Δηλητηριώδη μανιτάρια: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους
Δηλητηριώδη μανιτάρια: Μετά και το περιστατικό, που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο, με τον μαθητή του 1ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας από το Βαρικό Φλώρινας, ο οποίος κατανάλωσε δηλητηριώδη μανιτάρια, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για νοσηλεία στο Μόναχο, όπου οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταμόσχευση ήπατος, είναι σημαντική η πληροφόρηση του κοινού για τα χαρακτηριστικά των δηλητηριωδών μανιταριών στην Ελλάδα. Τα δηλητηριώδη είδη μανιταριών
Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει συγγράψει έξι βιβλία για τα μανιτάρια και ετοιμάζει άλλα δύο. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι από αυτά τα 15 είδη, τα πλέον επικίνδυνα είναι δύο, τα οποία ευθύνονται για το 90% των θανατηφόρων περιστατικών στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη, όπου επίσης υπάρχουν). Πρόκειται για δύο αμανίτες, τον φαλλοειδή και τον εαρινό, τα οποία είναι ευμεγέθη και όμορφα μανιτάρια και γι’ αυτό τραβούν συχνά την προσοχή των ερασιτεχνών συλλεκτών. Τα υπόλοιπα 13 είδη είναι είτε πολύ μικρά σε μέγεθος είτε πολύ σπάνια, οπότε δεν είναι εξίσου σύνηθες να τα συλλέξει κάποιος. Ένα είδος εξίσου επικίνδυνο με τα δύο πρώτα, το οποίο όμως έχει παρατηρηθεί πάρα πολύ σπάνια στην Ελλάδα και μόνο στην περιοχή των συνόρων με τη Βουλγαρία, είναι ο αμανίτης ο δυσώδης.
Περίπου 200 περιστατικά δηλητηρίασης ετησίωςΚάθε χρόνο, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης, καταγράφονται στην Ελλάδα περίπου 200 περιστατικά ατόμων (καταναλωτών ή συλλεκτών), που προσέρχονται σε νοσοκομεία με την υποψία δηλητηρίασης από μανιτάρια, και συνήθως -αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις- έχουν όντως δηλητηριαστεί από αυτά. Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά είναι ασήμαντα ως προς τον κίνδυνο για την υγεία, αλλά κάθε τρία με πέντε χρόνια καταγράφεται και κάποια μοιραία εξέλιξη. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που παρότι δεν έχουν γνώσεις και εξοικείωση με τα μανιτάρια, τα συλλέγουν και τα καταναλώνουν, επειδή μπορεί να μοιάζουν με ακίνδυνα βρώσιμα, είναι περισσότεροι από ό,τι θα ανέμενε κάποιος.
Όπως παρατήρησε ο ειδικός, την καλύτερη απάντηση στο εύλογο ερώτημα σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να συλλέγει μανιτάρια κάποιος που δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για αυτά, τού την έχει δώσει ένας αστυνομικός της Τροχαίας: «Κι εγώ αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών και να παραβιάζουν τόσο συχνά τον κόκκινο σηματοδότη, αλλά δυστυχώς συμβαίνει και μάλιστα συχνά».
Τα τρία χαρακτηριστικά που μαρτυρούν… δηλητήριοΟ Κωνσταντινίδης απάντησε και στο αν υπάρχουν κάποια μορφολογικά χαρακτηριστικά, που αν συνυπάρχουν σε ένα μανιτάρι, αυξάνονται οι πιθανότητες να πρόκειται για δηλητηριώδες είδος. «Και οι τρεις αμανίτες έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: πρώτον, είναι ομπρελόμορφοι και αν αναστρέψουμε το “καπέλο” τους θα δούμε ελάσματα (ακτίνες) αντίστοιχα με αυτά που έχουν τα βρώσιμα μανιτάρια (πορτομπέλο, σαμπινιόν, πλευρώτοι), αλλά σε αυτή την περίπτωση τα ελάσματα είναι λευκά κι όχι σκουρόχρωμα. Δεύτερον, στο πάνω μέρος του “ποδιού” τους κρέμεται ένα μεμβρανώδες στοιχείο, σαν φουστίτσα, που το λέμε δαχτυλίδι και, τρίτον, η βάση τους δεν αναδύεται απευθείας από το έδαφος, αλλά μέσα από μια κυπελλόμορφη θήκη», εξήγησε, για να διευκρινίσει ότι η συνύπαρξη των τριών αυτών στοιχείων σε ένα είδος αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να είναι δηλητηριώδες, για αυτό και συνιστάται στους αρχάριους να μην το συλλέγουν.
Η μοιραία μπουκιά και τι πρέπει να κάνουν οι ερασιτέχνεςΑναφορικά με το αν αρκεί να αγγίξει κάποιος ένα δηλητηριώδες μανιτάρι για να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία του, ή πρέπει να το καταναλώσει, καθώς και σε ποια ποσότητα η κατανάλωσή του μπορεί να είναι μοιραία, η απάντηση ήταν: «Μόνο η είσοδος στο πεπτικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Αλλά αν μπει στο πεπτικό, αρκούν 50 γραμμάρια, εν ολίγοις μια μπουκιά δηλητηριώδους μανιταριού όταν είναι μαγειρεμένο». Ερωτηθείς τι συνιστάται στους αρχάριους μανιταροσυλλέκτες, ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας επισήμανε ότι η συνήθης σύσταση είναι να ασχολούνται αρχικά με μόλις ένα-δύο είδη, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στην περιοχή τους και γνωστά από γενιά σε γενιά, να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από αυτά, αλλά ταυτόχρονα να μάθουν «απ’ έξω και ανακατωτά» και όλα τα χαρακτηριστικά των επικίνδυνων μανιταριών, που μοιάζουν με αυτά τα είδη.
Όσο περιορίζεις τον αριθμό των μανιταριών που κυνηγάς, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος και όταν τα μάθεις καλά, μπορείς σταδιακά να προχωρήσεις και σε άλλα είδη», τόνισε ο ίδιος και εξήγησε ότι στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 6.000-7.000 είδη μεγαλόσχημων μανιταριών, με αποτέλεσμα η χώρα μας να θεωρείται από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη από αυτή την άποψη, μαζί με την Ιταλία.
Η Ελλάδα στο κλαμπ των πρωτοπόρων«Την τελευταία 20ετία έχει γίνει πολύ συστηματική δουλειά για την καταγραφή μανιταριών και την ενημέρωση, ενώ έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες ανάμεσα σε επαγγελματίες μυκητολόγους και ερασιτέχνες, αλλά και ανάμεσα σε τοπικούς φορείς και φορείς διαχείρισης πάρκων. Ως αποτέλεσμα, παρά την πολύ μεγάλη αύξηση των μανιταρόφιλων και των συλλεκτών, που πλέον αριθμούν πολλές χιλιάδες, τα ποσοστά των δηλητηριάσεων είναι πολύ χαμηλά, σε σχέση με άλλες χώρες, ακόμα και προηγμένες σε αυτό το πεδίο», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης. Και πρόσθεσε: «Από ουραγοί σε ό,τι αφορά το μανιτάρι, εξελιχθήκαμε την τελευταία δεκαετία σε πρωτοπόρους, δίπλα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία, στο επίπεδο τόσο του αριθμού των ανθρώπων που ασχολούνται με τα μανιτάρια, όσο και των επιστημονικών δημοσιεύσεων γύρω από αυτά και της επίδρασής τους στην κοινωνία».
Καταληκτικά, υπενθύμισε ότι από μόλις έναν πριν από περίπου χρόνια, οι σύλλογοι μανιταρόφιλων έχουν πλέον αυξηθεί σε δέκα, ενώ κάθε χρόνο γίνονται περίπου 50 εκδηλώσεις και δράσεις (σεμινάρια, φεστιβάλ, έκδοση χιλιάδων εκπαιδευτικών αφισών), στις οποίες συμμετέχουν πάρα πολλοί άνθρωποι. «Στις εκδηλώσεις σερβίρονται χιλιάδες μερίδες μαγειρεμένων μανιταριών, κάποτε 40 ή 50 είδη ταυτόχρονα, αλλά η γνώση είναι δύναμη και δεν έχει ποτέ υπάρξει περιστατικό δηλητηρίασης», ήταν το μήνυμά του.
Δείτε ακόμηΒρέθηκε μαμούθ ηλικίας 10.000 ετών σε λίμνη της ΣιβηρίαςΗλίαση: Τι πρέπει να γνωρίζουμε – Οι πρώτες βοήθειεςΜικρά μυστικά καλοκαιρινής διατροφής- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάσκα σε καφετέριες: Τι ισχύει σήμερα με τα νέα μέτρα
- Προσοχή! Αν δείτε αυτό το φυτό μην το ακουμπήσετε - Κινδυνεύει η ζωή σας
- Βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του
- Αναδρομικά: Τα χάνουν 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι
- Λασκαράκη-Σουλτάτος: Θα εκπλαγείς από το θεϊκό σπίτι τους στην Κρήτη
- Ολλανδία: Κατακραυγή για το περιοδικό που χαρακτήρισε «plus size» κόρη της βασίλισσας Μάξιμα
- Βάλτε τέλος στη στυτική δυσλειτουργία
- Σχολεία: Πιθανόν να αρχίσει η σχολική χρονιά με εκ περιτροπής διδασκαλία – Τέλη Αυγούστου οι τελικές αποφάσεις
- Θηριώδης η ύφεση της Γερμανίας!
- Κεραμέως στον ΣΚΑΪ: Αυτά είναι τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Attiki Press
- Ερντογάν Αιγαίο: Συνεχίζει τις απειλές ο Τούρκος Πρόεδρος
- Μητσοτάκης Μάτι: Επίσκεψη στην περιοχή της τραγωδίας
- Δηλητηριώδη μανιτάρια: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους
- Αιγαίο – Τουρκία: Ως «ξιφομάχο» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν, γερμανικό δημοσίευμα
- Πάμε Στοίχημα: Το Σάββατο διεκδικούν το τρόπαιο στο Wembley η Άρσεναλ και η Τσέλσι
- Οικονομία 2020: Νέο πεδίο μετά τα ελληνοτουρκικά
- Ρεμπράντ πίνακας: Τιμή ρεκόρ στα χρονικά
- Φωτιά τώρα Φυλή: Πυρκαγιά κοντά στο γήπεδο του Θρασύβουλου
- Τελευταία Νέα Attiki Press
- Δηλητηριώδη μανιτάρια: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους
- Φωτιά τώρα Φυλή: Πυρκαγιά κοντά στο γήπεδο του Θρασύβουλου
- Ερντογάν Αιγαίο: Συνεχίζει τις απειλές ο Τούρκος Πρόεδρος
- Ρεμπράντ πίνακας: Τιμή ρεκόρ στα χρονικά
- Μητσοτάκης Μάτι: Επίσκεψη στην περιοχή της τραγωδίας
- Πάμε Στοίχημα: Το Σάββατο διεκδικούν το τρόπαιο στο Wembley η Άρσεναλ και η Τσέλσι
- Οικονομία 2020: Νέο πεδίο μετά τα ελληνοτουρκικά
- Αιγαίο – Τουρκία: Ως «ξιφομάχο» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν, γερμανικό δημοσίευμα
- Στόουνχεντζ: Το μνημείο αποκαλύπτει τα μυστικά του
- Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Σύρος: Αφιέρωμα στον Μπετόβεν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κικίλιας μάσκα: «Είναι θέμα φιλότιμου και ατομικής προσπάθειας»
- Δήλωση Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια (on camera)
- ΠΙΣ: Κινητοποιήσεις για το clawback από Σεπτέμβρη
- Στην ΑΡΡΕΝΑ της Ζωής – 29.7.20
- Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο
- Ξεγέλα τον εγκέφαλο όταν σε τσιμπήσει κουνούπι
- Σ. Ιωάννου: Ο ΠτΔ ζητά συνεχώς διεθνείς πιέσεις προς Τουρκία για Αμμόχωστο
- Ο Μανωλάς προπονήθηκε και παίζει με την Μπαρτσελόνα
- «Αναπόφευκτος συνωστισμός», μειωμένα δρομολόγια αλλά και... πρόστιμα για αυξημένη πληρότητα
- Γιατί κάποιες τρίχες στο σώμα σου μεγαλώνουν απίστευτα γρήγορα;