομα προέρχονται από όλα τα κράτη μέλη και περιλαμβάνουν επιστήμονες, μηχανικούς, ειδικούς πληροφορικής και διοικητικό προσωπικό.

Δείτε ακόμη:Την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών και των μισθοφόρων από τη Λιβύη ζητάει ο ΟΗΕΣυμφωνία Pfizer – Κομισιόν για προμήθεια έξτρα εμβολίων στην ΕΕΟ Κιμ Γιονγκ Ουν βρήκε τη λύση: «Θα υποκλέψουμε την τεχνολογία των εμβολίων της Pfizer»
Keywords
Τυχαία Θέματα