Δήμος Διονύσου: Διαδικτυακή διάλεξη-συζήτηση

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021 στις 18:30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η Διαδικτυακή Διάλεξη Ιστορίας Επετειακού Έτους 1821-2021, από τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Δρα Παναγιώτη Φάκλαρη, με θέμα: «Οπλαρχηγοί, δεσπότες, πρόκριτοι και αγωνιστές στα Βέρβενα Αρκαδίας το 1821». Διάλεξη, με ταυτόχρονη παρουσίαση και κατόπιν ερωτήσεις – συζήτηση.

Στα Βέρβενα Αρκαδίας συνέβησαν διάφορα γεγονότα που σημάδεψαν την Επανάσταση του 1821. Ίδρυση του πρώτου οργανωμένου στρατοπέδου της Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, η δεύτερη νικηφόρος μάχη της Επανάστασης στις 18 Μαΐου

1821, Υποδοχή του Δ. Υψηλάντη στην επαναστατημένη Ελλάδα και λαϊκή εξέγερση κατά των κοτσαμπάσηδων τον Ιούνιο του 1821, Γενικό στρατόπεδο του Κολοκοτρώνη το 1825 εναντίον του Ιμπραήμ, στρατόπεδο το καλοκαίρι του 1826 και συμμετοχή του στρατοπέδου σε μάχες με τους Τούρκους. Τα Βέρβενα είναι ορεινό χωριό της Κυνουρίας στο Νομό Αρκαδίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι χτισμένα στις βόρειες πλαγιές του όρους Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.160 μέτρων, αποτελώντας τον ορεινότερο οικισμό του.

Παναγιώτης Φάκλαρης

Ο Παναγιώτης Β. Φάκλαρης, είναι Έλληνας αρχαιολόγος, Καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ανασκαφέας της ακρόπολης των τειχών και μέρους της Μεγάλης Τούμπας της Βεργίνας. Αποφοίτησε από το Α.Π.Θ. και εκπόνησε την Διδ. διατρ. στο Α.Π.Θ.με θέμα: ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ, (έλαβε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών). Από το 1978 ως το 1992 υπήρξε βοηθός και άμεσα συνεργάτης του διάσημου αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου. Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 1986, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας από το 1977, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), μέλος της Ιστορικής και Επιγραφικής Εταιρείας Μελετών, της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και ιδρυτικό μέλος της Αρκαδικής Ακαδημίας. Το 1993 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο του «Αρχαία Κυνουρία. Ανθρώπινη δραστηριότητα και περιβάλλον».

Από το 1985, ο Παναγιώτης Φάκλαρης έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο θέματα της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και διετέλεσε επίσης διευθυντής διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων του ιδίου Πανεπιστημίου. Τα μαθήματά του συνδυάζουν τη διδασκαλία στο αμφιθέατρο με τις πολυάριθμες επιτόπιες επισκέψεις και ασκήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Επί σειρά ετών επίσης, διδάσκει το αντικείμενό του και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ έχει διδάξει και στη Σχολή Ξεναγών Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε Διεθνή Συνέδρια. Έχει πραγματοποιήσει Ανασκαφές στη Θεσ/νίκη, το Δερβένι Θεσ/νίκης, το ιερό του Άμμωνος Διός στη Χαλκιδική, στο ιερό του Επικουρίου Απόλλωνος στις Βάσσες, στο Άστρος, στην Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στη Λουκού Κυνουρίας, στη Βεργίνα από το 1978 έως σήμερα. Έκανε μετεκπαίδευση στο Cambrige to 1990-91, 1995 και 2005. Ασχολείται κυρίως με θέματα που αφορούν την τοπογραφία, τα αρχαία όπλα και τον ιδιωτικό βίο των αρχαίων Ελλήνων.

Σύνδεση

Υπεύθυνη από πλευράς του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΕΜΠΝΕΥΣΙΣ» είναι η Πρόεδρος κα. Άννα Γρώππα-Στασινοπούλου, ενώ διαχειρίστρια του ZOOMMeeting, για την διαδικτυακή μετάδοση του σεμιναρίου, είναι η κα. Αναστασία Στασινοπούλου. Θα γίνει προσπάθεια ώστε η Διάλεξη να μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση (live streaming). Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν ζωντανά το σεμινάριο, μπορούν να συνδεθούν με το πρόγραμμα ZOOM επιλέγοντας τον ακόλουθο σύνδεσμο, πατώντας JOINMEETING:

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/2200172209?pwd=cHZEdWZtVnFJZGdyb0RqdzNKaCtJdz09

Meeting ID: 220 017 2209

Passcode: istoria

Παρακαλούνται, ακόμη, όλοι οι συμμετέχοντες να γράφουν το ονοματεπώνυμό τους κατά την είσοδο στην εφαρμογή στο πεδίο NAME.

Keywords
Τυχαία Θέματα