Δίχασε ο «Αστακός» του Λάνθιμου

Η χθεσινή ήταν η μέρα του Γιώργου Λάνθιμου στις Κάννες καθώς έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ η νέα του ταινία με τίτλο «The Lobster». Η υποδοχή ήταν για ακόμη μια ταινία του Ελληνα σκηνοθέτη διχασμένη, καθώς ο «Guardian» -τα παραπάνω σχόλια γράφτηκαν στην ιστοσελίδα της εφημερίδας- τη βαθμολόγησε με τρία στα πέντε αστέρια, ενώ το περιοδικό «Variety» υπογράμμισε ότι η ταινία «είναι μια ερωτική ιστορία που διαθέτει αυθεντικότητα και πολλή τρυφερότητα. Σχεδόν κάθε πλάνο απαιτεί να το

θυμάσαι γιατί η εξήγηση και η επιβεβαίωσή του έρχονται αργότερα κάποια στιγμή στην ταινία. Πρόκειται για την πιο μπονουελική απόπειρα του Λάνθιμου», σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό. Αν και τα σχόλια του «Guardian» φανερώνουν την αμηχανία μπροστά στο έργο του Ελληνα σκηνοθέτη, η κριτική κλείνει υποστηρίζοντας ότι «αν και η κλιμάκωση απογοητεύει, εντούτοις υπάρχουν πολλές καταπληκτικές, παράξενες και αστείες σκηνές, που μόνο ο Λάνθιμος μπορεί να προσφέρει».

Μοναξιά και φόβος

Η αμηχανία για τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου και τα θέματα που θίγει φάνηκε και στη συνέντευξη Τύπου των συντελεστών χθες το πρωί στις Κάννες. Ιδιαίτερα ο Κόλιν Φάρελ έμοιαζε να μην είναι σε θέση να εξηγήσει και πολλά. «Το ότι έπαιξα στο «The Lobster» δεν σημαίνει ότι γνωρίζω κάτι περισσότερο για τα νοήματά του, αλλά θεωρώ ότι την ταινία την καθορίζει η αίσθηση βαθιάς μοναξιάς και φόβου που τη διατρέχουν, ο φόβος του ανθρώπου για τη μοναξιά του που μπορεί, αυτός ο ίδιος, να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης», τόνισε ο Ιρλανδός πρωταγωνιστής.

Από την πλευρά της, η Ρέιτσελ Γουίζ παρατήρησε ότι «ο καθένας ερμηνεύει την ταινία αλλιώς, κάποιος μου είπε ότι είναι μια σάτιρα για την αποστασιοποίηση στα προάστια. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια ρομαντική ταινία, με την παλιομοδίτικη έννοια, με κεφαλαίο Ρ στο Ρομαντισμό, για την επιδίωξη της συνύπαρξης και της ευτυχίας, που είναι πάντα δύσκολη κι ιδιαίτερα στο σύμπαν του Λάνθιμου».

Πρωτότυπο σενάριο

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί εκθείασαν αυτό το κινηματογραφικό σύμπαν του Ελληνα σκηνοθέτη, καθώς και το σενάριο το οποίο συνυπέγραψε με τον Ευθύμη Φιλίππου. «Το σενάριο ήταν μοναδικό, πρωτότυπο, με μια κινηματογραφική γλώσσα πολύ ιδιαίτερη, ένα αλλιώτικο σύμπαν. Μ” αρέσει αυτό που λέει για τις ανθρώπινες σχέσεις και τον παραλογισμό του δικού μας σύμπαντος, αλλά ταυτόχρονα είναι ρομαντικό και συγκινητικό. Ο νατουραλισμός του, και στον τρόπο που χρησιμοποιεί τους ηθοποιούς του ο Λάνθιμος, μου φέρνει στο μυαλό τον Μπρεσόν», σχολίασε η Λεά Σεντού, ενώ ο Τζον Σι Ράιλι επιβεβαίωσε την ετοιμότητά του να συμμετάσχει στην ταινία από την πρώτη στιγμή που του έγινε η πρόταση.

«Ημουν ήδη φαν του Γιώργου, το «The Lobster» το διάβασα αμέσως, το βρήκα πολύ υπονομευτικό κι αστείο, αλλά και πολύ ειλικρινές, με μια αίσθηση του παραλόγου που απολαμβάνω στο σινεμά», δήλωσε ο Αμερικανός ηθοποιός. «Αγάπησα πολύ το σενάριο, δεν είχα ιδέα πώς θα το κάνω, αφέθηκα στα χέρια του, με υπνώτισε. Ενιωθα μεθυσμένη, από την αγάπη και τη σκληρότητα, από μια ταινία που εκφράζει πολύ αληθινά πράγματα για τον πολιτισμό μας, που είναι ένας βάρβαρος κόσμος γεμάτος αγάπη», πρόσθεσε η Ρέιτσελ Γουίζ.

Σε αυτές τις τρεις πρώτες μέρες του μεγάλου Φεστιβάλ έχει ήδη ξεχωρίσει το «Tale of Tales» του Ματέο Γκαρόνε που είχε υπογράψει το 2008 το εξαιρετικό «Γόμορρα». Ο «Guardian» βαθμολόγησε την ταινία με πέντε στα πέντε αστέρια και τόνισε ότι πρόκειται για μια ταινία «τρελή, με υπέροχη φαντασία και οπτικά αριστουργηματική. Είναι ένα φιλμ που αντικατοπτρίζει τις Κάννες. Σε βυθίζει σε έναν εντελώς κατασκευασμένο κόσμο».

Το Φεστιβάλ των Καννών συνεχίζεται έως τις 24 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα