Δημοσκόπηση Metron Analysis 2019: Μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Δημοσκόπηση Metron Analysis 2019: Διαφορά 16,3 μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της «Metron Analysis» για «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής».  Συγκεκριμένα, στην πρόθεση

ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 37,6% (ελαφρώς μειωμένο από το 38,5% του Οκτωβρίου), με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση με 21,3%, διαφορά 16,3% μονάδων. Την τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής με 6,2, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,8%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το Μέρα25 3,8%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσον αφορά τα ποσοστά δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, πρώτος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης (64%), στη δεύτερη θέση είναι η Φώφη Γεννηματά (39%) και τρίτος εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας (38%). Το 64% των πολιτών θεωρεί επιτυχημένο τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Τσίπρας συγκεντρώνει 25% θετικών γνωμών ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καταλληλότερος πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 45%, έναντι του 16% που επέλεξε τον κ. Τσίπρα.

Στη δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν και για το προσφυγικό, που φάνηκε να τους προβληματίζει περισσότερο από ότι η οικονομία και η ανεργία.

Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: Συντριπτική αποδοχή σε πανεπιστημιακό άσυλο- αντικαπνιστικό

Σε προηγούμενη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την Pulse, καταγράφηκε συντριπτική αποδοχή στην κοινή γνώμη, με απήχηση και στους εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ, τα κυβερνητικά μέτρα για το πανεπιστημιακό άσυλο και για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Η κοινωνία δεν φαίνεται να δέχεται κανένα «άσυλο» στην ανομία και την παραβατικότητα, με πάνω από 6 στους 10 πολίτες (συνολικά το 66%) να τάσσονται υπέρ του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ είναι  χαρακτηριστικό ότι και 4 στους 10 (40% συνολικά) ψηφοφόροι της μείζονος αντιπολίτευσης να συμφωνούν με το μέτρο. «Ναι» στη θεσμοθέτηση κάρτας εισόδου στα πανεπιστήμια λένε 7 στους δέκα πολίτες (το 71% συνολικά), ενώ υπέρ του μέτρου τάσσονται και 5 στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (51% συνολικά).

Παράλληλα, πάνω από τους 7 στους δέκα πολίτες (75%) δηλώνουν σύμφωνοι με τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του.

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται στο 14% συγκριτικά με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση της PULSE, καθώς το κυβερνών κόμμα υποχωρεί στο 38% από 38,5% αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 24% από το 25%.

Στο 14% διευρύνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται στις 14 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση, με τη ΝΔ να υποχωρεί στο 38% από 38,5% αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί στο 24% από το 25%. Το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερό στο 6%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5,5% (από 5%), η Ελληνική Λύση 4% (από 3,5%), και το ΜέΡΑ 25 3,5% (από 4%). Περαιτέρω πτώση καταγράφει η Χρυσή Αυγή με 1% (έναντι 1,5%), το 1% φθάνει η Δημιουργία Ξανά, άλλο κόμμα (Ένωση Κεντρώων, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ, ΛΑΕ, Οικολόγοι – Πράσινοι) δηλώνει το 4% των ερωτώμενων (από 4,5%), 4%  δηλώνουν λευκό, άκυρο αποχή (από 2,5%), ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι/ δεν απαντώ (έναντι 9,5% στην προηγούμενη δημοσκόπηση).

53% διαφορά στην παράσταση νίκης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης η «ψαλίδα» διευρύνεται ελαφρώς κατά μια ποσοστιαία μονάδα συγκριτικά με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση, ανερχόμενη στο 53%. Το 70% των ερωτώμενων πιστεύει ότι θα κερδίσει η ΝΔ στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν (σταθερό συγκριτικά με την προηγούμενη έρευνα), ενώ το 17% εκτιμούν ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 18% της προηγούμενης έρευνας). Το 45% των ερωτώμενων θεωρεί ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το 26% ο Αλέξης Τσίπρας, με τα ποσοστά να παραμένουν τα ίδια συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Το 23% εκτιμά κανείς από τους δυο (έναντι 24% στην προηγούμενη έρευνα), ενώ 6% δηλώνει δεν ξέρω / δεν απαντώ (5% συγκριτικά με την προηγούμενη).

«Σε σωστή κατεύθυνση τα πράγματα» δηλώνει το 63%

Το 63% συνολικά πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες πηγαίνουν σε σωστή κατεύθυνση, με το 28% να εκτιμά ότι πηγαίνουν σίγουρα σε σωστή, ενώ το 35% ότι πηγαίνουν μάλλον σε σωστή. Το 31% συνολικά πιστεύει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, με το 16% να εκτιμούν μάλλον σε λάθος και το 15% σίγουρα σε λάθος. Δεν ξέρω δεν απαντώ δηλώνει το 6%.

«Μέτρια οικονομική κατάσταση» για το 48%

Άνετη (13%) έως πολύ άνετη (1%) χαρακτηρίζει την προσωπική οικονομική του κατάσταση το 14% των ερωτώμενων (σταθερό ποσοστό συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση), 48% χαρακτηρίζει την προσωπική του κατάσταση μέτρια (έναντι 46% στην προηγούμενη έρευνα), και το 33% συνολικά δύσκολη (24% έναντι 27% στην προηγούμενη δημοσκόπηση) έως πολύ δύσκολη (9% έναντι 8%). Το 5% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ (σταθερό).

Keywords
Τυχαία Θέματα