Δικαίωση για τον Γρηγόρη Δημητριάδη

“Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα” αναφέρει μεταξύ άλλων, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, σε δήλωσή του με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών. Το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα πως “δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ

(υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού”. Στη δήλωσή του, ο Γρηγόρης Δημητριάδης υποστηρίζει ότι ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη και μίλησε για κλίμα τοξικότητας.

Ολόκληρη η δήλωση Δημητριάδη:

“Πάντα σεβόμουν και σέβομαι το έργο της Δικαιοσύνης. Άλλωστε, αυτό ορκίστηκα να υπηρετώ και στην επαγγελματική μου διαδρομή. Τα τρία χρόνια και ένα μήνα που βρέθηκα στη θέση του Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις τα συμφέροντα της Πατρίδας και των πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή ανέλαβα άμεσα και με ειλικρίνεια την πολιτική ευθύνη, σεβόμενος τις δημοκρατικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Αλλά και για να προστατέψω την Πατρίδα, την Κυβέρνηση και την Παράταξη. Μέσα σε κλίμα τοξικότητας, διάλεξα τον δύσκολο δρόμο και σιώπησα, παρότι ουδέποτε υπήρξα εμπλεκόμενος. Η σημερινή απόφαση της Δικαιοσύνης θέτει οριστικό τέλος σε κάθε εικασία και λοιπά ευφάνταστα κατασκευάσματα.”

pic.twitter.com/PXsCRNA1IL

— GDimitriadis (@grigoris_d) July 30, 2024

Τρία βασικά συμπεράσματα

Η έρευνα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές η οποία κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και στη διάρκειά της εξετάστηκαν όλοι οι προταθέντες μάρτυρες, καταλήγει σε τρία βασικά σημεία. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση των βασικών στοιχείων του πορίσματος, τα οποία είναι:

1.Καμία σχέση δεν έχει το predator με τις κρατικές υπηρεσίες (ΕΥΠ, ΔΑΕΕΒ ΕΛΑΣ)

2. Απολύτως νόμιμες  ήταν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

3. Παραπέμπονται σε δίκη οι τέσσερις υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών. Η παραπομπή τους αφορά πλημμελήματα.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αναφέρει ότι από τη έρευνα που διενεργήθηκε  «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

Αντίθετα, προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις», στο στάδιο αυτό, για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων (σ.σ.: τεσσάρων) νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ., οι οποίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι εξετάστηκαν όλοι οι προταθέντες μάρτυρες, διοικητές υπηρεσιών, κρατικοί αξιωματούχοι και ελήφθησαν υπόψιν οι έρευνες που διενήργησαν τρεις ανεξάρτητες Αρχές: ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους. Οι ιδιώτες θα οδηγηθούν σε δίκη για να ελεγχθεί η βασιμότητα  ή όχι των κατηγοριών που τους αποδίδονται.

Κυβερνητικές πηγές: Η Δικαιοσύνη μίλησε

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν τα εξής , για την απόφαση του Αρείου Πάγου σχετικά την υπόθεση των παρακολουθήσεων: “Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι αναμένουμε τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί πάγια θέση της Κυβέρνησης. Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της. Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές αρχές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων όσοι είχαν σπεύσει να καταδικάσουν υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες πριν την κρίση της Δικαιοσύνης”.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ

“Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του, μετά το πόρισμα που βάζει στο αρχείο την υπόθεση. Υποστηρίζει ότι “η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του” και πως “η αρχειοθέτηση -και δη μέσω ενός απλού Δελτίου Τύπου της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου- συνιστά απόφαση υποβάθμισης και ευτελισμού του κύρους ενός θεσμού που αποτελεί τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει πως “προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Την ώρα που μόλις είχε αποκαλυφθεί πως ένας στους 3 από εκείνους που είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια ακριβώς άτομα”. “Κι αυτό θεωρήθηκε ως “απλή σύμπτωση”;”, σχολιάζει. Επιπλέον σημειώνει ότι τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος: “Κρίθηκε από τον ‘Αρειο Πάγο πως αρχηγοί κομμάτων, το μισό υπουργικό συμβούλιο, δημοσιογράφοι, αρχηγοί του στρατού κ.λπ. αποτελούσαν “εθνική απειλή”, άρα ορθώς παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ; Γιατί και με ποιο τρόπο; Πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσουν γιατί μια σειρά ονομάτων αποτελούσαν εθνική απειλή”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ακόμη ότι “η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία τελεί υπό ευρωπαϊκό δικαστικό και πολιτικό έλεγχο για αυτό το μείζον θέμα” και πως “τα πολιτικά κόμματα, οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουμε να δώσουμε μάχη για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών”. Σημειώνει δε ότι “το σκάνδαλο των υποκλοπών -σκάνδαλο Μητσοτάκη και Δημητριάδη- δεν θα μείνει και δεν πρέπει να παραμείνει στο αρχείο” και ότι “η δημοσιογραφική έρευνα θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση, θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν”. Υπογραμμίζει ότι “η λογοδοσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε καν μιας παράταξης”, αλλά “είναι ζήτημα Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί και νομικοί όλων των παρατάξεων το έθεσαν στο δημόσιο διάλογο απαιτώντας τη διαλεύκανσή του”. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει εν κατακλείδι πως “είναι πλέον φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη”.

Κασσελάκης: Η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά

“Σήμερα, με την απόφαση αρχειοθέτησης του σκανδάλου ΕΥΠ-Predator, η εμπιστοσύνη μου προς την ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί σοβαρά”, αναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι μιλά ως Έλληνας πολίτης και όχι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων. Γι’ αυτό μία από τις πρώτες προτάσεις που έχω θέσει προς τον ελληνικό λαό είναι η ριζική αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να απελευθερωθεί από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και την εξάρτηση από την εκάστοτε κυβέρνηση”, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προαναγγέλλοντας ότι θα ακολουθήσει επίσημη πολιτική δήλωση από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μαρινάκης: Στην Ελλάδα δεν λειτουργούν «παραϋπουργεία Δικαιοσύνης» όπως επί ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση – απάντηση στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σχολιάζει την απόφαση της δικαιοσύνης για την υπόθεση των υποκλοπών, έκανε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Η σημερινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είναι άκρως αποκαλυπτική για τρεις ξεχωριστούς λόγους», αναφέρει ο Παύλος Μαρινάκης και εξηγεί: «Πρώτον, για το πόσο υποκριτικά αντιλαμβάνεται τον ρόλο του. Ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παριστάνει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, αλλά, ως «απλός πολίτης» που κάνει τις διακοπές του στα σοκάκια της Μυκόνου, μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω.

Δεύτερον, για το ότι είναι γνήσιος συνεχιστής του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων από τη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα. Εκείνων που κυβέρνησαν υπονομεύοντας τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη. Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν «παραϋπουργεία Δικαιοσύνης» στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα κυνικά είχε παραδεχθεί ο πρώην Υπουργός Σταύρος Κοντονής. Οι δικαστές αποφασίζουν όπως εκείνοι κρίνουν, με βάση τον ανεξάρτητο ρόλο τους. Τρίτον, γιατί εκφράζει, με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο, το θράσος που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να απολογηθούν για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν «νύχτα», λίγο πριν φύγουν από την εξουσία και ο οποίος φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις, κουνάνε και το δάχτυλο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη

Η σημερινή ανάρτηση του κ. Κασσελάκη είναι άκρως αποκαλυπτική για τρεις ξεχωριστούς λόγους: Πρώτον, για το πόσο υποκριτικά αντιλαμβάνεται τον ρόλο του. Ως αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παριστάνει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας, αλλά, ως «απλός πολίτης» που κάνει τις διακοπές του στα σοκάκια της Μυκόνου, μπορεί να λέει και μια κουβέντα παραπάνω.

Δεύτερον, για το ότι είναι γνήσιος συνεχιστής του κόμματος των αμετάκλητα καταδικασμένων από τη Δικαιοσύνη για σοβαρά αδικήματα. Εκείνων που κυβέρνησαν υπονομεύοντας τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη.

Σήμερα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν «παραϋπουργεία Δικαιοσύνης» στο Μαξίμου, όπως επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα κυνικά είχε παραδεχθεί ο πρώην Υπουργός Σταύρος Κοντονής. Οι δικαστές αποφασίζουν όπως εκείνοι κρίνουν, με βάση τον ανεξάρτητο ρόλο τους. Τρίτον, γιατί εκφράζει, με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο, το θράσος που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να απολογηθούν για τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισαν «νύχτα», λίγο πριν φύγουν από την εξουσία και ο οποίος φαίνεται ότι εφαρμόζεται σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις, κουνάνε και το δάχτυλο.

Διαμαντοπούλου: Το ζήτημα αυτό αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη

Η υπόθεση των υποκλοπών “δεν μπορεί να κλείσει αν δεν αναζητηθεί πλήρως και σε βάθος όλη η αλήθεια”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Διαμαντοπούλου, υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, σε δήλωσή της για το πόρισμα του Αρείου Πάγου. Η κυρία Διαμαντοπούλου τονίζει ότι “το ΠΑΣΟΚ ως παράταξη έχει την υποχρέωση και θα το κάνει με κάθε τρόπο να κινηθεί προς την πλήρη αποκάλυψη της” υπόθεσης. Επισημαίνει ακόμη ότι “η υπόθεση των υποκλοπών από την κυβέρνηση έχει θέσει σοβαρά ζητήματα λειτουργίας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου στην χώρα μας” και ότι “το ζήτημα αυτό έχει αποκτήσει ευρωπαϊκή διάσταση και προκαλεί αμφισβήτηση σε ό,τι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας”. “Είναι πλέον φανερό ότι το ζήτημα αυτό αφορά κάθε δημοκρατικό πολίτη”, καταλήγει στη δήλωσή της η Άννα Διαμαντοπούλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δικαίωση, Γρηγόρη Δημητριάδη,dikaiosi, grigori dimitriadi