Δήμος Αθηναίων: Μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ασκληπιείων

Με κάθε επισημότητα, ο Δήμος Αθηναίων έγινε μέλος του «Διεθνούς Δικτύου Ασκληπιείων – Οι δρόμοι της Ίασης», σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αθηνών. Τα Τρίκαλα, η Επίδαυρος και η Κως παρέλαβαν από την αρχαιότητα τους πιο εμβληματικούς τόπους λατρείας του Ασκληπιού, οι οποίοι εκπροσωπούν όλες τις πλευρές της πλούσιας ιατρικής γνώσης και εμπειρίας

που μας κληροδότησε η αρχαιότητα. Μετά από τις απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2018 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, των Δήμων Τρικκαίων, Επιδαύρου και Κω, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω, για τη σύσταση και λειτουργία Διεθνούς Δικτύου Πόλεων στην περιοχή των οποίων ευρίσκονται αρχαία Ασκληπιεία και Επιστημονικών Φορέων με συγγενή ενδιαφέροντα.

Θέλησαν παράλληλα με τις ενέργειες του καθενός να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου συνεργασίας πόλεων με αρχαία Ασκληπιεία σε όλο το εύρος του αρχαίου κόσμου για την ανάδειξη και ενεργοποίηση όλης της μνημειακής και γνωσιακής παράδοσης του Ασκληπιού.

Οι κύριοι σκοποί του Δικτύου

Οι κύριοι σκοποί του Δικτύου, όπως αναφέρονται στο Μνημόνιο, είναι η προώθηση και προβολή των ιστορικών, αρχαιολογικών και ιατρικών ερευνών που αφορούν στην κληρονομιά των αρχαίων Ασκληπιείων στον Ελληνικό και τον διεθνή χώρο, η συνεργασία των μελών του δικτύου στον πολιτιστικό, τον ιατρικό, τον κοινωνικό, τον τουριστικό, και τον οικονομικό τομέα μέσω της διακίνησης ανθρώπινου δυναμικού και επιστημονικών συναντήσεων, η θέσπιση φοιτητικών διαγωνισμών και ακαδημαϊκών βραβείων, η αξιοποίηση προγραμμάτων και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στον ευρωπαϊκό κυρίως χώρο και, ακόμα, η συμβολή στην αξιοποίηση του συνόλου της πολιτισμικής κληρονομιάς των Λαών της Ευρώπης και της Μεσογείου, στην κατεύθυνση της διασφάλισης του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ανάπτυξης δεσμών φιλίας, συνεργασίας, σεβασμού και αποδοχής της διαφορετικότητας.

Η διοίκηση του Δικτύου ασκείται από τη Γενική Συνέλευση των μελών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου και την Προεδρία η οποία αναλαμβάνεται εκ περιτροπής κατ’ έτος από τους ιδρυτικούς Δήμους. Τα μέλη του Δικτύου είναι ισότιμα ως προς την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων. Παράλληλα τα ιδρυτικά μέλη ξεκίνησαν τη διαδικασία διεύρυνσης του Δικτύου στην Ελλάδα και, με τη βοήθεια πάντα του Υπουργείου Εξωτερικών, σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Ως πρώτο βήμα επιλέχθηκαν ο Δήμος της Αθήνας, με το ιδιαίτερα σημαντικό Ασκληπιείο στη νότιας κλιτύ της Ακρόπολης, ο Δήμος της Πάφου με το επίσης σημαντικό ασκληπιείο του και τους τάφους των αρχαίων γιατρών στην περιοχή του, ο Δήμος της Ρώμης με το παραδοσιακό νοσοκομείο πάνω στα λείψανα του αρχαίου Ασκληπιείου στο νησί του Τίβερη και ο Δήμος και το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας όπου άκμασε αρχαία ιατρική σχολή στην οποία ανάγει την ιστορία της η ιατρική σχολή του εκεί πανεπιστημίου.

Καθυστέρησε λόγω πανδημίας

Δυστυχώς η πανδημία ανέκοψε αυτή την δραστηριότητα, η οποία τώρα, το 2022 ξεκίνησε ξανά με πρώτο πολύτιμο καρπό την είσοδο του Δήμου Αθηναίων στο Δίκτυο. Προ λίγων μόλις ημερών ο Δήμος της Πάφου, πρώτος από το εξωτερικό, ανακοίνωσε και αυτός την ένταξή του στο Δίκτυο. «Ως προεδρεύων του δικτύου αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις εξελίξεις αυτές, καθώς άμεσα όλη μας η προσπάθεια δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά», δήλωσε ο Δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί ήδη το «Σχέδιο Ασκληπιός», με την ίδρυση Ψηφιακού Ασκληπιείου και Μουσείου στο χωριό Πρίνος, στους πρόποδες του Κόζιακα. Με τον τρόπο αυτόν αξιοποιούνται και αναδεικνύονται η επιστημονική γνώση και η ευρύτερη περιοχή του όρους, από όπου ο πρώτος γιατρός της ανθρωπότητας – σύμφωνα με την παράδοση – συνέλεγε τα φαρμακευτικά του φυτά και βότανα.

Keywords
Τυχαία Θέματα