Δήμος Διονύσου: Απολογισμός Καλαφατέλη

Σε συνοπτικό απολογισμό των συνεπειών από τη μεγάλη πυρκαγιά που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουλίου στις περιοχές Σταμάτας, Ροδόπολης και Διονύσου προέβη ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 3 Αυγούστου. Ο κ. Καλαφατέλης ανέφερε τα εξής:

«Αναφορικά με τη δασική πυρκαγιά που έλαβε χώρα στο Δήμο μας την Τρίτη 27/7/2021 θα ήθελα να απαριθμήσω μερικά στοιχεία:

– Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:39 π.μ. σε δασική έκταση δίπλα στο Κοιμητήριο της Σταμάτας, ενώ επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω και των ανέμων. Από την αρχή η προτεραιότητα

όλων μας ήταν να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής και γι’αυτό αποφασίστηκε χωρίς καθυστέρηση η εκκένωση περιοχών που κρίθηκε ότι κινδύνευαν περισσότερο. Παράλληλα ζητήσαμε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112. Να ενημερώσω ότι υπήρξε αναφορά για ελαφρύ τραυματισμό πέντε (5) πολιτών, από αναθυμιάσεις και μία πτώση. Δυστυχώς δεν αποφύγαμε κάποιες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές μία (1) κατοικία και μία (1) αγροικία κάηκαν ολοσχερώς, σε έξι (6) κατοικίες κάηκε η κεραμοσκεπή, ενώ καταστράφηκαν ακόμα ένα (1) container, ένα (1) γκαράζ ΙΧ,  μία (1) τέντα και Φωτοβολταΐκές εγκαταστάσεις. Επίσης κάηκαν ολοσχερώς έξι (6) οχήματα, σε ένα (1) αναφέρθηκαν υλικές ζημιές ενώ κάηκε ένα (1) δίκυκλο. Τέλος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία κάηκε συνολικά έκταση 700 στρεμμάτων.

– Αναφορικά με τα πραγματικά αίτια της πυρκαγιάς διενεργείται έρευνα από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επισήμως αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο, πέρα από όσα έχουν δημοσιοποιηθεί αναφορικά με τη σύλληψη ενός μελισσοκόμου.

– Θέλω για ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους όσους βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, οι οποίοι ήταν πάρα πολλοί. Πρώτα απ’όλα τους ήρωες εθελοντές των κλιμακίων του Δήμου μας καθώς και τους άλλους φορείς, συλλόγους και ιδιώτες που συνέδραμαν (από τις Αφίδνες, το Πολυδένδρι, το Βύρωνα, την Κηφισιά, τον Ωρωπό, το Ηράκλειο, την Ομάδα Εφέδρων «Οδεύω», τα Λατομεία Διονύσου αλλά και όλους τους υπόλοιπους εθελοντές, εταιρίες και φορείς που στήριξαν το έργο των υπηρεσιών του Δήμου με διάφορους τρόπους. Κάποιοι διένειμαν εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα σε Πυροσβέστες και κατοίκους, άλλοι διέσωσαν ζώα απομακρύνοντάς τα από το σημείο της φωτιάς, ενώ κάποιοι άλλοι παρείχαν αναγκαίο εξοπλισμό). Επίσης οφείλω να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συμμετείχε με 110 οχήματα, 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Αστυνομίας που συμμετείχε με 18 ομάδες της ομάδας ΔΙΑΣ και 12 περιπολικά, του ΕΚΑΒ που διέθεσε 4 ασθενοφόρα, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που εγκατέστησε Σταθμό Πρώτων Βοηθειών στη Δ.Κ.Ροδόπολης την ώρα της κρίσης, του Δήμου Διονύσου και των εθελοντικών κλιμακίων με συνολική δύναμη 28 οχημάτων, των υπόλοιπων Δήμων που βοήθησαν, του ΣΠΑΠ, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιο Πέτσα, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και το Γενικό Γραμματέα ΓΓΠΠ Βασίλη Παπαγεωργίου με τους οποίους είχα συνεχή επικοινωνία από το πρώτο πεντάλεπτο που ξέσπασε η φωτιά, την Περιφέρεια Αττικής που διέθεσε 21 υδροφόρα οχήματα, ένα (1) ένα ερπυστριοφόρο γαιοπροωθητήρα τύπου D-8, ένα (1) λαστιχοφόρο φορτωτή, ένα (1) ερπυστριοφόρο φορτωτή και τρία (3) φορτηγά, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τους Αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών και Ανατολικής Αττικής, τους Βουλευτές, Περιφερειακούς Συμβούλους και τα στελέχη όλων των κομμάτων που ενδιαφέρθηκαν. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ο οποίος επισκέφθηκε το Δήμο μας και εξήγγειλε την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων.

– Αναφορικά με την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, οι υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου (Κοινωνικές Υπηρεσίες, Πολιτική Προστασία, Περιβάλλον κλπ) μερίμνησαν με κάθε μέσο και τρόπο ώστε να παρασχεθεί βοήθεια στους πληγέντες. Στο πλαίσιο αυτό με την καθοριστική βοήθεια της Εντεταλμένης Συμβούλου Γ.Κριεμάδη φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο οικογένειες που δεν μπορούσαν να μείνουν στα σπίτια τους, ενώ υπήρξε άμεσα και αποστολή συνεργείων του Δήμου σε πληγείσες κατοικίες για να βοηθήσουν τους κατοίκους στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών. Παράλληλα, όλες οι αναφορές ζημιών έχουν ήδη συλλεγεί και αποσταλεί από το Δήμο προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία για την επίσημη καταγραφή στο πλαίσιο της διαδικασίας αποζημιώσεων. Για οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Να ενημερώσω ακόμη ότι ο Δήμος Διονύσου λόγω της συγκεκριμένης πυρκαγιάς έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 27/1/2022.

– Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα υπάρξει πρόταση της Διοίκησης για την διαγραφή των χρεώσεων ύδρευσης για τα επόμενα τρία (3) τετράμηνα σε νοικοκυριά που τα σπίτια τους έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

– Η πρόσφατη φωτιά στο Δήμο Διονύσου είχε σχετικά περιορισμένες οι ζημιές, λόγω της άμεσης επέμβασης όλων των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης και των εκτεταμένων καθαρισμών χιλιάδων στρεμμάτων που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Δρυάδες» τόσο από την Πολιτική Προστασία όσο και από το Δήμο Διονύσου με τη στενή εποπτεία τόσο του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μανώλη Κόκκαλη όσο κι εμένα προσωπικά.

– Έχω δώσει εντολή να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα οι προληπτικοί καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων και οικοπέδων που κρίνονται επικίνδυνα για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση το έργο των καθαρισμών και αποψιλώσεων, παρά τα άκρως απογοητευτικά κρούσματα ψευδών καταγγελιών, από κάποιους λίγους, ευτυχώς, οι οποίοι προφανώς δε συμμερίζονται την προσπάθειά του Δήμου. Τέτοιες ενέργειες όμως μας χαλυβδώνουν και ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Η Διοίκηση με επιμονή και σκληρή δουλειά, ενισχύει σταδιακά την ασπίδα προστασίας του Δήμου μας απέναντι στον κίνδυνο πυρκαγιών, που είναι ακόμη πιο μεγάλος λόγω της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής. Το στοίχημα για αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας του τόπου μας είναι μια συνεχής προσπάθεια που απαιτεί σοβαρότητα και συνεργασία όλων των δυνάμεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα