Δημόσιο: Νυν υπέρ πάντων η αξιολόγηση…

-Τη στιγμή που η τρόικα ζητάει μετ’ επιτάσεως 15.000 απολύσεις μέσα στο 2ο εξάμηνο του 2012, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προωθεί την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων, μια διαδικασία που θα ξεκινήσει άτυπα από τον Ιούνιο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θεσμοθετείται η πρωτοφανής -για τα ελληνικά δεδομένα- αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, παρουσίασε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. Με βάση τα όσα υποστηρίζει

το υπουργείο, το νέο σύστημα αξιολόγησης θα ισχύσει από το 2013, με τις πρώτες κρίσεις να αναμένονται το 2014, αν και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι τον Ιούνιο, να… τεστάρουν τις γνώσεις τους. Σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Ρέππα υπάρχουν ορισμένες πρωτοτυπίες για τη Δημόσια Διοίκηση.

Τα κυριότερα σημεία του ΠΔ για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

Αρχικά, ο κάθε υπάλληλος θα κληθεί να υπογράψει από τοn Νοέμβριο του 2012 ένα «συμβόλαιο απόδοσης», στο οποίο θα καθορίζονται οι προσωπικοί του στόχοι, αλλά και της υπηρεσίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οι δείκτες μέτρησης βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί». Παράλληλα, θα γίνεται τριμηνιαίος έλεγχος σε υπηρεσίες και σε άτομα για την πορεία υλοποίησης των στόχων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, πως ο εκάστοτε υπάλληλος δε θα αξιολογείται από τον προϊστάμενό του, αλλά από προϊστάμενο μεγαλύτερης βαθμίδας. Για να είναι αμερόληπτη η διαδικασία θα συσταθούν τα επταμελή Συμβούλια Εποπτείας Αξιολόγησης, ενώ ο υπάλληλος θα έχει δικαίωμα ένστασης στην τελική αξιολόγηση, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο Εποπτείας, που αναμένεται να λειτουργήσει.

Ρέππας: «Ναι στην αξιολόγηση, όχι σε απολύσεις»

Όπως τόνισε σχετικά ο κ. Ρέππας, «το Δημόσιο υπάρχει και λειτουργεί όχι για τον υπάλληλο, αλλά για τον πολίτη και είναι προς το συμφέρον του υπαλλήλου να αξιολογείται και να ξεχωρίζει», για να συμπληρώσει πως «η αξιολόγηση θα γίνεται με κριτήρια και υποκριτήρια, που θα καθορίζονται με βάση τον χαρακτήρα της κάθε υπηρεσίας». Ο κ. Ρέππας τάσσεται αναφανδόν υπέρ της αξιολόγησης, μέσω της οποίας το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αισιοδοξεί πως θα πιάσει αρχικά τον στόχο της μείωσης προσωπικού κατά 15.000 για το 2012 και μετέπειτα τη μείωση κατά 150.000 μέχρι το τέλος 2015. «Μέσα στο 2012 λογικά θα πρέπει, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών, να έχουμε, εκτός των συνταξιοδοτήσεων ή της μείωσης των νέων προσλήψεων, κι αποχωρήσεις υπαλλήλων, που θα προέλθουν κυρίως μέσα από την αναδιάρθρωση, κατάργηση ή συγχώνευση των φορέων. Μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτό τον στόχο των 15.000. Γι’ αυτό ακριβώς για να μην πάμε με ένα τρόπο οριζόντιο, με κριτήρια

Keywords
Τυχαία Θέματα