Διώρυγα Σουέζ πλοίο: Άνοιξε το κανάλι, αργεί η αποκατάσταση της κανονικότητας

Το πλοίο Ever Given που έχει προκαλέσει για έξι μέρες «έμφραγμα» στην παγκόσμια ναυτιλία, καθώς είχε προσαράξει στην διώρυγα του Σουέζ κλείνοντας το πέρασμα για τα υπόλοιπα πλοία, αποκολλήθηκε και πλέον αποκαθίσταται η κυκλοφορία στο κανάλι με τις ζημιές να είναι τεράστιες τόσο στις ναυτιλιακές εταιρείες, όσο και στη χώρα που διαχειρίζεται το κανάλι, την Αίγυπτο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας «έλυσε κάβους» το Ever Given, που είχε προσαράξει ίσως στο σημαντικότερο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο για το παγκόσμιο εμπόριο

και την εφοδιαστική αλυσίδα. Η μερική μετατόπισή του είχε ήδη γίνει γνωστή από το πρωί, αλλά η διαδικασία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, οπότε και άρχισε να κινείται το κομβόι των τουλάχιστον 400 πλοίων που είχαν σχηματίσει ουρά επί έξι ημέρες.

Αυτόματη αντίδραση της αγοράς ήταν η άμεση υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κατά 0,6% στα 63,28 δολάρια το βαρέλι και το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει πτώση 2,2% στα 59,66 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η ευχάριστη είδηση για το παγκόσμιο εμπόριο, του οποίου το 12% με 13% διέρχεται από τη διώρυγα, δεν συνεπάγεται λύση όλων των προβλημάτων της πληγωμένης ναυσιπλοΐας και των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς η πανδημία είχε ήδη προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Πολλά λιμάνια ανά τον κόσμο και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ και της Ασίας με μεγάλη εμπορική κίνηση παρουσιάζουν πρόβλημα συνωστισμού των πλοίων εδώ και μήνες εξαιτίας των όσων έχει προκαλέσει η covid-19. Αιτία ήταν η εκτίναξη που σημείωσε η ζήτηση για προϊόντα το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, όταν η προσδοκία για τα εμβόλια καλλιέργησε αισιοδοξία για την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα.

Μεγάλες αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που θα φθάσουν μέχρι την τσέπη των καταναλωτών

Πολλές χώρες πήραν ένα σκληρό μάθημα γι’ αυτή τη νέα πραγματικότητα πέρυσι με τις αναταράξεις που προκάλεσε με μυριάδες τρόπους η πανδημία του κορονοϊού στην Κίνα. Καταναλωτές όπου γης διαπίστωσαν γρήγορα ότι οι διαδικτυακές παραγγελίες είναι μια περιπέτεια στο άγνωστο με πολλά εργοστάσια να κλείνουν και το εμπόριο μεταξύ επαρχιών της Κίνας να σταματά. Η απόκτηση ποσοτήτων φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού, όπως οι μάσκες, αποδείχθηκε μεγάλη πρόκληση, ενίοτε δε αδύνατη.

To συμβάν με το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ μπορεί να μην είναι τόσο δραματικό, αλλά δεν είναι και ασήμαντο, αφού από εκεί διέρχεται πάνω από το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, περιλαμβανομένου του 7% του πετρελαίου. Και αρκετά πλοία αναγκάστηκαν να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να αποφύγουν το «έμφραγμα» με σημαντικές καθυστερήσεις στις αφίξεις των εμπορευματοκιβωτίων στους προορισμούς τους και την αναπλήρωσή τους με άλλα αγαθά που κατευθύνονται σε άλλους προορισμούς. Κι αυτό μπορεί να αυξήσει τα κόστη – κάτι που θα φθάσει κάποια στιγμή στην τσέπη των καταναλωτών.

«Οι τιμές των ναυτιλιακών ναύλων θα αυξηθούν», λέει ο Γκάρι Χουφμπάουερ του Peterson Institute for International Economics, «κι αυτό θα έχει επιπτώσεις στις γραμμές εφοδιασμού και θα σημαίνει ελλείψεις σε επίπεδο καταναλωτή, αλλά και κάπως υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο».

Το μπλοκάρισμα της Διώρυγας του Σουέζ ήρθε να επιδεινώσει τις ελλείψεις αποστολών εμπορευματοκιβωτίων στην Ασία, πράγμα που σημαίνει ότι οι λιανοπωλητές ενδέχεται να καθυστερήσουν να λαμβάνουν τηλεοράσεις, έπιπλα, ρούχα, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και πολλά άλλα αγαθά που αποστέλλονται μέσω εμπορευματοκιβωτίων. Από τη διώρυγα διέρχεται καθημερινά το 30% των εμπορευματικών μεταφορών κοντέινερ, γεγονός που την καθιστά τον σημαντικότερο δίαυλο για το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Περίπου 19.000 σκάφη πέρασαν από τη διώρυγα πέρυσι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα